Specialistii in resurse umane si analistii pietei fortei de munca vorbesc tot mai des, in ultimii ani (iar studiile confirma), despre faptul ca milioane de oameni isi vor pierde locurile de munca dupa ce rolurile lor vor fi preluate de roboti. Pentru cine nu vede imaginea de ansamblu, vestile vin ca o amenintare. Situatia nu este atat de grava, iar solutii exista. In fond, automatizarea este o noua etapa de dezvoltare prin care trece omenirea, careia nu ne putem opune.

Jumatate din locurile de munca existente in prezent risca sa fie eliminate de masini, potrivit estimarilor Global Talent Competitiveness Index 2016, studiu realizat de The Adecco Group in parteneriat cu INSEAD.

"Automatizarea nu mai trebuie vazuta in alb si negru. Vor disparea locuri de munca? Da. Vor fi create alte locuri de munca? Da. Care ar trebui prin urmare sa fie reactia corecta? Dezvoltare, nu inlocuire. Competentele sunt noua valuta forte", a declarat Sergio Picarelli, Executive Board Member Head of Region at The Adecco Group (CEO Region Italy, EE&MENA, India Executive Board), pentru wall-street.ro.

Sergio Picarelli Adecco

Digitalizarea a impus pe piata fortei de munca seturi de competente pe care angajatii nu le aveau, iar de aici pana la criza de personal calificat a fost doar un pas.

"Schimbarile accelerate de tip disruptiv, de natura tehnologica, demografica si socio-economica, sunt in curs de a transforma intregi sectoare de activitate si modele de afaceri, scurtand in acelasi timp durata de viata a actualelor seturi de competente detinute de angajati. In prezent, potrivit datelor World Economic Forum, forta de munca trebuie recalificata o data la 5 ani, nu la 20-25 de ani. Ne confruntam la nivel global cu un deficit de candidati care pot fi angajati pe loc", a adaugat Sergio Picarelli.

Automatizarea este o etapa fireasca in procesul de dezvoltare a omenirii. La fel ca si revolutia industriala care a inceput la finalul secolului al XVIII-lea in Marea Britanie, noua revolutie industriala, a patra, schimba procesul muncii, masinile preiau rolurile oamenilor, iar angajatii trebuie sa asimileze competente digitale si sa-si imbunatateasca permanent abilitatile.

Nu ne putem opune tranzitiei firesti generate de revolutia industriala. In loc de a fi reticenti in fata schimbarilor disruptive moderne, trebuie sa dam dovada de deschidere, pentru a intelege aceste forte tectonice. Este nevoie sa asimilam importanta competentelor digitale, a imbunatatirii continue a abilitatilor si a recalificarii actualului bazin de forta de munca. O educatie bazata pe analize referitoare la tendintele viitorului, o pregatire adecvata si acceptarea unui viitor in care invatarea va fi pe tot parcursul vietii sunt optiuni excelente ca domenii critice de interventie - aceasta inseamna o investitie in viitor

Sergio Picarelli, Executive Board Member Head of Region at The Adecco Group

De ce este criza de forta de munca in Romania?

Una dintre problemele cu care se confrunta piata muncii este discrepanta dintre, pe de o parte, programele de educatie sau abilitatile tinerilor aflati la intrarea pe piata muncii si, pe de alta parte, nevoile economiei.

"Acest fenomen este cel mai bine descris de catre Prof. Krzysztof Martyniak, un eminent sociolog de la Universitatea din Varsovia, in Raportul Regional Adeccol, intitulat „Inovantage”. Problema nu priveste exclusiv Romania sau Europa Centrala si de Est, ci are o dimensiune globala. Care sunt cauzele? In primul rand, dezvoltarea tehnologiei, care este atat de dinamica, incat este dificil sa pregatesti un plan de studiu intins pe cativa ani, tinand cont de potentialele schimbari si noile cerinte", a mai precizat Sergio Picarelli.

Chiar daca robotii vor prelua o parte din joburile oamenilor, pana la urma masinile trebuie construite si programate de oameni. Asta inseama ca locuri de munca noi vor fi create in piata, multe in industria tehnologica.

"Tehnologia este dezvoltata de oameni care nu numai ca sunt bine pregatiti de sistemele de educatie, dar beneficiaza si de un sprijin general din partea societatii. Iata de ce merita sa ne intrebam cum sa predam si sa oferim sprijin pentru a transfera cunostinte si abilitati pe cat posibil "neperisabile" ", a adaugat acesta.

Ce e de facut? "Ar trebui sa incepem prin a vedea cate din informatiile dobandite de elevi sau studenti sunt (ne)folositoare. Vazand ei insisi ce pot realiza sau crea gratie informatiilor asimilate, oamenii vor cauta singuri sa isi largeasca baza respectiva de cunostinte – in toate etapele vietii – in cazul in care aceasta nu le mai satisface nevoile. Acesta este fundamentul principiului "invatarii pe tot parcursul vietii" ", a completat Sergio Picarelli.

O alta provocare la adresa educatiei este sa dezvolte abilitati soft, precum si abilitatea de a lucra in echipa si creativitatea. "Succesul nu va fi posibil in absenta unei cooperari mai largi si mai stranse intre angajatori si institutiile de invatamant. In acest context, o importanta aparte o are crearea de noi platforme pentru cooperarea intre universitati si mediul de afaceri, precum si recunoasterea beneficiilor acestor schimburi de cunostinte pentru toti actorii implicati", a mai spus Picarelli.

Citeste si: 1 din 2 joburi risca sa dispara. Care vor fi cei mai vanati candidati?

Exista pericolul ca tinerii sa nu se poata adapta competitivitatii de pe piata muncii

In multe tari din intreaga lume, inclusiv in Romania, sistemul de educatie este decuplat de la nevoile pietei muncii. Sistemele de educatie sunt prea rigide si birocratice pentru mediul economic aflat intr-o schimbare rapida si nu le ofera tinerilor absolventi aptitudini si cunostinte care sa ii faca angajabili. Fara competentele care se cer in piata muncii, multi tineri risca sa ajunga someri.

"Lipsa datelor cu privire la educatie in randul studentilor si rezultatele privind ocuparea locurilor de munca, face ca acesta sa fie un domeniu dificil de gestionat de catre ministerele de resort, care trebuie sa rezolve problemele mostenite din sistemul planificarii centralizate. Ministerele educatiei din aceasta regiune geografica continua sa administreze acest sector la nivel micro, prin norme si reglementari detaliate. Acest stil de management orientat catre intrari (inputuri) duce la o utilizare ineficienta a resurselor si are ca rezultat un sector educational rigid — spre deosebire de tipul de sector flexibil de care este nevoie in EE (Europa de Est) pentru a crea o forta de munca moderna si calificata", a spus Sergio Picarelli.

Sistemul secundar si liceal de educatie, se confrunta cu dificultati in predarea abilitatilor de rezolvare a problemelor. Din cauza persistentei situatiilor de criza, acesti elevi se confrunta cu pericolul inadaptarii la competitiva piata moderna a muncii

Sergio Picarelli, Executive Board Member Head of Region at The Adecco Group

Universitatile trebuie sa dezvolte programe de studii care sa creasca sansele de angajare ale studentilor in contextul actualei piete a muncii. "Abordarea depasirii deficitului de calificari prin consilierea studentilor, pe baza evaluarilor de personalitate si interese, catre valori importante pentru societate, are nevoie de imbunatatiri masive – in prezent, programele traditionale de studii se concentreaza asupra proceselor teoretice, fara relevanta practica intr-un mediu competitiv, marcat de schimbari continue si rapide", a mai spus Sergio Picarelli.

Cum pot atrage companiile cei mai buni candidati

Odata cu noile forte care modeleaza piata muncii, companiile trebuie sa-si regandeasca strategia de atragere, dezvoltare si pastrare a angajatilor potriviti.

"Prea multe modele de gestionare a resursei umane raman impotmolite in practici lipsite de eficacitate, care reflecta presupozitii ce provin din secolul trecut cu privire la cum, unde si cine munceste. Vechiul model nu mai functioneaza pentru multe companii performante si nu satisface nici nevoile unei largi majoritati a actualei forte de munca. Companiile isi risipesc resursele, atat umane, cat si financiare, perpetuand programe de HR care nu mai au legatura cu modul in care se lucreaza in prezent", a explicat Sergio Picarelli.

Adecco sugereaza cateva recomandari pentru companii:

  • Analiza resursei umane si stabilirea unei strategii sustenabile de retentie a actualilor angajati;
  • Sa atraga candidati promitatori si sa se asigure ca angajatii cu capacitati flexibile si care contribuie la efortul de a inova si la dezvoltarea companiei, de-a lungul ciclurilor economice, reprezinta o pondere semnificativa din totalul fortei de munca;
  • Sa investeasca in solutii de training bazate pe instruirea prin munca, fie direct (sau facand apel la solutii precum stagiile de ucenicie intermediate de o agentie, dezvoltate de The Adecco Group)s
  • Sa recunoasca faptul ca in prezent 3-4 generatii lucreaza impreuna, stimuland astfel diversitatea;
  • Sa stabileasca scheme flexibile de lucru, prin recunoasterea diferitelor grupe de varsta, prin sprijinirea programelor de mentorat si prin deschiderea fata de experientele de invatare pe tot parcursul vietii.

Solutii pentru a depasi criza fortei de munca

Sergio Picarelii a facut cateva recomandari pentru depasirea actualului deficit de calificari si a decalajului fata de nevoile pietei:

"Training bazat pe munca, precum programele de ucenicie, care asigura ca rezultatele invatarii se pliaza pe nevoile afacerii, oferindu-le in acelasi timp tinerilor o prima experienta valoroasa a realitatii muncii; Invatarea pe parcursul vietii este indispensabila in perioadele caracterizate de schimbari tehnologice, economice si demografice rapide; Mobilitatea fortei de munca reprezinta un instrument important pentru companii pentru a gasi angajatii ce detin competentele de care au nevoie, in ciuda deficitului de pe piata locala a muncii; Traininguri interculturale ce ofera o experienta internationala, in special in beneficiul tinerilor lideri, pentru a le imbogati experienta in ceea ce priveste agilitatea si abilitatea de a rezolva probleme; Diversitatea a devenit o componenta cheie pentru reusita companiilor, aceasta materializandu-se prin strategii care se adreseaza unei forte de munca diverse (diversitate de gen, varsta, origini geografice/culturale precum si diversitate in conceperea contractelor de munca si in modalitatile de lucru)".

Citeste si: Raport Adecco: Viitor incert pentru functionari, lucratori in servicii si vanzari. Crestere a cererii pentru specialistii din financiar si HR

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri