Ministerul Muncii si Justitiei Sociale va organiza, in urmatoarea perioada, burse ale locurilor de munca dedicate special muncitorilor romani din tari ale Uniunii Europene, pentru a convinge cat mai multi sa revina in tara, mai ales pentru a lucra in sectorul constructiilor, unde salariul minim a crescut considerabil.

Ministrul Marius Budai a declarat, joi, la Arad, ca se vor lua masuri suplimentare "pentru o stabilizare a fortei de munca", in contextul in care exista deficit pe piata muncii si un somaj foarte mic in anumite zone, mai ales in Vestul tarii, ceea ce poate opri dezvoltarea si chiar poate conduce la retragerea unor investitori.

Printre masurile avute in vedere se afla organizarea de burse de munca in tari europene in care sunt multi muncitori romani.

"Impreuna cu patronatele si sindicatele din constructii vom incepe curand sa ne deplasam in Italia, Franta si Spania, pentru inceput, sa realizam burse ale locurilor de munca strict dedicate romanilor nostri care lucreaza acolo si sa incercam sa ii aducem acasa", a declarat Marius Budai, intr-o conferinta de presa la PSD Arad, scrie Agerpres.

Ministrul a adaugat ca urmare a masurilor fiscale, salariul net al unui lucrator in constructii nu mai poate cobori sub echivalentul in lei a 500 de euro, iar dupa discutiile avute cu patronii, acestia s-au aratat dispusi sa plateasca si ei in plus pentru a readuce in tara muncitori.

"Avem o platforma electronica dedicata romanilor din Uniunea Europeana, unde deja am postat aproximativ 300 de locuri de munca din constructii care le sunt adresate. Deja avem 50 de persoane cu contracte incheiate la nivel national. In plus, in ianuarie urmau sa ne plece patru loturi de cate 25 de muncitori, dar prin aceasta masura, Ordonanta 114, nu mai pleaca din Romania si s-au intors la constructorii unde lucrau", a declarat ministrul.

In contextul deficitului de forta de munca in mai multe sectoare ale economiei, Marius Budai a amintit ca la finele anului trecut "a fost simplificata foarte mult procedura de aducere in Romania a lucratorilor din zone non-euro".

"Acesti lucratori se aduc pe baza de contingent. Am si eu un semn de intrebare: anul trecut am avut 15.000 de permise de munca aprobate si au fost accesate doar 13.500. Anul acesta, dupa discutii cu mediul de afaceri, am ridicat acest contingent la 20.000, cu mentiunea ca, la solicitarea pietei, putem actualiza acest numar de lucratori", a mai declarat ministrul Muncii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri