Staffing Industry Analysts (SIA), consultant global pe probleme de forta de munca si ocupare, si World Employment Confederation (WEC), asociatia internationala la care este afiliata Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), au lansat Barometrul european pentru ocuparea fortei de munca, un instrument de cercetare care acopera indicatorii principali ai pietei muncii din 33 de tari.

In Romania, numarul angajatilor temporari ajunsese la 71.000, in trimestrul al III-lea al anului trecut, intr-o usoara crestere fata de trimestrul anterior, potrivit datelor Barometrului. Raportat anual, trendul ocuparii in angajamente de munca temporara este unul in scadere, atat la nivel national, cat si european. Principalele zone acoperite de munca temporara sunt: activitatile agricole, constructiile si industria manufacturiera. Per total, rata ocuparii fortei de munca in Romania era cotata la 66,2% (trimestrul 3, 2018), cu aproape 3% mai mica raportat la media europeana pentru aceeasi perioada (69%).

Barometrul este proiectat pentru a permite utilizatorilor sa filtreze, sorteze si sa descarce grafice, statistici si perspective relevante referitoare la statutul ocuparii fortei de munca in Europa.

Cu ajutorul datelor raportate in timp real, a celor mai recente analize Eurostat, la care se adauga informatiile despre piata fortei de munca furnizate prin intermediul asociatiilor europene de profil, instrumentul poate surprinde riguros datele si tendintele pietei, pe o anumita perioada de timp si pentru anumite zone geografice.

"Este un instrument foarte util pentru cei interesati de tendintele si evolutia pietei fortei de munca din Europa, si, in special, cele legate de munca temporara. Datele furnizate pot fi foarte usor corelate cu factorii economici pentru a avea ulterior o imagine a relatiilor dintre trendurile economice si munca temporara", a declarat Florin Godean, presedintele ARAMT.

Citeste si:
Coreenii vor sa constuiasca autostrazi si spitale in Romania
Ambasadorul Coreei de Sud:...

Barometrul va fi emis o data la fiecare 4 luni, si va cuprinde, pe langa datele la zi, si un istoric incepand cu trimestrul II din 2016, pana in prezent.

Citeste si: Subventii pentru companiile care angajeaza someri si tineri absolventi

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si