Tarile din Uniunea Europeana au devenit "noua casa" pentru foarte multi migranti, indiferent ca provin din alte state UE sau din tari non-UE. Datorita migrantilor, o serie de noi abilitati si competente au aparut pe piata muncii. In plus, autoritatile sunt tot mai preocupate sa dezvolte politici sociale care urmaresc integrarea migrantilor, astfel incat acestia sa fie din ce in ce mai activi in comunitatile in care locuiesc atat din punct de vedere economic, prin joburile pe care le au, cat si din punct de vedere social si cultural, prin initiativele cetatenesti la care participa.

In 2017, rata angajarii persoanelor care locuiau in tarile membre UE, cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani, a variat de la 63% in randul migrantilor nascuti in tari non-UE, la 73% in randul populatiei native, pana la 75,4% in cazul migrantilor nascuti intr-un alt stat membru UE.

Discrepanta dintre participarea pe piata fortei de munca a migrantilor nascuti in UE si a celor nascuti in afara UE a continuat sa se mareasca in 2017. Potrivit Eurostat, anul trecut, rata angajarii in UE (in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani) a variat de la 63% in randul migrantilor nascuti in afara UE, la 73% in cazul nativilor, pana la 75,4% in randul migrantilor nascuti intr-o tara UE, alta decat cea in care s-au nascut.

In cazul migrantilor nascuti intr-o tara non-UE, rata angajarii a inregistrat cele mai mari valori in Cehia (79,4%), Romania (76,3%), Portugalia (74,5%) si Polonia (73%).

In Marea Britanie s-a inregistrat cea mai mare rata de angajare a migrantilor nascuti intr-un alt stat UE (83,6%). Urmeaza Polonia (82,7%), Suedia (80,7%) si Estonia (80,2%).

Cele mai mari rate ale angajarii, in cazul populatiei autohtone, au fost inregistrate in Suedia (85,5%), Germania (81,6%) si Olanda (80,5%).

La polul opus, Grecia a inregistrat cea mai scazuta rata a angajarii in randul nativilor (58,1%) si in randul migrantilor nascuti in alta tara din UE (56,1%), in timp ce Belgia a avut cea mai mica rata de angajare in cazul migrantilor nascuti in afara UE (52%).

Citeste si: Tarile UE in care tinerii isi gasesc un loc de munca dupa absolvire. Romania, spre coada clasamentului

Rata de angajare in randul tinerilor migranti

In randul tinerilor (15-24 de ani), rata de angajare varia, in 2017, de la 28,8% in randul migrantilor nascuti in afara UE, la 34,9% in cazul populatiei autohtone, pana la 40% in randul migrantilor nascuti intr-o alta tara UE. Anul trecut, cele mai mari rate de angajare in randul tinerlor s-au inregistrat in Danemarca, Olanda, Islanda si Elvetia, indiferent de tara in care s-au nascut.

La popul opus, cele mai mici rate de angajare au fost inregistrate in Grecia, in cazul nativilor, in Italia, in cazul migrantilor nascuti in alta tara din UE si in Belgia, in cazul celor nascuti in afara UE.

Educatia adultilor migranti

In 2017, 11,1% dintre migrantii adulti (varsta intre 25 si 54 de ani), nascuti in diferite tari din UE, erau inscrisi in sistemul de educatie sau la cursuri profesionale in noua tara de rezidenta, fata de 12,4% in cazul populatiei autohtone, potrivit Eurostat. Cea mai mare rata de participare la educatie a fost inregistrata in cazul migrantilor nascuti in afara UE (13%).

Suedia, Finlanda si Danemarca au raportat cele mai ridicate rate de participare la educatie in randul migrantilor adulti, indiferent de tara de origine. In 2017, aproape o treime dintre adulti erau inscris in sistemul de invatamant sau la cursuri profesionale in aceste tari. Potrivit datelor Eurostat, majoritatea tarilor UE au inregistrat rate de participare la educatie mai mari in randul migrantilor adulti decat in randul populatiei autohtone.

Citeste si: Romania importa forta de munca ieftina din tarile asiatice. Industriile care se confrunta cu deficit de personal

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri