Atunci cand iti cauti un job, interviul de angajare este partea cea mai putin placuta din tot procesul. Intalnirea fata in fata cu viitorul angajator, momentul acela in care trebuie sa iti alegi cu grija cuvintele pentru a face impresie buna, dar fara sa exagerezi si sa pari artificial, poate da emotii chiar si celui mai pregatit individ.

Adesea, uitam sa tinem cont de faptul ca cei pe care ii avem in fata la interviul de angajare, fie ca sunt specialisti in recrutare sau manageri, sunt asemenea noua, oameni mai mult sau mai putini emotivi, partinitori, care fac alegeri subiective si care pot fi manipulati. In acest context, tine de fiecare candidat in parte cum se prezinta in fata viitorului angajator, cum isi construieste discursul, cum conduce discutia sau se lasa condus.

Businessindeser.com a facut o lista cu trucuri de care sa tii cont la urmatorul interviu de angajare, care ar putea sa iti creasca sansele sa obtii jobul pe care ti-l doresti.

1. Programeaza-ti interviul martea, jurul orei 10.30

Cel mai bun moment in care sa programezi interviul de angajare este acela care se potriveste agendei viitorului angajator, nu agendei tale. Asadar, daca ti se ofera ocazia sa alegi ziua si ora la care sa te duci la interviu, alege ziua de marti, in jur de 10.30. Acesta pare sa fie momentul in care managerii sunt ceva mai relaxati.

2. Nu te duci la interviu in aceeasi zi cu candidatii mai buni ca tine

Angajatorii evalueaza candidatii intr-un mod destul de subiectiv. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania si Universitatea Harvard, candidatii intervievati la finalul zilei, dupa o serie de interviuri cu candidati buni, au fost evaluati sub asteptari. Pe de alta parte, cei intervievati dupa o serie de candidati mai slabi, au primit evaluari peste asteptari.

Asadar, daca poti afla dinainte care sunt candidatii cu care concurezi pe acelasi post, programeaza-ti interviul astfel incat sa nu te suprapui cu ei in aceeasi zi.

3. Alege culoarea vestimentatiei astfel incat sa reflecte imaginea pe care vrei sa o proiectezi

Chiar daca nu suntem mereu constienti de asta, culorile au impact puternic asupra subconstientului nostru. Tocmai de aceea, este foarte importanta culoarea pe care alegem sa o purtam la un interviu de angajare. Potrivit unui studiu realizat de CareerBuilder, 23% dintre recrutori recomanda candidatilor sa poarte la interviul de recrutare albastru. Albastru sugereaza deschidere, spirit de echipa. Alti 15% dintre recrutori spun ca negru ar fi o culoare mai potrivita, pentru ca sugereaza potential de leadership.

Foto: Shutterstock.com

25% dintre respondenti spun ca portocaliul este cea mai proasta alegere pentru un interviu de angajare. Portocaliului, spun ei, inseamna lipsa de profesionalism.

Alte culori recomandate: gri (sugereaza gandire logica, analitica), alb (persoana organizata), rosu (putere).

4. Adapteaza-ti raspunsurile in functie de varsta recrutorului

Este important sa fii flexibil la un interviu de angajare si sa iti construiesti raspunsurile in functie de varsta pe care o are angajatorul. Este evident ca un angajator tanar, Generatia Y, te va evalua dupa criterii complet diferite de cele ale unui Baby Boomer.

Iata cateva recomandari:

Daca recrutorul are in jur de 20 - 30 de ani (Generatia Y), concentreaza-te mai mult pe realizarile profesionale, dar si pe abilitati.

In fata un recrutor in varsta de 30 -50 de ani (Generatia X), trebuie sa pui accent pe partea ta creativa si modul in care echilibrul dintre munca si viata personala te-a ajutat sa obtii succes.

Pe cei din Generatia Baby Boomer, 50-70 de ani, ii vei impresiona cu puterea ta de munca si sacrificiul pe care il faci pentru cariera. Arata-le respect pentru munca lor si pentru tot ceea ce au realizat in plan profesional.

5. Tine palmele deschise

Semnele limbajului non-verbal sunt foarte importante pentru recrutori. Daca tu nu le acorzi atentie, tine cont de faptul ca recrutorilor nu le scapa nimic. Felul in care stai pe scaun, modul in care iti tii mainele te poate ajuta (sau nu) sa lasi o anumita impresie.

Nu iti ascunde mainile, tine-le la vedere pe masa si, mai ales, tine palmele deschise. Este un semn de sinceritate, dar si de incredere de sine.

Palmele lipite de masa sunt un simbol pentru o personalitate care vrea sa domine. Nu bate cu degetele in masa, este un semn de nervozitate. Stai cu bratele drepte, nu le indoi, arata ca esti dezamagit de modul in care decurge discutia.

6. Gaseste puncte comune cu recrutorul tau

Potrivit teoriei atractiei, adesea ajungem sa ne simtim bine alaturi de oameni care impartasesc acelasi pasiuni ca ale noastre. Asadar, daca stii care sunt valorile dupa care se ghideaza angajatorul tau, iar ele coincid cu ale tale, ai deja un subiect bun de discutie.

7. Pregateste-te pentru intrebari mai putin confortabile

La un interviu de angajare, nu toate intrebarile iti vor "ridica mingea la fileu". Pregateste-te si pentru intrebari mai putin comode.

Iata un exemplu: Ai fost concediat de la jobul anterior. Cum ii explici situatia recrutorului, astfel incat sa te plasezi intr-o lumina favorabila.

Poti sa formulezi raspunsul in felul urmator. "La fel ca alte sute de persoane, mi-am pierdut rolul in companie atunci cand s-a luat decizia de a face reduceri de personal. Insa toata aceasta situatie mi-a oferit ocazia sa ma uit cu atentie la abilitatile si calitatile pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului si sa identific noi domenii in care sa cresc din punct de vedere profesional. Este un posibil raspuns care iti permite sa aduci trecutul in prezent, dar si sa ramai intr-o zona de confort", spune John Lees, autorul cartii "Expert in interviuri: Cum sa obtii jobul pe care ti-l doresti".

Citeste si: Cum iti cresti sansele sa obtii primul tau interviu. 4 pasi catre job-ul pe care ti-l doresti

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri