Angajatorii din Romania sunt dispusi sa aiba in vedere salarii cu pana la 15% mai mari pentru atragerea talentelor. Conform studiului Randstad HR Trends, Romania 2018, companiile se pregatesc in acest an sa le plateasca salarii mai mari angajatilor din vanzari, HR, IT, productie si marketing/communicare.

Mai mult de doua treimi dintre companiile intervievate (71%) intentioneaza sa faca, anul acesta, angajari pentru posturi permanente, iar 47% au in plan sa recruteze angajati pentru posturi temporare, potrivit studiului Randstad HR Trends, Romania 2018. Este de asteptat ca majoritatea noilor angajari sa fie facute pentru departamentele de vanzari, productie si IT.

Majoritatea respondentilor (94%) se confrunta cu lipsa de calificare a candidatilor. Lipsa experientei in industrie si a abilitatilor soft (comunicarea, munca in echipa si managementul echipelor) sunt cele mai frecvente bariere identificate de companii in procesul de cautare a candidatilor potriviti.

Salariul si programul de lucru, cele mai importante in atragerea talentelor

Un pachet salarial competitiv este considerat cel mai important factor in atragerea de talente de top de catre 74% dintre angajatorii chestionati. Este urmat indeaproape de un bun echilibru intre viata profesionala si viata personala si un nivel ridicat de siguranta a locului de munca. Elemente soft, precum un brand puternic de angajator si o misiune clara, cu un scop profund, sunt, de asemenea, apreciate ca fiind importante de peste 35% dintre respondenti.

Un pachet salarial necompetitiv este considerat principalul motiv pentru care companiile nu reusesc sa atraga talentele potrivite. Acesta este urmat de un leadership slab si de lipsa oportunitatilor de dezvoltare a carierei in cadrul companiei.

Barierele principale pe care le intalnesc companiile in procesul de cautare a talentelor sunt lipsa de experienta in industrie, a abilitatilor soft si educationale specifice, precum si experienta de lucru insuficienta. Aproape 53% dintre respondenti le ofera angajatilor programe de formare, ca solutie la lipsa de calificare a acestora.

Majoritatea respondentilor dispusi sa mareasca pachetul salarial pentru a atrage talente spun ca sunt gata sa ofere un salariu cu pana la 15% mai mare. Companiile din sectorul calculatoarelor / serviciilor software / internetului sunt cele mai dispuse sa faca acest lucru, urmate de companiile din B2B & productie. 34% dintre companii au planuri active de a angaja persoane sub 25 de ani si doar 28% dintre companii cauta studenti. Este de asteptat ca numarul maxim de angajari in 2018 sa aiba loc in departamentele de vanzari si productie.

Aproximativ 33% dintre respondenti afirma ca gestionarea asteptarilor privind pachetul de compensatii si beneficii reprezinta una dintre principalele provocari ale resurselor umane, in acest an. Respondentii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a pastra sau a atrage talente pentru departamentele de vanzari (18%), HR / formare / dezvoltare (16%), IT / tehnologie (15,4%), productie (13,5%) si marketing / comunicare (10,3%). 51% dintre respondenti declara ca pastrarea performerilor de top este principala provocare a resurselor umane in 2018, urmata de cresterea performantei si a productivitatii (39%).

Recrutare: sunt cautati candidati capabili sa se integreze in echipa

Angajatorii cauta candidati capabili sa se integreze in echipa, trasatura esentiala pentru 50,4%. Aproximativ 55% dintre respondenti considera ca gasirea unui candidat care se potriveste cu valorile si cultura companiei este importanta. In 2018, capacitatea de a se adapta la cerintele in schimbare ale afacerilor este considerata cea mai importanta abilitate a unui lider, urmata de abilitati puternice de analiza si rezolvare a problemelor. Referintele angajatilor reprezinta sursa cea mai eficienta de a gasi talente (56,6%), in timp ce interviurile fata in fata reprezinta cea mai obisnuita practica utilizata pentru recrutare.

Mai mult de jumatate dintre respondenti considera ca rata fluctuatiei de personal in companiile lor este mai mare comparativ cu anul precedent. Aproximativ 55% dintre acestia gasesc candidatul potrivit pentru o pozitie permanenta intr-un interval de timp cuprins intre 1 – 3 luni, in timp ce doar 25% dintre respondenti isi completeaza pozitiile permanente deschise in mai putin de o luna.

Cele mai importante motive pentru schimbarea locului de munca sunt ofertele mai bune (62,3%), mai multe oportunitati de avansare in cariera in alta parte (34%) sau dorinta de a urma o cariera diferita (31,6%).

Cei chestionati considera ca pachetul salarial competitiv si bonusurile sunt cele mai eficiente beneficii pe care o companie le poate oferi pentru a-si pastra talentele, urmate de dezvoltarea carierei. Beneficiile pe termen lung, cum ar fi planurile de pensii si asigurarile de viata, sunt considerate mai putin importante. In realitate, beneficiile oferite de majoritatea companiilor sunt bonusurile si bonurile de masa. Cursurile si salariul competitiv se claseaza pe locul al treilea, respectiv al patrulea. 62,3% din angajatorii chestionati spun ca salariile au crescut fata de anul precedent si peste 20% dintre ei considera ca salariile oferite de ei sunt mai mari decat cele oferite de companiile concurente.

Studiul Randstad HR Trends, Romania 2018 a fost realizat in perioada martie-mai 2018, pe baza unui chestionar la care au raspuns 244 de factori de decizie si manageri de HR din diverse industrii din Romania.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri