Redactarea CV-ului atunci cand nu ai nicio experienta profesionala poate parea, cel putin la prima vedere, o misiune imposibila. Cei mai multi angajatori cer experienta in munca chiar si in cazul joburile pentru incepatori. Nu e de mirare ca, in fata unei astfel de oferte de munca, orice junior se va intreba daca o sa reuseasca sa faca primii pasi spre cariera la care viseaza.

Ganditi-va ca toti cei care au ajuns in pozitii de senior au pornit de la un CV aproape gol si fara experienta profesionala. Specialistii in recrutare vin cu o veste buna si spun ca nu e deloc imposibil sa creezi un CV impresionant chiar daca nu ai avantajul unei experiente in munca. Tine de fiecare candidat in parte cum jongleaza cu abilitatile si calitatile sale si cum isi prezinta realizarile (chiar daca sunt doar scolare).

Incepe cu documentarea

Daca tocmai ai absolvit studiile si nu ai lucrat nicio zi intr-o companie, incepe prin a face putina munca de documentare. Cauta informatii despre compania pentru care vrei sa lucrezi, ce fel de angajator este, cum sunt relatiile dintre angajatori, care sunt valorile organizatiei, ce apreciaza la angajatori, scrie theguardian.com. Toate aceste informatii iti vor crea un avantaj in fata celorlalti competitori.

Decide-te asupra jobului la care vrei sa aplici si fa o lista cu toate cerintele pe care le au angajatorii de la candidati. Noteaza tot, de la calificari, pana la abilitati. Pentru unele joburi, angajatii pun mare accent chiar si pe activitatile extra-curriculare.

Odata ce ai lista completa cu toate cerintele angajatorilor, vei sti mai precis ce informatii relevante sa-ti treci in CV, care sa-ti creeze un avantaj.

Citeste si: Tinerii NEET din Romania, sprijiniti pentru integrarea in piata muncii

Noteaza orice experienta relevanta

Ca sa compensezi lipsa de experienta profesionala este important sa oferi suficiente detalii legate de celelalte aspecte mentionate in CV, ca sa ii arati recrutorului ce ii poti oferi la schimb.

Asadar, pune mare accent pe educatie. Daca inca studiezi sau esti proaspat absolvent cu siguranta ai cu ce sa te lauzi la acest capitol. Scrie despre proiectele pe care le-ai facut in scoala, despre competitiile la care ai participat, despre tot ce ai realizat. Cu toate aceste iti poti demonstra abilitatile de organizator, capacitatea de a lucra in echipa, motivatie de lucru si proactivitate, abilitatea de invatare pe cont propriu si initiativa de lucru.

Scrie despre pasiunile si hobby-urile tale. Chiar daca la prima vedere pare irelevant sa mentionezi hobby-urile intr-un CV, acestea ii pot da greutate. Daca pasiunile si hobby-urile tale sunt relevante pentru jobul la care vrei sa aplici, cu siguranta merita mentionate.

Foto: Shutterstock.com

Succesul inseamna sa stii sa te vinzi

Iar un CV bine scris te poate ajuta foarte mult. Odata aflat in fata recrutorului la interviul de angajare, este foarte important sa ii atragi atentia inca din primele secunde. Daca CV-ul tau nu le straneste curiozitatea, inseamna ca undeva ai gresit.

Incearca sa cuprinzi intr-o singura pagina tot ceea ce vrei sa stie angajatorul despre tine. Fii cat mai precis si concis si scoate in fata doar informatiile care sunt relevante pentru jobul la care ai aplicat. Gandeste-te ca CV-ul trebuie sa te scoata din multime, nu sa te aseze la un loc cu alte sute sau mii de aplicatii.

Implica-te in activitati de voluntariat

Daca vrei sa ai un CV care sa te scoata castigator, implica-te in activitati de voluntariat. Vor da mult mai multa greutate CV-ul tau. Chiar daca munca nu este platita, experienta pe care o vei castiga va fi mult mai pretioasa. Cu acest bagaj de cunostinte in spate, castigat de pe urma activitatilor de voluntariat, te poti prezenta in fata angajatorului si sa ii vorbesti despre abilitatile pe care le-ai dobandit, dar si despre impactul pe care l-a avut munca ta voluntara in comunitate.

Citeste si: 6 carti care sa te inspire la inceput de cariera

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri