1 din 2 joburi risca sa dispara si sa fie inlocuit de roboti, arata un studiu realizat de Adecco. In noua revolutie industriala, evident ca piata muncii va fi afectata de o serie de schimbari provocate de automatizare, insa scenariul este departe de a fi unul apocaliptic, spun specialistii in resurse umane.

"Se spune tot mai des ca 50% din munca noastra va fi facuta de roboti. Nu va fi preluata de roboti tocmai din cauza rezistentei mai mult sau mai putin intentionate a oamenilor si organizatiilor la schimbare", a declarat Oana Munteanu, Senior Manager, Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PWC Romania.

Declaratia a fost facuta cu ocazia dezbaterilor de la Tomorrow@Work, un eveniment in care expertii HR au vorbit despre provocarile cu care se confrunta industria.

Tot mai multi oameni privesc Inteligenta Artificiala (AI) ca pe o distopie, in loc sa incerce sa inteleaga ce inseamna si cum poate sa ne ajute in activitatea zilnica.

"Inteligenta Artificiala este in acest moment ca o sperietoare de ciori. Cu totii ne speriam ca o sa vina cineva sa faca acelasi lucru pe care il facem si noi si ne apuca panica dinainte sa vedem care este pasul imediat urmator. Eu cred ca reglementarea acestui AI este cea mai mare problema pe care o are orice societate. Deciziile de a reglementa acest AI sunt tot ale noastre. In momentul in care discutam de AI, aceasta trebuie sa fie cea mai mare preocupare pe care ar trebui sa o avem in momentul de fata", a declarat Florentina Taudor, director general Renania.

Chiar ne asteptam ca un robot o sa ia decizii in locul oamenilor? "Important este sa nu ne speriam, ci sa vedem ce am putea prelua din tot procesul acesta de automatizare, digitalizare, AI astfel incat sa ne ajutam", a mai spus Florentina Taudor.

Faptul ca piata muncii va suferi schimbari importante in ultimii ani nu ar trebui sa ii sperie nici pe cei aflati in campul muncii, nici pe angajatori. Solutia: pregatirea specialistilor pentru diverse roluri. E nevoie de o schimbare de paradigma, iar vestea buna este ca o parte dintre angajatori au inceput sa o inteleaga si sa investeasca in dezvoltarea talentelor.

Companiile nu trebuie sa se impotriveasca schimbarilor care vin odata cu noua revolutie industriala, din contra. Trebuie sa fie deschisi si trebuie sa se adapteze. Trebuie sa vada si sa accepte importanta inteligentei artificiale, sa sustina invatarea permanenta si sa investeasca in respecializarea candidatilor/angajatilor. Investitia in viitor este mai mult decat importanta.

Citeste si: Creatorul primului robot de recrutare produs in Romania: Tehnologia, un avantaj pentru recrutori, nu o amenintare

Robotii ameninta locurile de munca in Europa de Est

Locurile de munca in tarile din Europa de Est sunt vulnerabile pe fondul cresterii gradului de utilizare a robotilor la nivel global. Potrivit unui raport publicat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un muncitor din Slovacia, tara cu cea mai mare productie auto pe cap de locuitor din lume, se confrunta cu o probabilitate de 62% pentru ca locul sau de munca sa fie automatizat "in viitorul apropiat".

Slovacia si Slovenia utilizeaza 93 de roboti la fiecare 10.000 de muncitori din sectorul manufacturier, cel mai ridicat procent din regiunea BERD, un nivel comparabil cu cel inregistrat in tari precum Brazilia, China si Africa de Sud.

In raport, care a comparat 11 state emergente cu economii dezvoltate, BERD sustine ca muncitorii din Lituania se confrunta cu un risc putin mai mic decat cei din Slovacia, avand probabilitate de 57% ca locurile lor de munca sa fie automatizate. In cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia si Slovenia, riscurile sunt cuprinse intre 47% si 53%. Robotii vor fi utilizati mai ales in textile, agricultura si sectorul manufacturier, sustine raportul.

"Inovatiile tehnologice muta rapid balanta dintre activitatile efectuate de oameni si sarcinile efectuate de masini. In sectorul manufacturier, procentul locurilor de munca aflate in pericol sa fie automatizate este deosebit de ridicat", avertizeaza BERD.

Chiar daca unele tipuri de locuri de munca vor deveni depasite, vor aparea alte locuri de munca in sectoare mai productive. In plus, BERD apreciaza ca robotii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal in Europa de Est, o regiune cu o populatie imbatranita unde companiile se plang ca nu pot gasi suficienti angajati calificati pentru a ocupa toate locurile de munca vacante. Raportul subliniaza, de asemenea, ca utilizarea crescuta a robotilor este unul din factorii care stau in spatele declinului gradului de ocupare in cele 11 tari studiate. Locurile de munca in agricultura si sectorul manufacturier din regiunea Europei de Est au scazut cu 4% respectiv 2% in deceniul 2006-2016, subliniaza BERD.

Citeste si: De ce nu va inlocui inteligenta artificiala oamenii? Argumentele decanei WU Executive Academy

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri