Te-ai gandit bine, ai facut calculele si ai pus deja la punct o prima strategie. Altfel spus, te-ai hotarat sa pornesti pe drumul antreprenoriatului si sa iti asumi toate provocarile pe care le implica acest demers.

Inceperea unei noi afaceri este un proces interesant - stresant si dificil pe alocuri, e drept, dar si foarte interesant. Vei iesi din zona ta de confort si iti vei depasi limitele, vei gasi solutii acolo unde pare imposibil sa existe o rezolvare si vei invata sa gestionezi situatiile neprevazute. Inainte de toate insa, trebuie sa te pregatesti pentru un inceput plin de provocari si sa iti iei cateva masuri de siguranta.

Asigura-te ca ai un capital financiar de investit

Oricat de buna ar fi ideea ta de afaceri, oricat de revolutionar ar fi brandul pe care vrei sa il construiesti, nimic nu poate fi construit de la zero doar pocnind din degete. Asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l analizezi este costul pe care il implica lansarea unei noi afaceri. Sunt multe resurse de luat in considerare: chiria spatiului de lucru, viitorii angajati (daca este cazul), masinile, utilajele etc.

Fa-ti un calcul estimativ pentru a vedea cu aproximatie care este suma de care vei avea nevoie pentru a porni la drum. Daca nu dispui de suficienti bani, nu renunta. Aminteste-ti de solutiile despre care povesteam mai sus. Pune la punct o prezentare a proiectului tau, scoate-i in evidenta punctele tari si incearca apoi sa te orientezi catre investitorii care ti-ar putea finanta afacerea.

Mergi la un curs de antreprenori

Antreprenoriatul este o ecuatie cu multe necunoscute, mai ales la inceput, cand te vei lovi de birocratie, de refuzuri si de tot felul de piedici. Un curs intensiv de antreprenoriat te-ar putea ajuta sa aprofundezi mai bine subiectul, sa intelegi tehnicile si principiile de baza, dar si sa identifici rapid noi oportunitati pentru afacerea ta.

Un astfel de curs este util atat pentru cei care se afla la inceput de drum, cat si pentru managerii si antreprenorii cu experienta, interesati de cresterea si dezvoltarea business-ului lor. In plus, este si un bun prilej de networking: te intalnesti cu oameni din industrie si ai ocazia de a interactiona cu ei, de a dezvolta relatii care poate iti vor folosi la un moment dat.

Mai mult decat atat, avantajul unui astfel de curs intensiv este ca dureaza putin, ceea ce inseamna ca iti vei putea pune ideile in aplicare imediat ce il termini. Avand teoria antreprenoriala pusa la punct, nu iti mai ramane decat sa te apuci de treaba si sa analizezi toate zonele in care se poate duce afacerea ta.

Fii cu un pas in fata concurentei

Oricat de sigur ai fi de succesul business-ului tau, ar fi o greseala sa nu arunci o privire si in directia concurentei. Sa vezi ce fac si alte persoane in domeniul in care activezi, care sunt avantajele si slabiciunile lor. Incearca sa vezi imaginea de ansamblu si sa ii identifici lipsurile, golurile pe care le-ai putea umple, nevoile pe care le-ai putea acoperi prin intermediul afacerii tale.

Tocmai din acest motiv, pentru a te putea diferentia de competitori, trebuie sa gasesti acel element care te-ar putea sa iesi in evidenta in fata lor. Poate fi vorba de o calitate mai buna a produselor si a serviciilor oferite, o pozitionare inedita pe piata sau de o solutie noua pentru o problema a majoritatii. Toate acestea pot reprezenta un punct de start pentru tine si afacerea ta.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa iti dorim mult succes si inspiratie in demersul tau antreprenorial! Fii perseverent, ai rabdare si va veni momentul sa culegi si roadele muncii tale.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri