Obtinerea primului interviu nu e niciodata o munca usoara, mai ales daca abia ai iesit de pe bancile facultatii. Toti am trecut la un moment dat prin aceasta experienta. Chiar daca gandul ca vei sta fata in fata cu un posibil angajator te face sa te simti nelinistit, cheia succesului sta in pregatirea inainte de interviu.

In acest fel, nu doar ca te vei simti mai linistit, ci vei avea mai multa incredere in tine si vei detine controlul asupra modului in care se va desfasura interviul. Afla in continuarea articolului cum iti cresti sansele sa obtii primul tau interviu, astfel incat sa obtii job-ul pe care ti-l doresti.

Cerceteaza amanuntit

Acorda-ti timp sa cauti cu atentie job-urile care crezi ca ti s-ar potrivi. Aplica la ofertele care se afla in domeniul tau de studii. Chiar daca nu ai mai avut un loc de munca, daca ai facut voluntariat sau practica in anumite domenii, foloseste aceasta experienta ca un motiv in plus sa aplici la mai multe job-uri.

Totodata, cauta informatii si despre companii. Daca vei fi chemat la interviu, cel mai probabil vei fi intrebat ce anume stii despre business-ul respectiv sau ce anume te-a motivat sa aplici la acel job. Cei de la Thebalancecareers.com recomanda sa verifici si conturile de Social Media ca sa iti faci o idee clara despre atmosfera si cultura acelei companii. Reteaua LinkedIn, de exemplu, este locul unde poti sa contactezi direct persoane care lucreaza in domeniul care te intereseaza, dar si ca sa gasesti oferte de job-uri.

Prima impresie conteaza

Cand cauti un loc de munca, felul in care te prezinti conteaza la fel de mult precum abilitatile si cunostintele pe care le ai. Tine cont ca aceasta prezentare in fata angajatorului are loc inca din momentul in care trimiti CV-ul. Angajatorul isi face prima impresie din momentul in care citeste CV-ul candidatilor.

Cei care sunt in cautarea primului job cel mai probabil sa gandesc ca CV-ul nu este atat de important, mai ales ca nu ai ce informatii sa adauge avand in vedere ca nu au mai lucrat inainte. Acest lucru este gresit, deoarece CV-ul este cel care ii arata angajatorului ca ai depus efort in cautarea unui job. Un CV trebuie sa fie bine organizat si usor de parcurs de catre angajator. Foloseste un CV in format standard, asa cum este modelul Europass care este cerut de majoritatea angajatorilor. Acesta te va ajuta sa scoti in evidenta abilitatile tale, indiferent de job-ul pe care il cauti.

Ofera informatiile necesare

Angajatorii restrang lista de candidati chemati la interviu prin eliminarea CV-urilor care nu contin suficiente informatii sau informatii relevante pentru job-ul respectiv. Chiar daca nu ai experienta anterioara de munca, poti scrie in CV proiectele sau activitatile la care ai participat, dar si abilitatile care te recomanda pentru acel job.

Totodata, tine cont ca nu este necesar sa completezi fiecare sectiune din CV daca acele informatii nu sunt relevante. Acorda atentie sporita modului in care completezi un model de cv europass si foloseste acest document ca sa arati de ce esti candidatul potrivit.

Nu te rezuma doar la un CV

Exista angajatori care nu iau in considerare un CV daca nu este insotit si de o scrisoare de intentie. Aceasta reprezinta legatura dintre CV si locul de munca pe care il doresti. Daca in CV ai trecut pe scurt informatiile relevante despre tine si despre abilitatile tale, scrisoarea de intentie trebuie sa reflecte motivatia ta, abilitatile si punctele forte care te recomandata pentru acel job.

Concret, scrisoarea de recomandare vine in completarea CV-ului si trebuie sa fie redactata in functie de job-ul respectiv. Nu folosi aceeasi scrisoare pentru mai multe job-uri diferite. Tine cont ca este prima ta sansa sa te faci remarcat.

Gasirea unui loc de munca, mai ales daca esti la primul job, nu ar trebui sa fie un task imposibil. De la verificarea ofertelor de munca, la pregatirea CV-ului si redactarea scrisorii de intentie, daca parcurgi fiecare etapa pe rand si cu atentie la detalii, nu doar ca iti vei creste sansele de a fi chemat la interviu, ci vei pregatit si vei avea mai multa incredere in tine in timpul interviului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri