Daca ti se pare ca nu ai niciodata timp sa-ti organizezi biroul pentru a fi mai eficient afla ca lipsa timpului poate fi cauzata intocmai de aceasta problema.

Un birou bine utilat si organizat iti poate economisi minute pretioase si mai important, iti pune ordine in ganduri si in prioritati. Iata cum poti obtine toate acestea in cativa pasi simpli.

1. Arunca ce nu iti trebuie

Primul pas spre organizare este sa-ti aloci timp pentru a revizui tot ce ai in birou, in fiecare sertar/raft in parte, ca apoi sa arunci pe rand :

  • agendele vechi, hartiile de care nu mai ai nevoie (insa citeste-le atent inainte, ca sa nu arunci ceva inca folositor, precum certificate de garantie, chitante, contracte etc) .

Pentru a facilita curatenia in viitor, scrie pe documentele legale data din care nu vor mai fi valabile, ca sa stii cand le poti arunca.

  • capsatorul care nu mai merge, cabluri si incarcatoare pe care nu le-ai folosit de luni sau ani de zile, electronice vechi (de preferat este sa le duci la un centru de reciclare special pentru electronice) etc.
  • decoratiuni (plante, afise, mood board) mai vechi pe care s-a asezat praful si care fac ca biroul tau sa arate invechit. Pastreaza lucrurile care te inspira, insa nu aglomera spatiul cu „memorabilia”. Indiferent daca lucrezi in domeniul creativ sau de business, spatiul de munca e bine sa fie cat mai minimalist si practic pentru a lasa loc de idei noi, si, in final, pentru a avea libertate de miscare.

2. Creeaza spatii diferite de lucru

Aloca un spatiu anume pentru fiecare tip de activitate. Pentru lucru vei folosi cel mai probabil biroul pe care trebuie sa te asiguri ca tii doar strictul necesar, un sistem PC care nu ocupa mult spatiu, poti alege unul dintre tipurile de calculatoare de pe evomag.ro , o foaie de hartie, un pix si cel mult o cana de cafea.

Vei mai avea nevoie de o zona de rafturi, sertare etc pentru documente si hartii si inca o zona pentru rechizitele de birou. Aseaza lucrurile de care ai nevoie frecvent in proximitate, ca sa ajungi usor la ele.

Nu va mai trebui apoi decat sa pui fiecare lucru la locul sau si ordinea e asigurata.

3. Foloseste tehnologia

In era digitala, o multime de fisiere pot fi stocate pe calculator, prin urmare reevalueaza ce poti muta in spatiul virtual si ce acte trebuie pastrate fizic.

Pentru cele dintai, e important sa faci si un backup, exista o multime de platforme de genul cloud pe care poti urca informatie aproape nelimitata. De asemenea, exista aplicatii si programe care te ajuta sa-ti organizezi fisierele cat mai eficient.

In ceea ce priveste documentele fizice, pastreaza-le si pe acestea in dosare notate si pune-le intr-un sertar/raft dedicat.

4. Recicleaza

Daca jobul tau presupune documentare din reviste, cataloage etc atunci pastreaza toate acestea in spatii speciale de depozitare si ce nu folosesti pune intr-un sac/container special si o data la o perioada de timp, du-le la un centru de reciclare.

Acelasi lucru este valabil si pentru hartii/documente/ mape din plastic/echipamente electronice. Reciclarea iti va da o motivatie in plus sa organizezi lucrurile.

5. Seteaza-ti cateva reguli

Pentru ca organizarea sa fie eficienta si sustenabila pe termen lung, e nevoie sa urmezi cateva reguli:

  • La finalul zilei de munca, ia-ti cateva minute pentru a face ordine pe birou. Vei incepe munca a doua zi cu o alta stare daca gasesti biroul curat si ordonat.
  • Desemneaza un dosar in care sa pui hartiile ce se aduna intr-o saptamana si la finalul saptamanii aseaza-le pe fiecare in dosarul potrivit. Astfel, vei evita sa acumulezi gramezi de fisiere pe birou, care-ti vor aglomera spatiul atat fizic, cat si mental.
  • La finalul fiecarui proiect, arunca ce nu mai ai nevoie si pastreaza restul de acte/documente in dosare pentru a elibera spatiul pentru un nou proiect.

Urmeaza sfaturile de mai sus si analizeaza-ti performantele pe o perioada de timp, comparativ cu performantele din trecut. E posibil sa ajungi la concluzia ca organizarea biroului poate fi o baza buna pentru o cariera de succes!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri