Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, agentie amendata cu aproape 370.000 de euro pentru practici anticoncurentiale, a declarat, pentru wall-street.ro, ca autoritatea de concurenta are "drept de viata si de moarte, decide ce crede de cuviinta" si ca ancheta privind intelegerile anticoncurentiale pe piata charterelor nu s-a facut tinand cont de impactul in piata. In plus, spune Alin Burcea, turistii au platit pretul corect pe vacante si nu isi vor putea recupera banii in instanta, asa cum au anuntat reprezentantii insitutiei, pentru ca nu au nicio baza legala.

Potrivit unei anchete a Consiliului Concurentei, in perioada iunie 2013 - septembrie 2016, 13 agentii de turism "si-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informatii sensibile din punct de vedere concurential, cu scopul de a nu permite scaderea preturilor produselor/pachetelor turistice comercializate".

Mai exact, turoperatorii vizati nu au redus, sub un anumit nivel, pretul de vanzare catre clienti pentru produsele turistice si pachetele de servicii turistice comercializate. "Acestea au limitat sau au eliminat campaniile promotionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuitati clientilor si si-au impartit numarul de locuri in avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel, in mod artificial, oferta in vederea cresterii pretului de vanzare", a transmis Consiliul Concurentei.

"Pur si simplu, Consiliul Concurentei are "drept de viata si de moarte", ei decid ce cred ei de cuviinta. Un Inspector de Concurenta verifica multe activitati, nu este specializat pe un domeniu, si daca "i se pare ca…", asta este. In plus, ei nu au gasit nicio intelegere scrisa, nimic, nimic, nimic. Au gasit niste emailuri in care discutam despre impartirea locurilor pe charter", a declarat Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, pentru wall-street.ro.

Aceasta sustine ca discutiile dintre agentiile de turism nu au avut un impact negativ in piata si nu au creat prejudicii nimanui. "Nu e nimic ilegal ca touroperatorii sa isi împarta locurile pe avioane, aceeasi practica este intalnita si in strainatate. Impartirea locurilor pe un charter se face pentru a avea garantia ca acesta va opera intregul sezon. Nu sunt tarife impuse, sunt costurile reale ale vacantelor pe charter", a explicat Alin Burcea.

"V-am prins cu aceste emailuri, gata, va amendam!"

CEO-ul Paralela 45 sustine ca turoperatorilor li s-a facut "o mare nedreptate", cu atat mai mult cu cat presedintele Consiliului Concurentei i-ar fi spus ca "este greu sa demonstreze impactul in piata" al actiunilor agentiilor acuzate de practici anticoncurentiale.

"In Europa de Vest se pune problema daca actiunile unei companii au avut impact pe piata. In Romania, nu! Am fost la Bruxelles, am vorbit cu avocati specializati in concurenta. Prima intrebare a fost: "care a fost impactul pe piata?". Personal, mi-a spus presedintele Consiliului Concurentei ca "este greu sa demonstram impactul. V-am prins cu aceste emailuri, gata, va amendam!". Este o mare nedreptate, dar nu este nici prima si nici ultima care se intampla in Romania! La asta se mai adauga si un "turnator", care, pentru a scapa de amenda, le-a spus inspectorilor cam ce doreau sa auda", a precizat Alin Burcea.

"Turnatorul" despre care vorbeste proprietarul Paralela 45 este Christian Tour, care a primit imunitate la amenda pentru ca a cooperat cu Consiliul Concurentei in cadrul anchetei.

"Rezultatul acestei investigatii nu spune ca aceasta companie (Christian Tour - n.r.) este nevinovata. Clementa se acorda unui vinovat, nevinovatul este scos din investigatie. Se induce in mod fals ideea nevinovatiei pentru ca nu a fost amendata, pe faptele stabilite de Consiliul Concurentei, e in aceeasi situatie ca restul companiilor", a declarat Alin Burcea.

Paralela 45 a platit o amenda de 1.723.737 lei (aproximativ 369.917 euro). "Strangem bani de doi ani pentru aceasta amenda. Daca nu am fi acceptat ideea de “recunoastere”, am fi platit dublu", a adaugat CEO-ul agentiei.

Alin Burcea nu va contesta amenda primita, insa va demara, impreuna cu alte agentii, o campanie de modificare a legislatiei de concurenta, "pentru a o aduce din 1950 in 2019".

"In Romania, tara din fostul bloc comunist, intai platesti amenda si apoi te judeci. Asta este, mergem in acest fel, si ne vedem de treaba. Dar nu ati dori in niciun caz sa fiti in sufletul meu, cand, la judecata Consiliului, am fost incadrati in "grup infractional organizat". Rusinos… In plus, in cei 19 ani de activitate, Consiliul Concurentei a dat amenzi de pana la 2% in caz de recunoastere. Noua ne-a dat insa 4,5%. Domnul presedinte Bogdan Chiritoiu o fi avut vreo vacanta ratata cu o agentie din Romania, si o fi suparat pe noi...", a mai spus Alin Burcea.

Intr-un fel, toata aceasta situatie ar fi putut fi evitata. Paralela 45 a inaintat catre Consiliul Concurentei, inainte de inceperea investigatii, o adresa prin care solicita clarificari cu privire la practicile concurentiale.

"Noi am depus o adresa in anul 2015, la care domnul presedinte Chiritoiu nu a dat niciodata un raspuns. Daca ar fi raspuns, probabil ca o parte din aceste emailuri nu ar fi existat. Preventia in Romania este zero. Credeti ca ne-au acordat circumstante atenuante? Sau ca si-au cerut scuze? In nici un caz! In plus, ei au niste reguli pe care le stiu doar ei, dar vor ca noi sa le respectam! Dar dumnealor nu le pasa. M-am simtit ca in 1950, la Tribunalul Poporului. Eu cred ca atata timp cit au fost doar niste simple discutii, este o mare nedreptate ce ni se intampla", a mai spus Alin Burcea.

Turistii au platit pretul corect, nu isi pot recupera banii

Turistii nu vor fi in niciun fel afectati de amenzile luate de agentii, dar nici nu isi vor putea recupera banii in instanta, asa cum au anuntat reprezentantii Consiliului Concurentei.

"Turistii au platit si pretul corect, si au avut si vacante frumoase. Consiliul Concurentei a continuat cu demagogia, spunand ca "puteti sa solicitati bani". Atata timp cat a fost un pret si este acceptat, nu exista temei legal pentru contestarea lui acum. In plus, repet, Consiliul Concurentei are ca probe niste emailuri. Nici un studiu de impact pe piata, nimic", a declarat Alin Burcea.

"Nu ma astept ca turistii sa-si ceara banii, pentru ca nu au nici o baza legala. Domnul presedinte Chiritoiu a facut putin spectacol cu aceste declaratii", a conchis proprietarul Paralela 45.

Citeste si: Reactia ANAT dupa amenda primita de la Consiliul Concurentei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri