In Romania sunt in jur de 110.000 de angajati in domeniul IT, cei mai multi concentrati in Bucuresti si Cluj-Napoca. Pentru a acoperi cererea de forta de munca din aceasta industrie ar fi nevoie de dublarea acestei cifre. E necesara interventia statului, prin acordarea unor facilitati fiscale angajatorilor, dar si de implicarea companiilor prin sustinerea unor programe universitare.

"Ca solutie alternativa pentru acoperirea necesarului de forta de munca in domeniul IT, statul roman ar putea largi aplicabilitatea scutirii de impozit pe venit din salarii pentru programatori si alte categorii din domeniul IT, care nu sunt cuprinse intre cele 10 ocupatii mentionate in Anexa Ordinului. De asemenea, companiile care activeaza pe piata locala s-ar putea implica in sustinerea financiara a diferitelor programe universitare (nivel licenta, nivel master si nivel doctoral si post-doctoral). Cu alte cuvinte se va crea o punte intre universitati si piata muncii, iar prin implicarea directa in cadrul programelor universitare, specialistii companiilor IT vor putea impartasi din experienta lor studentilor si studentii vor putea alege intr-un mod mai facil viitorul angajator", a declarat pentru wall-street.ro, Dan Catana, HR Business Consult, Connections Romania.

In acest moment, pe piata din Romania activeaza circa 20.000 de jucatori in industria IT, iar numarul de absolventi din acest domeniu se ridica la circa 8.500 pe an. Contextul actual de pe piata muncii face ca recrutarea in IT&C sa fie destul de dificila, in primul rand din cauza faptului ca metodele clasice nu functioneaza si numarul de candidati calificati este mult mai redus raportat la numarul oportunitatilor care sunt oferite.

"In ceea ce priveste retentia angajatilor in IT&C ne confruntam mereu cu o serie de dificultati: concurenta este acerba si in decizia schimbarii jobului nu primeaza doar pachetul salarial, ci si o serie de beneficii colaterale care se ofera: certificari si traininguri oferite de catre companie, mese asigurate, servicii de curatatorie, extra zile de concediu", a precizat Dan Catana.

Citeste si: HR manager: Cariera se construieste pe competente, nu pe diplome

Potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Babes-Bolyai, prin Institutul STAR-UBB si NTT DATA, in urmatorii ani oferta salariala competitiva, preocuparea pentru angajati, timpul pentru viata personala, programul de lucru flexibil sau oportunitatile de dezvoltare in cariera sunt doar cateva dintre asteptarile pe care profesionistii din IT le vor avea in momentul in care opteaza pentru un angajator sau altul.

In conditiile unei cereri de forta de munca mai mari decat oferta, au crescut si pretentiile angajatilor si ale candidatilor. Acestia solicita angajatorilor cresteri salariale constante, bonusuri lunare, trimestriale, semestriale sau anuale, participari la cursuri si certificari platite de catre companie, tichete de masa, abonamente de servicii medicale, programul de lucru flexibil si posibilitatea de a lucra de la distanta, acces la sali de sport, decontarea transportului, telefoane mobile, laptopuri, mese asigurate de catre companie.

Metode de recrutare in IT

In domeniul IT nu mai functioneaza metodele traditionale de recrutare. Specialistii HR abordeaza in mod direct candidatii prin LinkedIn, github, grupuri si forumuri de specialitate de pe LinkedIn si Facebook.

"Este importanta prezenta in mediul virtual prin intermediul unei pagini dedicate a companiei pe LinkedIn si Facebook si prezenta la targuri de joburi dedicate domeniului IT. Anual recrutam pentru o varietate de roluri in domeniul IT&C pornind de la zona de infrastructura IT (field support, service desk), zona de programare (limbaje precum Java, .NET, C++, C#), project management (IT PM, Infrastructure PM), business analysis", a declarat Dan Catana.

Posturile pentru care angajatorii din IT gasesc cu dificultate candidatii potriviti sunt cele care au un grad ridicat de senioritate, unde se cere o experienta profesionala intre 5 si 10 ani cel putin si unde exista si un numar limitat de resurse de calitate care sunt dificil de atras (specialisti pe partea de hardware sau software).

In medie, angajatii Connections Consult raman in companie circa 2-3 ani. "Pe rolurile manageriale situatia se schimba si media este una mai ridicata. Angajatii sunt motivati sa ramana in companie pe un termen cat mai lung daca proiectul pe care lucreaza este unul dinamic si care le aduce satisfactii, daca pachetul salarial corespunde nevoilor lor si daca li se ofera oportunitati de dezvoltare", a explicat Dan Catana.

Citeste si: Mariuca Talpes: Metodele de predare in scoli, ca pe vremea bunicilor!

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri