Peste 60% dintre angajatii romani planuiesc sa-si schimbe jobul in urmatorul an, publicarea salariilor, feedback-ul dupa interviuri si durata proceselor de recrutare fiind principalele reprosuri pe care le primesc angajatorii romani, potrivit unui studiu realizat de eJobs.

Doar 3 din 10 angajatori ofera feedback in urma interviurilor de angajare. Mai mult decat atat, 70% dintre respondenti au declarat ca nu ar mai aplica niciodata, in viitor, pentru un job deschis intr-o companie cu care au o astfel de experienta (au mers la interviuri in urma carora nu au primit niciun fel de raspuns). Mai exact, se reconfirma faptul ca feedback-ul este principala metoda de "retentie" a candidatilor si ca ignorarea lui aduce deservicii majore reputatiei de angajator.

Pe de alta parte, intrebati care sunt principalele criterii in functie de care isi aleg angajatorul, 86% dintre respondenti au pus, in varful clasamentului, salariul si pachetul de beneficii. Aproape la fel de importanta (84%) este reputatia companiei, criteriu a carui importanta creste de la an la an. Pentru 73% conteaza programul de lucru, 72% mentioneaza flexibilitatea companiei, iar 16% mentioneaza, in premiera, parerile actualilor angajati despre companie si felul in care compania se preocupa de starea lor de bine la munca.

"Daca acestea sunt criterii generale care predefinesc alegerile candidatilor, cand vine vorba despre exemplul practic al celei mai recente angajari, 73,4% dintre respondenti spun ca au fost convinsi sa aplice sau sa accepte un job in compania pentru care lucreaza in prezent de reputatia pe care aceasta o are in piata. Pentru 66,4% cel mai mult a contat primul interviu cu recrutorul, in timp de 53,4% au mentionat parerile fostilor si actualilor angajati, adica, tot o forma de reputatie organizationala", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Intrebati ce apreciaza cel mai mult la un proces de recrutare, 65% pun, pe primul loc, intrebarile relevante in cadrul interviurilor. Urmeaza feedback-ul rapid venit din partea recrutorilor si detalierea anuntului de angajare. 32,4% dintre respondenti apreciaza atunci cand salariul este specificat in anunt, iar 30% se asteapta ca recrutorul sa poata raspunde la intrebari tehnice care tin de fisa postului.

Subiectul transparentizarii salariilor devine din ce in ce mai actual si ne apropiem cu pasi repezi de atingerea acestui prag. Acest lucru a fost confirmat, recent, de numarul impresionant de oameni care acceseaza zilnic Paylab.ro, primul comparator de salarii din Romania. In doar trei luni, peste 50.000 de angajati au intrat pentru a vedea cum se pozitioneaza pe piata salariilor.

O alta concluzie a studiului este legata de modul in care candidatii isi doresc sa fie abordati de catre angajatori.

"In 2018 si, cu siguranta, pentru inca mult timp de acum incolo, candidatii si angajatii isi doresc sa vada la angajatori o abordare foarte umana si personala, motiv pentru care atunci cand fac orice fel de evaluare a acestora primele aspecte pe care le mentioneaza sunt cele care tin de criterii strict subiective. Spre exemplu, intrebati care au fost motivele pentru care au plecat de la ultimul job, 52% au raspuns ca nu erau fericiti si motivati. 35,8% nu se simteau apreciati, iar 31,3% erau nemultumiti de salariu. Asigurarea satisfactiei angajatilor este, de altfel, si principala recomandare pe care o au de facut departamentului de HR, dupa cum arata studiul", mai spune Bogdan Badea.

Semnalele de alarma trase de angajati sunt cu atat mai importante pentru companii cu cat 63% dintre acestia au in plan sa-si schimbe locul de munca in urmatoarele 12 luni si doar 3% sunt decisi sa ramana la actualul job pentru o perioada mai lunga de 3 ani. In fata deciziei de a pleca din companie, doar managerul direct (29,1%), colegii de echipa (20,9%) si CEO-ul (20,6%) ar putea avea o influenta asupra angajatilor. Doar 4% spun ca ar putea fi intorsi din drum de managerul de HR.

Studiul a fost realizat in perioada august-septembrie 2018, pe un esantion de 1.300 de respondenti.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri