Specialistii in recrutare si economistii atrag atentia asupra unui fenomen care are loc in piata fortei de munca. Mai exact, este vorba despre un comportament neobisnuit pe care il au, in ultima vreme, tot mai multi angajati: dispar de la job ca dintr-o relatie pe care nu si-o mai doresc.

"Tot mai multi angajatori se plang ca angajatii le pleaca din companie fara sa anunte. Mai mult, odata ce dispar, cu greu mai pot fi gasiti pentru a-si explica gestul", au declarat economistii de la Federal Reserve Bank din Chicago, SUA, scrie washingtonpost.com.

In ultimul timp, fenomenul a inceput sa atraga atentia analistilor in recrutare si economistilor, care spun ca motivul pentru care s-a ajuns la aceasta situatie este dezechilibrul din piata muncii: oferta de locuri de munca mai mare decat cererea. Rata somajului s-a mentinut la 3,7%, acesta fiind cel mai redus nivel inregistrat de SUA dupa luna decembrie 1969.

Economia americana trebuie sa creeze aproximativ 120.000 de noi locuri de munca in fiecare luna pentru a tine pasul cu cresterea populatiei apte de munca. In industrie si constructii au fost create 27.000 si, respectiv, 5.000 de locuri de munca in noiembrie, in transporturi - 25.400, în retail - 18.200.

Citeste si: Doua miliarde de tineri risca sa devina inadaptati la piata muncii in industria 4.0

Citeste si:
Cum stii ca e timpul sa-ti schimbi jobul: ce nu trebuie sa ignori
Cum stii ca e timpul sa-ti...

Foto: Shutterstock.com

Portari, barista, sudori, contabili, ingineri sunt joburi la mare cautare in piata. Este atat de mare cererea, incat angajatorii ii recruteaza fara sa le mai solicite interviul de angajare. "De ce sa isi mai piarda timpul cu tot felul de proceduri de angajare, daca, oricum, toti candidatii sunt angajati din start", a declarat Michael Hicks, economist la Universitatea din Indiana.

Aceasta situatie poate sa explice comportamentului angajatilor care renunta la joburi peste noapte, fara macar sa isi anunte angajatorul. Procentul angajatilor care isi parasesc angajatorii fara nicio explicatie a crescut de la 10% la 20% in ultimul an, spun specialistii in recrutare.

Citeste si:
Dm drogerie markt gaseste greu angajati in Timisoara si Bucuresti
Retailerul german dm drogerie...

Keith Station, directorul unei firme de recrutare din Omaha, Nebraska, spune ca angajatii care pleaca din companie fara nicio explicatie si nu se mai intorc sunt cei care au joburi prost platite. Pentru a retine cat mai mult timp angajatii in companie, angajatorii din Nebraska au fost nevoiti ca, pe langa pachetul salarial, sa ofera oamenilor beneficii extrasalariale si cursuri de specializare.

"In general, atunci cand facem recrutarea, alegem doi candidati pentru acelasi post disponibil pentru ca stim din experienta ca unul dintre ei nu o sa mai apara la job", a declarat Rebecca Henderson, director executiv la firma de recrutare Randstad Sourceright.

Chiar daca vorbesc de un fenomen, specialistii in recrutare spun ca tine de fiecare angajator in parte sa gaseasca cele mai bune instrumente de recrutare si retentie. In plus, spun analistii, companiile trebuie sa investeasca in a lega relatii durabile si bazate pe incredere cu angajatii lor.

Citeste si: Semnele demisiei: 5 indicii la care orice manager trebuie sa fie atent

Citeste si:
Ii "tradeaza" fata: chipul unui om spune daca se potriveste cu un job
Succes la interviul de...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Metode prin care companiile pot recruta cei mai buni oameni