Tichetele de masa, cadourile (cardurile si tichetele cadou), decontarea transportului (catre/de la serviciu), turismul intern (tichetele de vacanta) si pensiile private (pilonul 3) sunt principalele beneficii extrasalariale pentru care angajatii români au optat anul trecut, potrivit celei de-a doua editii a Analizei anuale BenefitOnline.ro asupra tendintelor din piata de beneficii extrasalariale din România. In timp ce preferintele angajatilor in materie de beneficii se mentin fata de 2017, bugetele cheltuite de companii in platforma au crescut cu 150% de la an la an.

Daca in 2017 angajatorii au cheltuit peste 46 de milioane de lei pentru beneficiile pe care angajatii si le-au ales accesand BenefitOnline.ro, cea mai mare platforma online de beneficii extrasalariale din Romania, in 2018 companiile au alocat in acest scop 114 milioane de lei. In acelasi timp, numarul de angajati care au utilizat anul trecut platforma BenefitOnline.ro a ajuns la 103.000.

Suma medie acordata lunar de companii pentru beneficiile extrasalariale ale angajatilor in 2018 a fost de 355 de lei, de la 320 de lei cu un an inainte, reprezentand o crestere de 11%.

Optiunile angajatilor in ultimii ani indica o tendinta evidenta inspre alegerea unor beneficii extrasalariale cu impact fiscal avantajos. In 2018, de exemplu, 84% din bugetele alocate de companii au fost cheltuite de angajati pentru beneficii scutite total sau partial de taxe si doar 16% pentru beneficii in natura. Acest aspect ne arata ca angajatii sunt foarte atenti si rationali atunci cand isi aleg beneficiile, dorind sa maximizeze bugetul lunar acordat de companie”, spune Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro.

Facilitati fiscale

Din totalul beneficiilor tranzactionate prin platforma BenefitOnline.ro, tichetele de masa, beneficii din categoria celor deductibile, se situeaza pe primul loc. Aproximativ 59% din bugete au fost directionate de angajati catre acestea. Valoarea medie lunara per tranzactie in cazul tichetelor de masa a fost de 207 lei.

Alaturi de tichetele de masa, si voucherele de vacanta beneficiaza de acelasi regim fiscal: taxe 0% pentru angajatori si doar 10% impozit pe venit pentru angajati. De asemenea, cadourile si tichetele cadou oferite angajatilor si copiilor minori ai acestora beneficiaza de deductibilitate si sunt scutite de la plata taxelor si impozitelor atunci cand sunt acordate la ocazii speciale prevazute de lege (ex: Pasti, Craciun, 8 Martie, 1 Iunie).

Abonamentele la retele si clinici medicale private, asigurarile de sanatate si pensiile facultative din pilonul 3 mai beneficiaza de exceptare de la plata a tuturor taxelor, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, in limita a 400 euro/an. Training-urile profesionale si decontarea abonamentelor pentru transport sunt cheltuieli deductibile pentru companii.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale

In topul preferintelor angajatilor romani pentru beneficii extrasalariale regasim, dupa tichetele de masa, cadourile (oferite sub forma de carduri cadou la retaileri importanti, tichete sau vouchere de cumparaturi etc.) – peste 20% din bugete, precum si decontarea serviciilor de transport, atragand aproape 7% din bugete.

Vacantele in Romania s-au situat pe locul al 4-lea in topul preferintelor angajatilor romani, accesarea lor realizandu-se prin intermediul voucherelor de vacanta. Pensiile facultative – pilonul 3, activitatile din categoria Fitness & sport si Sanatate s-au regasit, de asemenea, in preferintele angajatilor de anul trecut.

De la an la an, cele mai importante cresteri au fost inregistrate in categoriile Turism intern (tichete de vacanta) – bugete alocate cu 22% mai mari in 2018, fata de 2017 – si in Fitness & sport - plus 38% anul trecut.

Cel mai scump beneficiu

Spre exemplu, cea mai accesata oferta speciala a fost din categoria Fitness & sport – abonamentul World Class, cu o valoare medie per tranzactie de 332 de lei.

Cel mai scump beneficiu accesat in 2018 in platforma BenefitOnline.ro a fost inregistrat in categoria Sanatate - un pachet de servicii stomatologice redus cu 30% fata de pretul initial, in valoare de 24.000 de lei, platit cu bani personali, la care clientul a facut o economie de aproape 10.000 de lei. Cu un an in urma, cel mai scump beneficiu accesat a fost un pachet de nastere la un furnizor de servicii medicale in valoare de 4.950 de lei.

Optiunile angajatilor in functie de generatia din care fac parte

Anul trecut, bugetele cheltuite de femei in platforma BenefitOnline.ro le-au depasit pe cele cheltuite de barbati, exceptie facand pensiile private – 44% femei vs. 56% barbati. Cea mai mare diferenta este vizibila la achizitia de cursuri profesionale – 63% femei vs. 37% barbati.

Generatia din care fac parte angajatii este un alt factor care determina optiuni diferite in alegerea beneficiilor. Baby Boomers si angajatii din Generatia X au optat preponderent pentru vacante in Romania (tichete de vacanta), pensii private si cursuri profesionale. Reprezentantii Generatiei Y si-au ales beneficii precum cadouri, transport, sport, cursuri profesionale si telecom & electroIT. Cei mai tineri angajati, din Generatia Z, au optat mai ales pentru cadouri, sport si telecom & electroIT.

Anul trecut, platforma BenefitOnline.ro a fost utilizata de Baby Boomers (n. 1945-1960) in proportie de 2,2%, reprezentanti ai Generatiei X (n. 1961 - 1980) – 16,7% , Generatiei Y (n. 1981- 1995) – 68,8%, Generatiei Z (n. dupa 1995) – 12,2%.

„Pentru anul in curs, ne asteptam ca, odata cu includerea Tichetelor culturale in categoria de beneficii extrasalariale, estimata pentru luna mai, acestea sa atraga interesul tuturor categoriilor de utilizatori ai platformei BenefitOnline.ro si intre 3% - 5% din bugetele tranzactionate in platforma”, spune Stelian Bogza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri