Intr-un sistem educational care pare, adesea, ca se scufunda, mai vezi, din departare, cate un inotator bun, care, uneori, are nevoie de colac de salvare, nu pe toata cursa, ci doar pe portiuni. Asa sunt elevii idealisti, care viseaza si actioneaza pentru ei, pentru altii, pentru generatia lor si pentru cea care urmeaza. Un exemplu e Alexandru Gheorghita sau Ghita, cum ii spune toata lumea. Ghita este elevul muncitor si implicat: la scoala, in afara scolii si in proiectele de voluntariat. De asemenea, Ghita vrea sa schimbe multe: mentalitati, comportamente, stari de fapt. Ca la 18 ani.

Ghita este elev in clasa a 12-a la Colegiul Tehnic Buzau. La cei 18 ani abia impliniti este exemplul idealismului adolescentin, cand crezi, simti si vrei sa schimbi lumea, cand trebuie sa pui umarul la stoparea nedreptatilor pe care le sesizezi, iar dorinta de a lasa ceva in urma ta, ceva bun, o schimbare, se vede pe fata, se remarca in felul in care vorbesti si modul in care gesticulezi. Ghita a trecut de la baiatul timid, care nu raspundea la intrebarile profesorului, desi stia raspunsul, la elevul care bate la usa biroului directorului adjunct si ii prezinta ideile lui de proiecte pentru liceu. Ghita este implicat, nu doar la orele de la scoala, ci si in proiectele extrascolare, in activitatile de voluntariat, in taberele de vara, precum Oxford for Romania Summer School, unde a fost selectat din 700 de participanti, la editia din acest an.

La tehnologic, desi lumea nu vorbeste de bine

A ales sa se inscrie la Colegiul Tehnic cu media 8,35, la electronica, pentru ca era pasionat inca de mic. Putea intra la un liceu teoretic, dar a ales sa stie o meserie dupa patru ani de studiu, in ciuda faptului ca auzise mai multe lucruri de rau decat de bine despre liceele tehnologice. „Am zis ca merg pe tehnic, ca vreau sa invat o meserie, decat sa merg la teoretic. Nici la teoretic nu e rau, dar e altfel cand poti sa lucrezi. Bine, in anumite limite, cum e sistemul nostru de invatamant. Puteam sa intru si la licee mai bune, dar am preferat sa intru aici si nu regret asta, am avut multe oportunitati, multe sanse si am reusit sa ma dezvolt mai mult”, spune Gheorghita.

Ghita locuieste la 80 de kilometri de Buzau, iar in timpul anului scolar sta in gazda, pentru ca nu isi permite sa faca naveta zilnic. Cand merge acasa, la Bisoca, lunar sau chiar odata la doua luni, isi ajuta parintii in curte. La Buzau, dupa ce se termina orele, Ghita ramane adesea in laborator si mai lucreaza la teme sau la proiectele proprii. Cand povesteste despre bobina Tesla pe care a construit-o si pe care a pus-o in functiune, ochii i se lumineaza, mainile gesticuleaza mai frenetic in timp ce explica mecanismul din spatele proiectului sau.

Poate pentru ca nu sta la internat si nici nu simte nevoie ca drumurile cu autobuzul pana acasa sa fie decontate, dar vede cat de important ar fi pentru multi din jur, Ghita este recunoscator familiei care il sustine in liceu, in special platindu-i chiria in gazda: „Poate si situatia financiara de acasa m-a pus sa ma gandesc ca ai mei fac multe sacrificii pentru ca eu sa stau aici, in liceu. Hai sa nu ii dezamagesc, sa fac ceva. Si chiar sunt mandri ca vin cu tot felul de proiecte. Cateodata imi spun <<Mai stai si tu pe acasa>>”, spune Ghita razand.

Taberele care aduc schimbarea

Ghita se implica in orice, dar asta nu dintotdeauna, ci din clasa a zecea, dupa ce a participat la Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, proiectul celor de la OMV Petrom. „Atunci a fost punctul de start pentru mine, unde totul a luat o intorsura la 90 de grade”, spune elevul.

Inainte de tabara era, cum spune el, „elevul obisnuit”, care mergea la ore, apoi acasa si la cate un concurs din cand in cand. Dupa tabara a devenit elevul implicat si la scoala si in afara scolii si in proiectele de voluntariat cu Crucea Rosie, precum banca de alimente, unde se strange mancare pentru persoanele nevoiase.

Anul acesta, Ghita s-a inscris in Liga Elevilor Meserasi (LEM), un proiect in cadrul programului Romania Meseriasa, derulat de OMV Petrom, unde elevii invata abilitati de leadership si de reprezentare a tinerei generatii. Liga implica un curs de leadership si comunicare, o scoala de vara de advocacy pentru elevi, intalniri cu reprezentanti din Parlament si intalniri cu angajatori.

Sa schimbe ceva, acesta e gandul cu care Ghita s-a inscris in Liga: “Hai sa incerc, nu am nimic de pierdut, poate ma dezvolt si eu mai mult, si chiar sa schimb ceva. Eu sunt pozitiv si cred in orice schimbare, oricat de mica, pentru mine, este importanta, creste stima de sine. Uite, am facut ceva si am reusit. Nu am pierdut timpul degeaba”.

In tabara de vara din LEM a venit sa caute solutii la problema pe care a remarcat-o in jurul sau: rata abandonului scolar, inspirat si de cazurile din jurul sau, din liceu si de copiii pe care i-a vazut abandonand ideea de liceu: „Cunosc cazuri in care au abandonat in clasa a opta si si-au incheiat viitorul. In principiu, e vorba despre familii cu venituri modeste. Pe de alta parte, ii si condamn, au anumite vicii. Spre exemplu, fumezi si cheltuiesti 15 lei pe zi in loc sa iti trimiti copilul la scoala. Nu il trimiti pentru mine sau pentru altcineva, il trimiti pentru viitorul lui. Eu asa cred ca ar trebui sa aiba o mentalitate un parinte responsabil”, spune Ghita.

O alta problema pe care ar vrea sa o rezolve este conceptia oamenilor asupra sistemului de educatie tehnologic, a parintilor care nu aproba o astfel de alegere a copilului si a copiilor care sunt reticenti la ideea de a aplica la un astfel de liceu. „Am vrea sa schimbam si conceptia fata de sistemul tehologic, pentru ca este vazut mai rau, nu are o promovare eficienta astfel incat oamenii sa spuna: <<Da, il trimit la liceul tehnologic, sa invete o meserie. Va ajunge un om important>>”, spune Ghita.

Se gandeste ca solutiile la aceasta problema ar fi promovarea invatamantului tehnologic si dotarea scolilor cu resursele necesare, pentru ca elevul sa fie stimulat sa vina si sa invete. Vine si cu cateva masuri pentru elevii cu o situatie materiala precara: cazare gratuita in internatul liceului si decontarea integrala a abonamentelor.

Daca nu incerci tu, atunci nu va incerca nimeni

Pe langa tabara LEM, vara aceasta a mai fost intr-o tabara organizata de Crucea Rosie, iar saptamana aceasta este in Londra, la Oxford for Romania Summer School, un proiect al comunitatii de romani din Oxford.

S-a inscris alaturi de alti 700 de elevi si a fost unul dintre cei 24 selectati. Nu se astepta sa fie selectat, iar de ziua lui a primit poate cel mai frumos mesaj de „la multi ani!”, indirect, prin anuntul ca va participa in tabara.

Citeste si:

    „Pe 17 iunie, de ziua mea, am primit mail-ul. Am fost foarte bucuros, nu ma asteptam ca din atatea persoane sa fiu selectat pentru proiect. Te gandesti ca la Oxford ajung doar cei care fac performanta in scoala. Asta a fost conceptia mea. Insa, chiar daca sunt din tehnic, nu sunt marginalizat. Pot sa ajung si eu acolo. Nu conteaza daca sunt din teoretic sau din tehnic. Uneori e greu, e al naibi de greu, dar trebuie sa continui mereu pentru a reusi. Daca nu incerci tu, atunci nu va incerca nimeni”, spune Ghita.

    Cu ale lui multe idei bate, adesea, la usa directoarei adjunct, Corina Poenaru. Ea sta si il asculta, dar uneori vine replica „Am treaba acum”. Cand are treaba, Ghita insista. „Tot timpul e la mine la birou, tot timpul are cate o idee, dar incerc sa nu ii tai aripile. Incerc sa pun in pratica tot ce isi doreste. Este un idealist si cateodata merita sa incurajezi pentru ca duce la ceva bun”, spune profesoara de engleza.

    Muncitor, muncitor si, din nou, muncitor, il descrie si profesorul lui de fizica si matematica, Robert Harabagiu: „Este un elev foarte, foarte, dar foarte muncitor si serios. La inceput era un pic mai timorat. Daca n-ar fi muncit atat, n-ar fi ajuns la nivelul la care este acum. (...) Ce mi-a placut la el este evolutia asta, de la acest baiat foarte timid. In clasa a noua, trebuia sa il intreb eu ca sa imi dea raspunsul. Desi il stia, nu ar fi ridicat mana. Nu avea curajul acesta, sa ridice mana, sa iasa in fata, sa se afirme. Dar, incet incet s-a dezvoltat dupa ce a mers la mai multe competitii”.

    Incotro?

    Ghita vrea sa urmeze Politehnica, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Daca ar putea alege acum, ar vrea sa lucreze la dezvoltarea protezelor pentru membre si ar vrea sa faca acest lucru aici, in tara. Ar pleca peste hotare doar ca sa se specializeze intr-un domeniu, apoi s-ar intoarce in tara si ar pune in aplicare ce a invatat.

    Sursa foto: Tara lui Andrei

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri