Pe o piata in care angajatorii sustin ca este criza de forta de munca, cateva companii din domeniul transporturilor au participat la targul de joburi organizat in Facultatea de Transporturi, pentru a prezenta studentilor si absolventilor locuri de munca valabile. Acestia, insa, nu prea s-au inghesuit la standuri, o mare parte nefiind interesati sa se angajeze cat timp sunt studenti, in timp ce altii isi doresc sa continue studiile peste hotare sau cauta doar un loc in care sa faca practica in timpul verii.

La JobTransport, targul de joburi care a avut loc in incinta Facultatii de Transporturi, au participat 20 de angajatori, mai multe firme private, precum Alstom, grup industrial care activeaza in domeniul productiei si transportului energiei electrice si in infrastructura feroviara, AKKA Romserv, firma care ofera servicii de inginerie auto, aeronautica, feroviara si spatiala, H. Essers, Deutsche Bahn Cargo Romania, GM Logistic, dar si Registrul Auto Roman (RAR).

Ce locuri de munca ofera angajatorii din transporturi

Prezent la targ, KLG Europe, un integrator de servicii logistice, prezent in Olanda, Marea Britanie, Romania si China, are o oferta de locuri de munca adresata, in special, absolventilor, dar are si programe de internship.

„Pornim de la programe de internship pe partea de IT si vanzari. Ne dorim sa primim studenti in anii terminali sau absolventi care sa se dezvolte in cadrul companiei, sa aiba cunostinte minime pe partea de IT, de programare, iar pe partea de vanzari, o buna comunicare. In rest, suntem dispusi sa ii formam in cadrul companiei”, a declarat managerul de resurse umane KLG Europe.

Pentru ca piata fortei de munca din transporturi este si ea in criza, asemenea celorlalte domenii de activitate, una dintre optiunile pentru a atrage angajati este formarea lor la locul de munca, la care a recurs si KLG, prezenta in Romania din 2006, cu birouri in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova, Bacau, Constanta, Brasov si Sibiu.

„E foarte provocatoare, acum, piata de transport in ceea ce priveste forta de munca. Cea mai buna varianta, in momentul de fata, este sa formam oameni, pentru ca cei cu experienta se vand foarte scump”, adauga reprezentanta KLG Europe.

Expeditors, companie de transport international, cu sediul in Seattle, Statele Unite si un sediu local in Bucuresti, vrea sa angajeze data entry agent in mai multe departamente precum exportul si importul pe ocean sau brokeraj, un post pentru care nu este nevoie de experienta, ci de un nivel mediu de engleza.

Criza de forta de munca este resimtita si de firma americana, in contextul in care oamenii care sunt asteptati la interviu nu mai ajung. „Momentan ne descurcam, dar nu e atat de simplu precum ne asteptam. Oamenii aplica, dar, de multe ori, nu se prezinta la interviuri”, a explicat Cristi Iorga, manager operatiuni la Expeditors.

Delamode Romania, companie care ofera servicii de logistica si expeditii de marfuri, a fost, de asemenea, prezenta la targul de joburi, prezentand functii precum expeditor international sau agent de vanzare.

„In momentul de fata avem niste joburi deschise pe partea de expeditor international, agent de vanzari, agent de transport intern, stivuitorist si cea mai mare parte pe logistica, oamenii din depozit, unde este fluctuatia foarte mare. Avem cam zece plecari pe luna pe partea de depozit si, probabil, tot atatea angajari sau mai multe”, a declarat reprezentanta Delamode.

Romfracht ofera servicii de transport rutier, maritim si aerian. Firma a dezvoltat o linie de productie de fibra metalica si polipropilena pentru armanarea betoanelor si o divizie de vanzari care comercializeaza produse de curatenie importate din Belgia. La targ cauta tineri care vor sa se specializeze in cadrul companiei.

„Noi tot pentru absolventi am venit. Fiind casa de expeditii, cautam absolventi de transporturi, in special logistica. Cautam colegi pe nivel entry, carora sa le oferim un training de specialitate, sa poata desfasura activitatea in cadrul firmei”, a declarat Adina Hansa, reprezentant Romfracht.

Grupul Segula Technologies, companie care ofera servicii de inginerie si proiectare, ofera oportunitati de angajare pentru functiile de inginer proiectare CATIA, inginer calitate, inginer logistica autovehicule rutiere, inginer coordonare proiecte auto si specialist validare teste. Viitorii angajati vor beneficia, de asemenea, de formare profesionala.

Beneficiile angajatilor din transporturi

KLG ofera, pentru pozitiile de management si top management, salariu si bonusuri in functie de performanta, un autoturism de serviciu, un abonament medical si beneficii nonmateriale, precum un program de fitness online sau masaj la locul de munca.

Pe langa pachetul salarial, Expeditors ofera bonuri de masa, asigurare de viata, abonament medical, transport si traininguri, compania fiind dispusa sa investeasca in relocarea oamenilor in tarile in care are puncte de lucru, precum Belgia.

Angajatii Delamode pot lucra in regim full time sau part time si beneficiaza de asigurare medicala, bonusuri, prime de sarbatori si teambuildinguri organizate la final de an.

Ce vor studentii

La standuri, in primele ore ale targului, studentii nu prea se inghesuie sa isi depuna CV-uri sau sa ceara mai multe informatii. O parte dintre ei cauta doar un loc de practica pe timpul verii, sustinand ca nu pot lucra si merge la facultate in acelasi timp, pentru ca programul de studiu nu permite acest lucru.

Alti studenti au venit sa analizeze oferta de locuri de munca, nedorindu-si sa se angajeze cat timp sunt inca studenti sau dorindu-si sa continue studiile cu un program de master in strainatate.

Sursa foto: Facebook JobTransport

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri