Angajatorii romani raporteaza planuri de angajare entuziaste pentru perioada octombrie - decembrie 2018, indiferent de sectorul de activitate pe care il reprezinta. Cei mai optimisti sunt angajatorii din Constructii si Industria prelucratoare. Cele mai slabe perspective de ocupare a fortei de munca sunt raportate in industria extractiva.

Perspectivele pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca se imbunatatesc cu 4, respectiv 6 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, III/2018 si fata de anul anterior (trim. IV/2017). 24% din cei 627 de angajatori romani chestionati pentru editia din trim. IV/2018 a studiului raporteaza ca au in vedere cresteri de personal, in timp ce 9% intentioneaza scaderea numarului total de angajati, arata Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, referitor la intervalul octombrie - decembrie 2018. Intentiile de angajare sunt pozitive, in mai mica sau mai mare masura, in toate cele opt regiuni si zece sectoare industriale analizate.

Vesti bune privind angajarile in judetele din sudul tarii

Angajatorii din regiunea Sud sunt cei mai optimisti din tara, raportand o Previziune Neta de Angajare de 28%, cea mai puternica din ultimii zece ani. Tot in regiunea Sud se raporteaza si cea mai consistenta imbunatatire de la trimestru la trimestru, Previziunea consolidandu-se cu 18 puncte procentuale fata de trimestrul III/2018. Cea mai solida imbunatatire de la an la an este raportata de angajatorii din regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare de 24% este nu doar cu 25 de puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2017, ci si cea mai robusta

Previziune raportata in regiune din trim. II/2008 pana in prezent. Angajatorii din Nord-Est au raportat o imbunatatire de 24 de puncte procentuale fata de anul trecut, Previziunea Neta de Angajare situandu-se la 23%, cea mai puternica perspectiva pentru regiune din istoria sondajului in Romania.

Optimismul angajatorilor din regiunea Sud-Est este cel mai amplu din trim. III/2008, pana in prezent, acestia raportand o Previziune Neta de Angajare de 23%. Desi sunt favorabile si indica un ritm de angajare relativ, perspectivele din regiunea Bucuresti si Ilfov sunt cele mai putin luminoase din tara.

Previziunea Neta de Angajare de +13% slabeste atat fata de trim. III/2018, cu 2 puncte procentuale, cat si fata de trim. IV/2018. Un declin similar de la trimestru la trimestru si de la an la se raporteaza si in regiunea Vest, unde Previziunea Neta de Angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2018 este de +15%.

Cei mai optimisti, angajatorii din Constructii

Angajatorii prevad cresteri ale numarului total de angajati indiferent de sectorul de activitate pe care il reprezinta. Cei mai optimisti sunt angajatorii din sectorul Constructii, care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de 36%, cea mai luminoasa din toate cele zece sectoare de activitate analizate si cea mai robusta prognoza din ultimii zece ani pentru acest sector (din trim. II/2008 pana in prezent). Perspectivele de angajare in Constructii s-au imbunatatit considerabil fata de trimestrul precedent, cu 16 puncte procentuale, si sunt cele mai imbunatatite comparativ cu anul anterior din toate sectoarele analizate, consolidandu-se fata de trimestrul IV/2017 cu 25 de puncte procentuale.

Angajatorii din Industria prelucratoare se asteapta la randul lor la un volum consistent de angajari, chiar daca Previziunea Neta de angajare de +29% este stabila comparativ cu trimestrul precedent si slabeste cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul IV/2017.

Cele mai slabe perspective de ocupare a fortei de munca sunt raportate in sectorul Industrie extractiva, unde Previziunea Neta de Angajare de +4% indica un ritm de angajare lent, care se imbunatateste totusi atat fata de trimestrul III/2018, cu 13 puncte procentuale, cat si si fata de trimestrul IV/2017, cu 3 puncte procentuale.

Perspectivele de angajare sunt pozitive in toate categoriile de organizatii, de la cele foarte mici a cele mari. Angajatorii de mari dimensiuni sunt ceva mai putin entuziasmati decat in trim. III/2018 si trim IV/2017, raportand o Previziune Neta de Angajare de 26%, cu 1 punct procentual mai slaba decat in de la an la an. In schimb, angajatorii de dimensiuni medii sunt cei mai optimisti din ultimii zece ani, raportand o Previziune Neta de Angajare de 26%, care se imbunatateste semnificativ fata de anul trecut, cu 16 puncte procentuale si este cu 7 puncte procentuale mai puternica decat in trim. III/2018. Ca de obicei, angajatorii din micro-organizatii sunt cei mai putin entuziasti, raportand o Previziune Neta de Angajare prudenta, de 4%.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri