Schimbarile sunt dificile, insa schimbarea locului de munca este si foarte stresanta pentru multi angajati. Insa, pentru o dezvoltare personala si profesionala, expertii in recrutare spun ca schimbarea jobului este chiar necesara. Daca esti dintre cei care se simt confortabil la locul de munca si nu ai planuri legate de o schimbare in cariera, iata cateva recomandari facute de specialistii in resurse umane.

Potrivit unui studiu, in medie, un angajat schimba sapte locuri de munca. Expertii in cariera spun ca nu trebuie sa urmarim acest tipar pentru a face schimbarile necesare in viata profesionala si ca mult mai eficient ar fi ca fiercare persoana activa in campul muncii sa aiba un plan si sa isi schimbe jobul odata la cativa ani, chiar daca ii place ceea ce face si se se simte confortabil cu asta. Desigur, schimbarile sunt stresante si greu de acceptat, insa beneficiile care vin odata cu ele sunt greu de intuit, cel putin la prima vedere. Atat pe plan profesional, cat si personal.

Specialistii in resurse umane au facut o lista cu cele mai bune motive pentru care ar trebui sa iei in calcul o schimbare in plan profesional, chiar daca nu te-ai gandit la asta pana acum, potrivit businessinsider.com.

Esti intr-o zona de confort, iar asta este o problema

Atunci cand te gasesti intr-o zona de confort, indiferent ca vorbim de job, relatii sau studii, tendinta este sa te multumesti cu ceea ce ai, fara sa mai faci niciun fel de investitie. Pe nesimtite, incepi sa te plafonezi. Avery Roth este trainer si a vazut foarte multi angajati prinsi in capcana "locului sigur si caldut". Cu cat "acosteaza" mai mult, cu atat au mai multe de pierdut.

In plus, cu cat stai mai mult in acelasi loc de munca, cu atat trebuie sa investesti mai multa energie ca sa iti asumi o schimbare. "Mobilizeaza-te si actioneaza acum daca vrei sa eviti starile de nemultumire, plictiseala si stres care sigur vor aparea mai devreme sau mai tarziu", spune Avery Roth.

Incepi sa pierzi bani

Faptul ca lucrezi in aceeasi companie de mai bine de doi ani iti va afecta in mod decisiv salariul, spune Samantha Spica, manager de comunicare.

"Salariul iti creste in fiecare an cu un procent stabilit in momentul in care ai semnat contractul de angajare. Insa fiecare angajator are o limita pana la care mareste lefurile angajatilor si la un moment dat vei atinge acea limita", a explicat Samantha Spica.

In momentul in care iti schimbi jobul vei porni negocierea de la o baza mai mare, iar acest lucru te pune intr-o pozitie avantajoasa. Mai mult decat atat, avand o experienta de munca, iti poti negocia primele si bonusurile.

Citeste si: Joburi gig economy: TOP 5 cel mai bine platite locuri de munca pentru freelanceri

2019 este cel mai bun an pentru o schimbare de job

Competitia de pe piata muncii determina companiile sa investeasca in resursa umana, motiv pentru care exista o mare cerere de talente. Acum, mai mult decat pana acum, profesionistii pot profita de ofertele de munca disponibile in piata.

"In toate industriile, batalia cea mai mare se da pe specialisti. Asadar, companiile ar face orice ca sa puna mana pe cei mai buni oameni din piata. Se cauta oameni creative, adaptabili, perseverenti, autodidacti", a explicat Marc Cenedella, CEO-ul unei companii de recrutare.

Nu vrei sa iti schimbi jobul? Uita-te totusi pe ofertele din piata

Expertul in cariera Christian Eilers spune ca cel mai bun moment in care sa iti cauti un loc de munca nu este atunci cand ai urgent nevoie de o schimbare. Atunci cand esti presat sa isi gasesti un job, cel mai probabil vei accepta orice oferta care iti iese in cale si care este platita cu un salariu mediocru.

Tocmai de aceea, sfatului lui Christian Eilers este sa inlocuiesti vechiul job cu unul care sa te scoata din zona de confort si care sa te provoace in plus. Asta inseamna, in fond, sa investesti in viitorul tau.

"Oamenii care invata permanent noi abilitati, care dobandesc noi competente si care castiga experienta de lucru diversa se vor adapta mult mai usor meseriilor viitorului. Atunci cand stai prea mult intr-un loc de munca iti va fi din ce in ce mai dificil sa accepti noi provocari si, pe nesimtite, te vei opri din invatat si te vei multumi doar cu ce stii deja", a explicat Christian Eilers.

Nu rata sansa de a deveni liderul la care visezi

Exista oameni pe care ii admiri din punct de vedere profesional? Visezi sa ajungi ca ei? Asta nu se va intampla niciodata daca te plafonezi ani de zile in acelasi loc de munca.

Sfatul expertului in cariera Alissa Carpenter pentru cei care isi doresc sa ajunga manageri este sa initieze acum procesul. Asadar, incepe prin a identifica liderul care vrei sa iti fie model si inspira-te din munca lui.

Citeste si: 12 lucruri pe care sa nu le scrii niciodata intr-un CV. Recomandari de la expertii in recrutare

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri