De ani de zile deja, angajatorii sunt foarte atenti la noile generatii de tineri care intra in campul muncii. Millennials au inceput sa schimbe regulile jocului si dinamica din piata muncii, iar in urma lor vin tinerii din Generatia Z care pun si mai multa presiune pe angajatori sa se adapteze cerintelor si nevoilor lor. Despre schimbarile aduse de noile generatii in organizatii, dar si despre cum trebuie sa se adapteze leadership-ul, au vorbit Claudia Tudor, director general adjunct F64, si Tudor Alexandru Panait, antreprenor in domeniul foto/video, la emisiunea "Inspiratie in business", realizata de wall-street.ro.

"Noi am fost fortati sa ne adaptam din mers, pentru ca nu poti sa nu te adaptezi unei generatii din care e formata majoritatea companiei in care lucrezi. Am intrat in zona tech de la inceputurile internetului si atunci am fost atractivi pentru noua generatie. Tinerii care au intrat in companie au adus foarte multa energie pozitiva. Chiar daca foarte multi spun ca Millennials si cei din Generatia Z sunt in zona de tech, interactiunea umana este foarte importanta si pentru ei", a declarat Claudia Tudor, director general adjunct F64.

Tinerii din Generatia Y si Z au nevoie de multa libertate in procesul de lucru, vor sa fie lasati sa ia decizii si, poate ceea ce ii deosebeste cel mai mult de generatiile anterioare, vor sa invete permanent. "Mentoringul nu se mai face punctual, asa cum se facea odata. Trainingul trebuie sa fie un proces permanent. Tinerii vor sa invete facand lucruri. Asta face diferenta dintre ei si generatia dinaintea lor. Ceilalti erau concentrati pe "vreau sa fac si vreau sa fac acum" si trebuie sa stiu exact cum. Vreau sa stiu calea si vreau sa stiu unde trebuie sa ajung. Nu isi doreau prea multa libertate de miscare. Generatia noua vine cu aceasta caracteristica de a face lucrurile si au nevoie sa fie lasati sa isi manifeste viziunea, imaginatia. E important sa stie unde trebuie sa ajunga, dar sa fie lasati sa o faca pe calea lor. Generatia noua vine cu aceasta cerinta de a li se permite sa decida cum se intampla lucrurile", a spus Claudia Tudor.

In plus, Millennials si tinerii din Generatia Z au mereu nevoie de feedback. "Noi, tinerii, suntem foarte efervescenti, energici, ne dorim tot timpul sa aratam ce stim, dar, foarte important, avem nevoie de confirmare. Cei din generatiile anterioare faceau lucruri din propria initiativa, noi le facem tot din propria initiativa, dar asteptam si o confirmare", a precizat tanarul antreprenor.

Tudor a ales sa fie antreprenor si si-a deschis un business in domeniul foto/video. Isi doreste sa ramane in zona antreprenoriatului pentru ca vrea sa aiba libertatea de a experimenta si de a lua propriile decizii. In plus, vrea sa aduca alaturi de el in business colegi si prieteni si sa evolueze impreuna.

"O sa incerc sa ridic business-ul, dar daca o sa ajung in punctul in care nu o sa mai pot progresa sau imi va fi prea greu, voi alege si alte optiuni, angajarea intr-o companie, colaborari cu alte companii", a spus Tudor (foto jos).

Cum isi imagineaza el ca trebuie sa arata organizatia in care sa-si dezvolte cariera? "Ar trebui sa imi dea voie sa ma exprim. Noi, tinerii, ne dorim libertate, ne dorim sa ne simtim independenti. Sa putem sa experimentam, sa ni se dea voie sa gresim. O alta caracteristica pe care trebuie sa o aiba organizatia - sa ne permita sa evoluam. Trebuie sa stim ca daca muncim si suntem acolo cand e nevoie de noi, putem sa ajungem pe o pozitie superioara si nu vom ramane la acelasi nivel. Trebuie sa avem un obiectiv pentru care luptam si trebuie sa stim ca ni se permite sa-l atingem", a adaugat tanarul.

Din rolul de angajator, Claudia marturiseste ca a observat o tendinta in randul tinerilor: vin in companie, invata foarte mult si se dezvolta, iar dupa 3-4 ani aleg sa plece. "Iar cand pleaca o fac ca sa devina antreprenori, iar noi ii sprijinim oferindu-le consultanta. Invers, sa vina din antreprenoriat intr-o companie, inca nu am intalnit situatii", a spus Claudia Tudor, director general adjunct F64.

Cum se adapteaza leadership-ul noilor generatii

"Liderii care nu se adapteaza cerintelor si nevoilor tinerilor nu vor supravietui. Paradigma "oamenii nu parasesc jobul, ci managerul" este reala. Liderii trebuie sa invete sa dea feedback constructiv si sa faca asta permanent. Nu mai e cum era odata "eu am decis, tu faci". Tinerii de azi fac parte din generatia care nu isi mai asuma daca nu simt ca fac parte dintr-o echipa, dintr-o colectivitate. Parerea lor conteaza, e importanta pentru ca ei sunt si consumatorul de maine si cei cu care tu ai un schimb de idei astazi. Fara tineri nu ai putea sa actualizezi lucrurile la un asemenea ritm", a explicat Claudia Tudor.

Pentru tinerii angajati, e important ca liderii sa fie alaturi de ei si la bine, si la rau. E important sa le semnaleze greselile, insa, in acelasi timp, trebuie sa ii ajute sa evolueze.

"Liderul trebuie sa fie lider, nu sef. Sa fie langa tine atunci cand ai nevoie de el, sa te ajute sa te dezvolti. Liderul perfect este acela care se comporta ca si cum ar fi pe acelasi nivel cu angajatii sai si stie cum sa ii coordoneze", a completat Tudor.

Mai mult, odata cu intrarea in campul muncii a tinerilor din Generatia Z, liderii trebuie sa isi dezvolte abilitati si in zona de coaching. "Din pacate, din cauza ritmului alert in care muncim, ne lipseste timpul necesar pentru a face asta la un nivel eficient", a mai spus Claudia.

Multe dintre schimbarile aduse de tinerii din generatiile Y si Z sunt ireversibile, iar modificarile se vad chiar la nivelul structurii organizatiilor.

"Cu structura pe care o cunoastem acum, nu cred ca vor mai rezista multi companii. Cred ca structura se va muta intr-o zona de materice de proiect. Organigrama piramidala pe care o stim nu cred ca va mai fi. Vor fi multe echipe de proiect, cu un manager de proiect care va functiona ca un mic CEO pe zona lui. Aceste echipe vor genera performanta unei companii. In plus, echipele pot lucra din orice colt al lumii, avem tehnologie care ne permite sa stam conectati, deci nu trebuie sa lucram toti de la aceeasi masa", a conchis Claudia Tudor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri