Romania se confrunta cu cea mai acuta criza de personal din ultimele decenii, iar HoReCa nu face exceptie. Industria ospitalitatii duce lipsa de 50.000 de angajati. Dragos Petrescu, presedintele HORA, sustine ca din cauza fortei de munca slab pregatite, antreprenorii din HoReCa au dificultati in a mentine calitatea si serviciile in restraurante la nivelul de acum 3-5 ani.

"Este o lupta pentru angajatori sa poata pastra oamenii valorosi in companie si sa ii inlocuiasca pe cei care nu corespund cu pozitia pe care lucreaza. Este o provocare pentru ca piata este foarte dificila, mai ales in zona de joburi slab platite, fara pregatire si fara experienta. Consider ca nu experienta profesionala a unui candidat este cea mai importanta, ci caracterul acestuia si modul in care angajatorul reuseste ca intr-un timp cat mai scurt sa il pregateasca. Aici ne referim la pozitiile medii din industria ospitalitatii, pentru ca un CFO nu il poti pregati in cateva saptamani, dar un ajutor de bucatar, da", a declarat Dragos Petrescu la Bucharest Food Summit.

Potrivit acestuia, industria ospitalitatii numara in Romania 120.000 de angajati in zona de restaurante, aproximativ 170.000 in zona de hotel si cazare. Daca se iau in calcul si cei din serviciile conexe, laboratoare, distribuitori etc, numarul angajatilor din industrie se apropie de 400.000.

In HoReCa, deficitul de forta de munca este estimat la 50.000 de angajati. Numarul de salariati creste in fiecare an, insa nici oferta interna si nici importul de forta de munca nu reusesc sa acopere cererea din piata. Din pacate, spun specialistii din domeniu, oamenii mai bine pregatiti au ales sa munceasca in strainatate.

"Nu ne referim la 50.000 de oameni, ci la circa 25.000, pentru ca ceilalati 25.000 sunt cei care sunt astazi in industrie, dar nu corespund. Trebuie sa recunoastem ca astazi avem dificultati sa mentinem calitatea si serviciile in restaurante la nivelul de acum 3,4,5 ani tocmai din cauza unui bazin de forta de munca mai slab pregatit. Europa de Vest este un aspirator indreptat spre Romania. Oamenii bine pregatiti aleg sa lucreze in Occident pentru o viata mai buna. Cred ca pana nu vom reusi sa avem veniturile aliniate la cele din Germania, un minim acces la educatie si un minim acces la sistemul de sanatate, nu vom reusi sa ii convingem sa se intoarca in tara", a mai precizat Dragos Petrescu.

"Nu cred ca suntem in situatia in care statul sa ne puna piedici"

Chiar daca se confrunta cu o criza acuta de personal, industria ospitalitatii este "norocoasa", deoarece beneficiza de un sistem fiscal avantajos. Astazi se poate investi cu succes in HoReCa, fara ca statul sa puna prea multe piedici.

"Industria ospitalitatii este foarte norocoasa in aceasta perioada. Beneficiem astazi de un sistem fiscal foarte avantajos. Cred ca ne aflam intr-o fereastra de oportunitate pentru investitorii in HoReCa. Nu am avut in anii care au trecut sansa de a beneficia de TVA de 9%, acum 5% la majoritatea produselor vandute in restaurante, insa nu si pentru cele din zona de livrare, de un sistem de microintreprinderi in care orice antreprenor care se incadreaza intr-un milion de euro poate sa isi desfasoare activitatea. Investitorii in HoReCa au astazi sansa sa investeasca cu succes in acest segment si ma refer aici si la hoteluri, si la resturante. Nu cred ca suntem intr-o situatie astazi in care statul sa ne puna piedici", a declarat presedintele HORA.

"Evident, am putea face progrese in zona de resurse umane, taxarea muncii, insa atunci cand ne uitam in Europa nu vedem pe undeva un trend de taxare mai redusa a fortei de munca. De asemenea, mai sunt lucruri de imbunatatit in zona autoritatilor locale. In continuare, sa poti obtine o autorizatie de functionare este dificil. De aceea zona de debirocratizare este foarte importanta si lucram in directia asta, insa, per total, nu cred ca ne aflam intr-o situatie dificila din punct de vedere a relatiei cu statul", a adaugat acesta.

Pentru ca investitiile in HoReCa sa nu fie puse sub semnul intrebarii, industria are nevoie de predictibilitate. Dragos Petrescu spune ca la nivel european industria ospitalitatii beneficiaza de anumite facilitati, mai ales in zona de TVA, si crede ca acest trend nu se va schimba.

In 2017, piata HoReCa a ajuns la circa 2,5 miliarde de euro, in crestere fata de anul precedent, iar rata de profitabilitate in sector era de circa 10%.

Citeste si: Noi joburi in industria ospitalitatii, incepand din 2019

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri