Romania are un deficit de forta de munca de un milion de persoane, iar prima masura care trebuie luata este eliminarea prevederii care obliga patronii sa plateasca angajatii din afara tarii la salariul mediu pe economie, sustine ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

"Cel putin un milion de persoane lipsesc din piata din Romania. Am discutat la Guvern, cu premierul, cu ministrul Muncii, cu Ministerul Fondurilor Europene. Prima decizie este eliminarea acelei prevederi din ordonanta data in 2010 care te obliga pe tine, patron, sa platesti pentru cineva din afara tarii salariul mediu pe economie. Cum sa ma obligi pe mine patron sa platesc mediu pe economie cand eu platesc romanilor astazi mai jos de acest nivel. La vremea respectiva se justifica pentru ca era somajul mare si ca sa iti protejezi piata ta pui aceasta clauza. Acum ea trebuie scoasa urgent din lege. Asta e primul pas. In momentul acela va fi un numar mai mare de oameni din afara tarii care vor veni in Romania. Lasa-l pe patron sa decida cu cat plateste. Eu ca stat trebuie doar sa ma uit la piata si daca apar sincope sa sprijin intr-un fel dar fara sa intervin in mod direct in piata", a afirmat, vineri, ministrul Finantelor la DCNews.

De asemenea, acesta a aratat ca trebuie eliminate si serie de taxe, cum este aceea pentru viza pe care o primeste un lucrator din afara tarii.

"Trebuie sa eliminam tot ce inseamna taxe, vize si fel de fel de costuri care se duc in in costul de productie. Si acolo este o taxare a muncii. Trebuie toate eliminate. Nu de aici castiga Romania din a aplica taxe pentru viza pe care o primeste un lucrator din afara Romaniei. Trebuie sa invatam sa nu mai gandim contabil. Sa ne gandim ca se pierd la buget la 100 de lei dar se pot castiga 300", a mai spus Eugen Teodorovici.

Seful de la Finante a mentionat, in context, ca un guvern trebuie ca, in primul rand, sa faca tot ce poate pentru ca persoanele care sunt in tara sa ramana. In al doilea rand, autoritatile trebuie sa se asigure ca aceia care au plecat, daca vor sa se intoarca, sa se poata intoarce intr-un mediu mult mai bun sau cel putin la fel de bun cu cel pe care il au acolo unde traiesc. Iar pentru romanii care decid sa ramana in alte tari guvernul trebuie sa se lupte pentru ca autoritatile din tarile respective sa ii respecte pe cetatenii romani ca pe cetatenii proprii.

"Iar daca altii vor sa vina in tara noastra sa lucreze pentru ca e un mediu atractiv sa o faca. Ca e chinez, thailandez...nu asta ma intereseaza. Sunt obligat sa ma asigur ca patronul are oricand o forta de munca calificata si suficienta ca numar", a mai spus ministrul Finantelor.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri