In Romania, deficitul de forta de munca a atins cote alarmante, motiv pentru care Guvernul, impreuna cu sindicatele si patronatele, fac eforturi sa aduca acasa romanii plecati la munca in strainatate. Intr-o interventie la o emisiune de televiziune, ministrul Muncii, Marius Budai, a anuntat ca, in luna februarie, autoritatile vor organiza in Italia o bursa a locurilor de munca pentru romanii care muncesc acolo.

"Am pus bazele unei colaborari importante cu ministrul Natalia Intotero (ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, n.r.), cu sindicatele si patronatele din constructii, cu specialisti din ANOFM si Ministerul Muncii pe ocupare. In luna februarie vom face in Italia, la Milano sau Torino, o bursa a locurilor de munca pentru romanii care muncesc acolo. Mergem cu oferte clare, pe perioade clare. Sindicatele si patronatele din constructii, patronii mai ales, au spus ca vor mai pune si ei, iar salariul minim va ajunge la 3.500 - 4.000 lei net, in mana. Speram sa incepem usor, usor sa ne aducem specialistii acasa", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai, potrivit Agerpres.

Oficialul a mai precizat ca Romania a ajuns in situatia unei tari cu deficit de angajati, insa exodul fortei de munca s-a redus considerabil.

"In decembrie 2016, somajul era 4,8%. In iulie 2018, somajul este de 3,48%. Asta inseamna ca masurile pe care le-am luat, masuri de ocupare, de stimulare a angajatorului sa angajeze, si aici as vorbi de un program de mare succes care incepe sa-si faca vizibile rezultatele, acel program pentru ucenicie. Am intrat din paradigma unui stat cu somaj ridicat in paradigma unui stat cu deficienta de angajati. Exista clar o deficienta de forta de munca. De aici acele masuri referitoare la burse de locuri de munca pentru romanii nostri de pretutindeni, sa incercam sa ii aducem acasa, dar in paralel avem nevoie de muncitori, pentru ca avem programe mari de investitii pe care trebuie sa le punem in practica si avem nevoie de forta de munca", a mai spus Marius Budai.

Ministrul a mentionat ca in ultimii doi ani, au fost create 200.000 de locuri de munca. "Cifrele arata ca inclusiv la medici sau in alte domenii exodul fortei de munca a scazut foarte mult. Sunt 200.000 de locuri de munca create in ultimii doi ani de la programul Start Up Nation, de la aceste subventii pe care le acordam angajatorilor. Exista REVISAL, oricine il poate vizualiza. INS preia cifre de acolo si ne spune cate locuri de munca am avut in decembrie 2016 si cate locuri de munca avem acum", a conchis ministrul Muncii.

Citeste si: Romania a pierdut 343 de milioane de euro, bani europeni pentru combaterea somajului in randul tinerilor

Sursa foto: Agerpres / Simion Mechno

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri