Piata de recrutare din Romania se situa anul trecut in jurul a 200 de milioane de euro, din care recrutarea online reprezenta 20-25%. BestJobs este unul dintre cei mai importanti jucatori din industria recrutarii, avand o experienta de peste 18 ani in domeniu. Recent, BestJobs a anuntat numirea lui Dan Puica in pozitia de Chief Executive Officer, fiind primul executiv care preia conducerea companiei de la Calin Fusu. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Dan Puica a vorbit despre provocarile noului rol, despre prioritatile BestJobs in 2019, dar si despre impactul noilor tehnologii asupra metodelor de recrutare.

wall-street.ro: Sunteti primul executiv care preia conducerea BestJobs de la Calin Fusu. Cum vedeti oportunitatea de a prelua conducerea business-ului?

Dan Puica, CEO BestJobs: Preluarea unui business agil, flexibil si dinamic, asa cum este BestJobs, si posibilitatea de a-l remodela in asa fel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor pietei actuale, reprezinta o provocare, dar mai ales o oportunitate de a construi lucruri deosebite alaturi de echipa mea. BestJobs este in pozitia ideala pentru crestere si inovatie – are toate capabilitatile si resursele unei mari companii, insa este suficient de agila incat sa permita flexibilitatea in modul in care ne servim clientii. Sunt constient ca ar putea suna ca un cliseu, dar mi-a placut cultura BestJobs inca din primele discutii cu Calin (Calin Fusu, fostul CEO BestJobs - n.r.).

Foto: Calin Fusu, CEO BestJobs

wall-street.ro: Care credeti ca vor fi provocarile noului rol pe care l-ati preluat?

Dan Puica: Trebuie sa plecam de la ideea ca Bestjobs este unul dintre brandurile de referinta din online-ul romanesc. Deci, orice constructie viitoare are un punct solid de plecare. Una din cele mai mari provocari este gasirea balansului dintre viziunea proprie, ce vrei sa fii pe piata, unde vrei sa ajungi, si ADN-ul companiei construit in ultimii 18 ani. In plus, realizam ca piata de recrutare este in continua miscare si de aceea lucram deja pe toate planurile la o strategie de dezvoltare pentru a putea fi pregatiti pentru viitor. Suntem in punctul in care evaluam si cautam noi oportunitati de crestere, iar o alta mare provocare este cum putem opera in acelasi timp pe doua planuri - in prezent, day to day business si in viitor - pregatirea terenului pentru business transformation.

wall-street.ro: Care sunt trei prioritati ale BestJobs in 2019?

Dan Puica: Pentru noi este important in acest an sa oferim o mai mare flexibilitate clientilor in ceea ce priveste produsele si serviciile BestJobs. Apoi, ceea ce imi doresc este ca BestJobs sa fie foarte vizibil si mult mai aproape de nevoile utilizatorilor nostri aflati in cautare de job. O sa incercam sa facem aceste lucruri mergand proactiv catre ei pentru a ii asculta si a le intelege foarte bine nevoile. Si nu in ultimul rand, este important sa pastram si sa dezvoltam capabilitatile specialistilor cheie din companie, pentru ca asa cum spuneam, investitia continua, iar pentru noi oamenii reprezinta unul dintre elementele cheie ale succesului pe termen lung.

wall-street.ro: In Targu Mures veti lucra cu o echipa de 90 de oameni. Aveti in plan sa extindeti echipa?

Dan Puica: Nu exclud posibilitatea ca noi colegi sa se alature echipei, dar este prea devreme sa ne pronuntam. Principiul pe care il vom aplica aici este acela de a stabili obiectivele si initiativele companiei dupa care vom calibra necesarul de resurse umane raportat la aceste ambitii.

wall-street.ro: Daca ar fi sa recrutati un candidat, ce intrebari i-ati pune la interviul de angajare? Ce calitati/competente ar trebui sa aiba un candidat?

Dan Puica: Nu sunt un mare fan al interviurilor clasice, iar in cazul meu background-ul financiar cred ca isi spune cuvantul. Este important ca un candidat sa-si poata sumariza experienta in cifre, in termeni de "am facut asta si am obtinut asta", astfel ca, multe dintre intrebarile mele vor fi intotdeauna axate pe zona de experienta, competente si realizari.

La nivel personal, de profilare a candidatului, cel mai des imi place sa urmaresc cum experientele profesionale anterioare s-au materializat in lectii de viata. Apreciez foarte mult candidatii care au un plan concret de crestere profesionala si inteleg unde se afla, unde ar vrea sa ajunga si cum vor face sa ajunga acolo

Dan Puica, CEO BestJobs

wall-street.ro: Unde vedeti BestJobs in urmatorii 2-3 ani?

Dan Puica: Pe termen scurt, ne propunem reinscrierea pe o curba de crestere, care insa estimam ca nu o sa fie prea abrupta, avand in vedere ca previziunile economice pentru acest an nu sunt tocmai optimiste. Astfel, o crestere de aproximativ 20% ar reprezenta o reusita pentru sfarsitul lui 2019. Pe termen mediu, obiectivul este sa crestem sanatos, cu 20-25% pe an si sa depasim pragul de 10 milioane de euro in 2-3 ani.

wall-street.ro: In contextul crizei de forta de munca, de care Romania nu este straina, care credeti ca sunt principalele provocari pe piata de recrutare?

Dan Puica: Contextul actual din piata romaneasca este unul provocator. Auzim din ce in ce mai mult sintagma “lupta pentru talent”. Pe de o parte, investitiile continua un trend bun atat in zona de productie (automotive, industrial, etc), cat si in zona de servicii (centre globale, outsourcing, tehnologie), iar pe de alta parte se simte enorm de mult prabusirea natalitatii. Prin urmare, in campul muncii intra in fiecare an un numar din ce in ce mai mic de oameni, insa cererea continua sa creasca. Pe viitor cred ca acest context va obliga atat portalurile de recrutare, cat si companiile, la schimbari importante.

In ceea ce priveste portalurile online cred ca o sa vedem o investie crescuta in tehnologiile de inteligenta artificiala care sa asigure o compatibilitate cat mai buna intre candidati si pozitiile deschise, in vreme ce companiile vor trebui sa acorde o atentie sporita zonei de cultura organizationala si dezvoltare a carierei. Astfel, traseul in cariera trebuie sa fie de o asa natura incat sa intampine diverse provocari, de pe urma carora sa invete multe lucruri pentru a se dezvolta din punct de vedere personal si profesional

Dan Puica, CEO BestJobs

wall-street.ro: In ce domenii credeti ca se va duce batalia pentru candidati?

Dan Puica: Exista un deficit enorm pe zona de blue collars, dar pe care nu-l vad a fi rezolvat peste noapte si fara programe publice clare si sustinute pe termen mediu si lung. Apoi, cam toate domeniile sunt afectate azi de lipsa de personal. Suntem din nou in faza 2008, in care te rogi tu de candidati.

wall-street.ro: Care este valoarea pietei de recrutare din Romania? Cat reprezinta recrutarea online?

Dan Puica: Se estimeaza ca piata de recrutare din Romania se situa in jurul sumei de 200 de milioane de euro in 2018, dublu fata de anul de gratie 2008, din care aproximativ 20-25% este reprezentata de recrutarea online.

wall-street.ro: Cate companii active sunt pe platforma BestJobs? Cate locuri de munca sunt disponibile pe platforma? Din ce domenii provin companiile care au cele mai multe anunturi de angajare?

Dan Puica: La inceputul acestui an erau 23.000 de joburi noi pe BestJobs, ceea ce inseamna aproximativ 69.000 de locuri de munca, in crestere cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In continuare, cei mai mari angajatori pe plan local sunt si cei care inregistreaza cele mai multe anunturi de recrutare, iar domeniile cele mai "fierbinti" din punct de vedere al numarului de locuri de munca disponibile sunt inginerie, BPO, vanzari, automotive, IT si finante.

wall-street.ro: Cati candidati se afla in baza BestJobs? Care este profilul celor mai activi candidati si ce joburi cauta?

Dan Puica: Avem peste 4 milioane CV-uri. Cei mai activi candidati sunt, de regula, cei sub 25 de ani, care isi doresc uneori sa arda etape. Vor sa avanseze rapid in cariera sau vor castiguri imediate, chiar daca vorbim uneori si de 50 de lei in plus la salariu.

wall-street.ro: Piata de recrutare a devenit aproape 100% digitala. Ce impact au noilor tehnologii asupra metodelor de recrutare?

Dan Puica: Fenomenul de digitalizare se manifesta deja la scara larga. Studii recente ale Intel si Cisco arata ca 30% din veniturile sectoarelor industriale vor fi realizate prin modele noi de afaceri in 2020. Digitalizarea genereaza constant modele de business noi. In acelasi timp, are un impact major asupra societatii si angajatilor. Si as vrea sa punctez aici nu doar disparitia unor job-uri si aparitia unora noi, ci mai ales schimbarea modului de gandire si de lucru pentru fiecare angajat in parte, indiferent de domeniu.

Angajatii care adopta digitalizarea ca pe un modus operandi vor avea un avantaj competitiv in piata locurilor de munca si vor fi mai bine remunerati decat cei care vor fi mai putin agili

Dan Puica, CEO BestJobs

Referitor la piata de recrutare, observam ca simplitatea, eficienta si experienta personalizata oferite de produsele lansate de gigantii din lumea tehnologiei face ca asteptarile utilizatorilor sa se shimbe si aceleasi caracteristici sunt cautate acum si la produsele si aplicatiile de recutare. Cred ca viitorul o sa fie al acelor companii care se vor concentra pe inovatie si vor reusi sa lanseze produse noi, intuitive ce vor face ca procesul de cautare, creare CV si aplicare la un job sa fie unul care sa necesite un efort si un consum de timp din ce in ce mai mic.

Citeste si: Hub Manager: Recrutarea trebuie sa se faca pe potential, nu pe diplome si experienta profesionala

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri