Expertii digitali nu sunt doar printre cele mai cautate talente din lume, dar sunt si printre cei mai mari doritori de a se reloca. In medie, 67% dintre ei ar lucra intr-o alta tara pentru a avansa profesional, fata de 55% dintre cei fara competente in acest domeniu. Destinatiile de top pe care le-ar alege sunt SUA si Germania, iar dintre orase, Londra e in fruntea optiunilor, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group si BestJobs.

Dorinta de relocare in randul expertilor digitali variaza de la o tara la alta. In Romania, intre 55% si 70% dintre expertii digitali ar dori sa lucreze in afara tarii sau fac deja acest lucru. Din acest punct de vedere, Romania se afla pe acelasi palier cu tari ca Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Polonia, Rusia sau SUA.

Cel mai mare interes de relocare in vederea unor oportunitati mai bune de a avansa in cariera, precum si cel mai mare procent de experti digitali care deja lucreaza peste hotare se inregistreaza in randul unor state precum Brazilia, Canada, Franta, India, Singapore sau Marea Britanie, unde peste sapte din zece din respondenti au raspuns afirmativ.

La polul opus, cel mai slab interes se manifesta in tari precum China, Israel, Ungaria, Slovacia, unde sub 55% dintre respondenti iau in calcul o astfel de mutare. De asemenea, analiza datelor studiului arata ca, in general, expertii digitali sunt cel mai mult interesati de relocare intr-o tara apropiata sau intr-un loc unde pot asimila cultura si limba.

Cele mai atractive tari pentru expertii digitali

In clasamentul primelor cinci cele mai atractive destinatii pentru acestia se afla SUA (40% dintre respondenti), Germania (31%), Canada (27%), Australia (24%) si Marea Britanie (24%). De altfel, cele cinci tari sunt si cele mai populare destinatii din lume pentru oricine este interesat de relocare profesionala. Clasamentul continua cu Spania, Franta, Elvetia, Italia si Japonia.

La nivel de oras, in afara de Londra, care este cea mai dorita destinatie pentru 24% dintre respondenti, in topul alegerilor se mai afla New York (19%), Berlin (18%), Amsterdam (17%) si Barcelona (14%). Clasamentul continua cu Dubai, Los Angeles, Paris, Sydney si Abu Dhabi.

Cele mai importante criterii de selectie a jobului

Pentru expertii digitali, cel mai important criteriu in alegerea angajatorului este sa aiba o balanta echitabila intre job si viata personala. Ei pun, de asemenea, o mare valoare pe oportunitatile de invatare si training, pe oportunitatile de dezvoltare profesionala, dar si pe relatiile bune cu sefii si colegii. Compensatiile financiare sunt abia pe locul cinci in preferinte.

"Companiile care au nevoie de experti digitali pentru a-si extinde afacerea se confrunta cu o competitie acerba pentru atragerea talentelor. Asadar, trebuie sa acorde atentie nevoilor acestora. Dat fiind deficitul urias de pe piata, companiile isi pot asigura necesarul de specialisti cu abilitatile digitale de care au nevoie oferindu-le angajatilor existenti programe de imbunatatire a aptitudinilor in domeniu sau de reconversie profesionala", a declarat Dan Puica, CEO BestJobs.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 27.000 de oameni din 180 tari cu expertiza ridicata in programare si dezvoltare de retea sau de aplicatii mobile, inteligenta artificiala, design digital, robotica si inginerie. Opt din zece au licenta si 68% sunt barbati. Contrar opiniei comune, ei prefera sa lucreze pentru o companie mare, ori ca antreprenori, nu pentru un startup. Doar 9% dintre ei sunt in managementul de top, in timp ce 41% lucreaza pe pozitii fara responsabilitati de conducere.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri