E important sa discuti despre salariu cu colegii de munca, sustin specialistii in resurse umane. Problema este cum gestionezi situatia atunci cand afli, de exemplu, ca un coleg care ocupa aceeasi functie ca si tine, primeste un salariu mai mare.

In primul rand, trebuie sa ramai calm. In al doilea rand, nu da buzna in biroul sefului tau cerandu-i o marire de salariu.

"Daca afli ca un coleg de munca primeste un salariu mai mare decat tine, pentru acelasi rol in companie, nu te duce nervos la managerul tau solicitandu-i o marire de salariu doar pentru ca X sau Y primeste mai multi bani decat tine. Acesta nu este un argument care sa te ajute in negocierea salariului, din contra", a declarat Katie Donovan, expert in negociere, potrivit Business Insider.

Exista o multime de motive pentru care colegul care ocupa aceeasi functie ca tine primeste un salariu mai mare. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa folosesti aceasta informatie in avantajul tau.

Citeste si: Tendinta in piata muncii: Angajatii se comporta precum Millennials pe Tinder

Solicita-i sefului tau o intalnire in care sa vorbiti despre o posibila marire de salariu, insa nu aduce vorba despre leafa colegilor tai. O negociere de salariu reala trebuie sa se bazeze pe date concrete, pe proiecte realizate si nu pe zvonuri. Doar asa ii poti demonstra sefului tau ca ai rezultate bune la locul de munca si ca e timpul sa fii rasplatit pentru asta. Inainte de a incepe sa-ti negociezi salariul, asigura-te ca stii foarte bine care este politica companiei legata de cresterile salariale. Unii angajatori pun mai mult pret pe datele cantitative decat pe cele calitative, in vreme ce pentru altii ambele rezultate conteaza in aceeasi masura.

De asemenea, este foarte important sa stii care sunt salariile din piata, care se platesc pentru o pozitie similara cu cea pe care o ai in companie. Sunt informatii utile care te vor ajuta sa negociezi in avantajul tau. In plus, un manager va fi mereu dispus sa discute cu un angajat pregatit, care stie ce solicita si nu face cereri nejustificate sau exagerate.

Foarte important: nu da nume si cifre. In niciun caz nu ii spune sefului tau cum il cheama pe colegul care ti-a marturisit ce salariu are. E foarte posibil ca totul sa se intoarca impotriva lui.

Expertii in negociere spun ca cea mai potrivita formula pentru a propune o marire de salariu este aceasta: "In ultima perioada mi-a atras atentia faptul ca valoarea pe piata a pozitiei pe care o am in companie a ajuns la X". In felul aceasta, nu doar ca iti vei proteja colegul, dar iti vei folosi atuul in mod inteligent.

Citeste si: Proiectul care schimba viitorul tinerilor din mediul rural

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri