Obiectivul de crestere economica a Romaniei este in pericol din cauza deficitului de forta de munca, deficit care, in lipsa unor masuri concrete, se va accentua in urmatorii ani. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a desemnat PwC pentru efectuarea unei analize a pietei muncii din Romania, cu scopul de a identifica solutii pentru gestionarea deficitului de forta de munca.

Conform studiului „Barometrul fortei de munca”, realizat de PwC Romania pentru CDR, Romania este in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul de populatie apta de munca, aflata in afara pietei muncii (peste 34%) fiind depasita doar de Italia si Croatia. Dincolo de pensionari si persoane incadrate in diverse forme de educatie, exista peste un milion de persoane de varsta activa care oficial nu sunt implicate in nici un fel de activitate economica, iar numarul de someri inregistrati este de aproximativ 400.000 persoane. Pe de alta parte, prognozele oficiale pentru urmatorii 3 ani privind legatura dintre piata muncii si cresterea PIB-ului, estimeaza un necesar de angajati de aproximativ un milion de persoane.

"In ultimii 10 ani de zile, PIB-ul Romaniei a inregistrat sume importante. 28,6% este una dintre cele mai mari cresteri in UE, dar in acelasi timp deficitul de forta de munca ar putea depasi un milion de angajati pana in 2021. Pentru a sustine in continuare o crestere economica planificata avem nevoie de forta de munca. Romania va avea nevoie de 800.000 de angajati in plus fata de numarul actual de persoane", a declarat Daniel Anghel (PwC).

Citeste si: Daniel Mischie, CEO City Grill: Nu avem oameni sa ne tinem afacerile deschise

Studiul releva discrepante intre judetele din tara, existand judete care prospera din punct de vedere economic, dar nu mai au forta de munca disponibila, precum si judete cu numar mare de persoane care nu lucreaza. Mai mult, judete din ambele extreme exista in aproape toate regiunile de dezvoltare, ceea ce deschide posibilitatea unor solutii la nivel regional.

Potrivit Barometrului, judetele "tinta", adica acolo unde cererea este mare, dar oferta mica sunt: Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Ilfov, Prahova, Timis, Arad, Maramures, Sibiu. Judetele "sursa", cu cerere mica si oferta mare sunt: Harghita, Ialomita, Mehedinti, Salaj, Teleorman, Vaslui, Vrancea, Bacau, Buzau, Dambovita, Galati, Gorj, Mures, Olt, Suceava.

"Acest studiu subliniaza inca o data necesitatea implementarii unor reforme sustenabile in educatie, sanatate si infrastructura, fara de care majoritatea problemelor legate de forta de munca nu pot fi rezolvate pe termen lung. Harta fortei de munca elaborata impreuna cu PwC este un instrument bun in elaborarea unor proiecte concrete, dar si a unor strategii care pot duce la rezolvarea decalajelor dintre regiuni, sau poate chiar la nivel de judete din cadrul aceleiasi regiuni de dezvoltare economica. O abordare moderna, implementarea unor masuri simplificate, vor fi cu siguranta preluate de mediul privat. De asemenea, proiecte pilot, la nivel de regiune sau industrie, pot reprezenta baza implementarii la nivel national”, a declarat Adela Jansen, Coordonatorul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Reforma in educatie pentru depasirea crizei fortei de munca

Concluziile studiului au ca si cauza educatia din Romania. Este nevoie de o reforma reala in sistemul de invatamant pentru a putea depasi criza fortei de munca.

Cand vorbim despre educatie, vorbim de o constructie subreda si vorbim de o baza subreda: prescolarii si primarii. Marile probleme cu educatia din Romania sunt legate de faptul ca pierdem foarte multi copii pe drum, avem un abandon scolar pana la clasa a 12-a de aproape 25%, ducem copiii la clasa a 8-a in conditiile in care 45% dintre ei nu pot citi si nu inteleg un text, avem un invatamant profesional si tehnic invechit, care duce ca doar 30% tineri sa se angajeze in calificarea pentru care se pregatesc, avem un numar de studenti foarte mic si avem un numar foarte mic de adulti care invata de-a lungul vietii. Suntem pe ultimele locuri in lume privind atractivitatea invatamantului pentru copii.

Mariuca Talpes, Grupul de lucru pentru educatie, CDR

Studiul "Barometrul fortei de munca" releva reforma educatiei ca unul dintre elementele fundamentale ale depasirii actualei crize, dar si ca un instrument pentru evitarea adancirii acesteia. Dezvoltarea sistemului educational poate fi facuta in doua etape, menite a grabi efectele reformei. Una dintre acestea vizeaza programele universitare si ale scolilor duale a caror programa trebuie corelata cu nevoile actuale ale pietei fortei de munca. In acelasi timp, o a doua etapa se refera la schimbari structurale, de profunzime referitoare la problematica anilor de scoala gimnaziala. Un cadru multianual impreuna cu o analiza periodica vor permite adaptarea la evolutia schimbarilor rapide din piata muncii, pastrand in acelasi timp si obiectivul eliminarii disfunctionalitatilor de baza (precum analfabetismul functional), dar si al prioritizarii competentelor STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica).

Exemple de programe de succes pentru activarea fortei de munca

Studiul face si o prezentare a practicilor altor tari (in principal UE) in ceea ce priveste masurile si politicile de reducere a defictului de forta de munca. Urmand exemplul altor tari, Romania poate sa aplice cateva masuri esentiale care sa ajute la cresterea participarii pe piata muncii: interventii timpurii pentru prevenirea somanjului in randul tinerilor; profilare a posturilor vacante/candidatilor, consiliere si asistenta in cautarea unui loc de munca; recalificarea fortei de munca de peste 50 de ani, in special in privinta competentelor digitale; subventii pentru angajatori/potentiali angajatori; scheme angajare directa/creare de locuri de munca; prelungirea duratei de activitate profesionala si activarea partiala a pensionarilor; acoperirea unor deficite cu imigrantii temporari su facilitarea "importului de creiere"; parteneriate intre autoritatile statului, mediul de afaceri si comunitate.

Irlanda este doar un exemplu de succes. "In mai putin de 20 de ani, Irlanda a reusit sa ajunga la un nivel de trai peste media UE, fiind insotita de sfarsitul emigrarii voluntare. De ce Irlanda a devenit "tigrul celtic al Europei"? Factorii care a dus Irlanda spre succes sunt: stabilitate macroeconomica, investitiile straine substantiale in industriile in crestere, reforma fiscala, cresterea competitivitatii, atragerea fondurilor europene (alocate, in special, in industrie si resurse umane, transport si turism), investitiile in educatie", a declarat Daniel Anghel (PwC).

Pentru ca Romania sa devina "tigrul Europei de Sud-Est" in subiectul legat de forta de munca ar trebui sa tratam in mod unitar politicile economice, fiscale, sociale, educatia si infrastructura, pentru ca ele impreuna duc la bunastare. Secretul boom-ului economic si inversarea procesului de migratie in Irlanda l-au reprezentat educatia, investitiile straine directe si o politica macroeconomica stabila, un pachet fiscal atractiv

Daniel Anghel (PwC)

In paralel cu aceste masuri sustenabile, e nevoie de o reforma a ANOFM. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca este inca perceputa ca o agentie de protectie sociala pentru someri, mai degraba decat un partener pentru satisfacerea cererii si ofertei de pe piata muncii. Pentru asta e nevoie de respecializarea personalului ANOFM, pentru schimbarea rolului de la cel birocratic la unul de consiliere, reproiectarea structurii pentru asigurarea ca exista resurse adecvate acolo unde nevoie este cea mai mare, rebranding (repozitionarea ANOFM).

"Daca nu ne apucam de treaba in ceea ce priveste resursa umana, aceasta economie nu va mai produce. Este un apel catre decidenti sa se trezeasca. Ne trebuie masuri de maine, precum deschiderea granitelor catre forta de munca din afara. Romanii din diaspora se vor intoarce acasa cand vor avea incredere, nu bani. Trebuie sa reactivam pensionarii. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt dramatice. Daca nu avem forta de munca, nu putem sa facem nimic. Haideti sa lansam un apel extrem de clar: dragi decidenti, daca maine nu ne punem la masa si daca poimaine nu venim cu masuri imediate, ne ducem de rapa! O spunem de mai multi ani si o tot balmajim intre noi", a conchis Dragos Anastasiu (Grupul de lucru pentru antreprenoriat, CDR).

Citeste si: Romania pierde peste 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente

Sursa foto: Facebook / Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri