Un salariu mai bun, conditii mai bune de munca, restructurari, schimbarea orasului, dorinta de incerca noi provocari sau de a invata lucruri noi, toate acestea sunt motive frecvente pentru care multi angajati ajung sa isi caute un nou loc de munca. Ceea ce este foarte cert, nicio schimbare de cariera nu este simpla. La fel de clar mai este insa si faptul ca aproape orice angajat ajunge sa faca schimbari importante in cariera sa cel putin o data in viata. Asa cum arata si datele publicate de Bureau of Labor Statistics in luna ianuarie a anului trecut, in Statele Unite ale Americii, un angajat ajunge sa isi schimbe locul de munca, in medie, de 12 ori, in decursul carierei sale profesionale. Aceasta decizie vine insa la pachet cu multe alte aspecte care nu de fiecare data sunt observate de la bun inceput.

Ce implica o schimbare profesionala si care sunt principalele obstacole pe care trebuie sa le iei in calcul

Asigura-te ca exista perspective bune pe piata muncii in noul domeniu

Un loc de munca este un lucru, insa nou un domeniu de activitate este cu totul altceva. Ca angajat, oportunitatile de a schimba complet activitatea profesionala sunt foarte putine, motiv pentru care nu exista ferestre prea largi pentru o eventuala decizie gresita. Astfel, in clipa in care trebuie sa alegi o directie noua pentru cariera ta, e esential sa analizezi care sunt perspectivele acestui domeniu pe piata muncii. Daca este un domeniu cu potential sa inoveze, sa se reinventeze cu timpul si sa supravietuiasca indiferent de context, atunci poate fi o alegere inspirata. Altfel, poate fi o decizie riscanta care nu va schimba nimic din problemele cu care te confrunti acum.

O schimbare profesionala poate veni la pachet cu schimbari personale

Unele oportunitati te pot obliga sa schimbi orasul in care lucrezi. Altele pot fi ideale pe plan profesional, dar extrem de dificile pe plan logistic, cum ar fi distantele pe care ar trebui sa le parcurgi zilnic ca sa ajungi la birou si apoi acasa. Aceasta inseamna ca trebuie sa te pregatesti pentru mult mai mult decat descoperirea noului colectiv de lucru. Daca stai cu chirie, poti lua in calcul sa iti cauti o locuinta noua mai aproape de birou, un punct de la care a plecat si omul de afaceri Liviu Tudor, care a dezvoltat parcul West Gate printr-o investitie de 500.000 de euro, prin care a oferit posibilitatea angajatilor si partenerilor de afaceri ale unei firme sa locuiasca la numai cateva minute de de birou, eliminand unul dintre factorii extrem de stresanti, si anume timpul pierdut in fiecare zi in trafic.

Tot ce ai facut bine in trecut nu mai conteaza acum

Colectivul este nou, managerul direct este altul, prioritatile si obiectivele sunt diferite, iar reusitele tale profesionale de pana acum nu mai valoreaza foarte mult. In clipa in care schimbi complet mediul si chiar domeniul, una dintre partile cele mai dificile este sa ai capacitatea de a o lua din nou de la capat in stabilirea unei relatii de incredere cu cei din jurul tau, indiferent de experienta ta anterioara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri