Deficitul de specialisti IT este resimtit de angajatorii din toate tarile membre UE. Cele mai mari dificultati in recrutare le au companiile din Cehia si Austria, potrivit datelor Eurostat. In Romania, mai putin de jumatate dintre angajatori au avut probleme in a ocupa joburile vacante din departamentele lor de IT.

In 2017, 9% dintre companiile din tarile UE au recrutat sau au incercat sa recruteze specialisti in IT, iar 5% au declarat ca au avut dificultati in a gasi candidati cu experienta in IT pentru posturile disponibile, potrivit Eurostat. Cu alte cuvinte, peste jumatate (53%) dintre toate companiile care au recrutat sau au incercat sa recruteze IT-isti au avut dificultati in a ocupa joburile vacante.

Tarile membre UE cu cea mai mare proportie de companii care s-au confruntat, in 2017, cu dificultati in recrutarea de specialisti IT au fost Cehia (79%), Austria (78%), Malta (73%) si Luxemburg (71%). La polul opus, se afla Spania (25%), Portugalia (35%), Polonia (37%), Lituania (40%), Bulgaria (42%) si Romania (45%).

Potrivit Eurostat, in 2017, 10% dintre companii au oferit angajatilor, specialisti IT, cursuri de perfectionare, iar 20% dintre angajatori le-au platit cursuri de specializare in IT si celorlalti salariati.

Interesul cel mai mare pentru traningurile de specializare in IT a fost in sectorul de informatii si comunicatii, unde angajatii in departamentele IT au beneficiat de cele mai multe traininguri, fata de colegii lor din celelalte departamente.

Bucuresti, in topul oraselor cu cei mai multi angajati IT

Bucurestiul are peste 70.000 de angajati IT, ceea ce plaseaza Capitala in categoria centrelor cele mai active din acest punct de vedere, alaturi de Londra, Dublin, Madrid sau Budapesta.

Din 2008 si pana in 2019, Bucurestiul a inregistrat una dintre cele mai importante cresteri din Europa a numarului de angajati din industria high-tech: 66%. Bucurestiul are, in prezent, un coeficient al numarului de profesionisti in domenii de inalta tehnologie per oras care se situeaza peste dublul mediei din UE, arata un studiu realizat de CBRE, publicat la inceputul anului 2019.

In Bucuresti, cei mai multi angajati din industria de inalta tehnologie lucreza in software (36%), urmat de hardware (21%), telecom (20%), servicii IT (11%) si securitate cibernetica (8%). Sectorul de inalta tehnologie din Bucuresti este dominat de mari companii internationale, ca rezultat al consolidarii statutului sau ca mare furnizor pentru forta de munca din acest domeniu. Printre cei mai importanti angajatori din capitala sunt marile companii de software, telecomunicatii si servicii IT, cu jucatori majori ca: Oracle, Microsoft, IBM, Luxoft, Endava, Vodafone, Ericsson sau Hewlett Packard.

Ca pondere de varsta, industria high-tech bucuresteana este dominata de generatia Millennials (25 - 34 ani), in contrast cu alte orase care fac parte din categoria celor mai importante orase in ce priveste forta de munca din acest sector si unde balanta se inclina catre profesionistii cu o experienta mai mare. Acest decalaj este cauzat de cresterea extraordinara pe care industria de inalta tehnologie a inregistrat-o in Romania in ultima decada.

Citeste si: Joburile in IT si medicina, cele mai atractive pentru elevii de liceu

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri