Succesul in cariera vine in mod natural daca stii ca te inconjori de oamenii potriviti, care sa iti devina mentori si care sa iti sustina ideile si planurile. Asadar, fa echipa cu oameni proactivi, motivati, autodidacti, care au obiective, dar si idei concrete despre cum sa le indeplineasca, si stai departe de cei negativisti, lipsiti de curaj, autosuficienti si care nu pot fi o sursa de inspiratie.

Succesul nu se intampla pur si simplu. E nevoie de o combinatie potrivita de factori care sa paveze drumul spre succes in cariera (si nu numai). In cazul antreprenorilor, e nevoie de (foarte) multa munca, si pasiune, si ambitie, si oameni potriviti.

Chiar daca nu suntem mereu constienti de asta in fiecare zi, oamenii cu care intram in contact ne influenteaza modul in care gandim si luam deciziile, dar si felul in care ne simtit la locul de munca. Aceeasi regula se aplica fie ca suntem angajati intr-o organizatie, fie ca am ales calea (mai complicata) a antreprenoriatului. Pentru un antreprenor, insa, responsabilitatea business-ului apasa mai greu pe umeri, tocmai de aceea e foarte important sa isi selecteze oamenii cu care vrea sa colaboreze. "Oameni potriviti" inseamna un business care are sanse mai mari de reusita, un business care va creste in mod natural, construit caramida cu caramida, fara sa arda etapele, dar si oameni care vor creste din punct de vedere profesional odata cu el.

Expertii in cariera au facut o lista (scurta) cu tipuri de oameni pe care trebuie sa ii tii aproape si care te pot ajuta sa iti urmezi visurile.

Muncitori

Daca nu esti chiar tu din categoria "workaholic-ilor", cu siguranta stii pe cineva care ar merita premiul cu coronita. Oamenii foarte muncitori sunt ca niste locomotice care ne trag dupa ei, ne mobilizeaza si ne ajuta sa ne depasim limitele in fiecare zi, scrie businessinsider.com. Ideea nu este sa ne masuram succesul profesional cu cel al colegilor/angajatilor/sefilor, pentru ca ar fi ca si cand am masura mere cu pere. Ideea de avea un model pe cineva care munceste mult si eficient este ca sa ne masura puterea de munca. Adevaratul succes in cariera vine din munca, pasiune si angajament.

Pozitivi

Oamenii devin mai buni in ceea ce fac atunci cand sunt fericiti si impliniti. Atitudinea negativa te trage in jos si te impiedica sa fii creativ si sa iei decizii bune pentru tine sau pentru business-ul tau. Nu poti sa fii inspirat sau sa inovezi daca esti coplesit de negativisim. Oamenii pozitivi, veseli, au fix efectul opus, pentru ca te pot ajuta in drumul tau spre succes. Intr-o echipa, oamenii pozitivi tin moralul ridicat si ii ajuta si pe ceilalti sa fie creativi si sa mearga mereu inainte, niciodata inapoi.

Curiosi

Albert Einstein obisnuia sa spuna ca "cel mai important lucru este sa nu incetezi sa-ti pui intrebari". Antreprenorii, mai mult decat oricine, ar trebui sa-si puna constant intrebari despre ei insisi, dar si despre business-ul lor. Oamenii care pun intrebari pot descoperi diferite perspective de a aborda o situatie si pot gasi mult mai usor solutii. Curiozitatea ne deblocheaza din orice situatie, iar pentru un antreprenor este esential sa aiba exercitiul de a pune intrebari.

Visatori

Non-antreprenorii vor spune mereu despre antreprenori ca sunt niste visatori. Antreprenorii sunt mereu conectacti, isi fac planuri, stabilesc obiective, muncesc mult ca sa obtina succes acolo unde altii nu vad "luminita de la capatul tunelului". E foarte important pentru ei sa isi mentina mereu aceasta stare, iar pentru asta au nevoie de oameni la fel de motivati si activi. "Visatorii" pot proveni din industrii diferite, important nu este ce fac, ci ca au planuri mari, ca nu le este teama sa viseze si sa incerce sa faca ceva acolo unde nimeni nu le da nicio sansa de reusita.

Pentru ca, la final, esti suma celor cu care iti petreci cea mai mare parte din zi, asigura-te ca ai alaturi oameni implicati, pozitivi, care te inspira si te motiveaza sa faci mai mult si sa fii mai bun in fiecare zi. Pe masura ce ne dezvoltam profesional si business-ul creste este firesc sa renuntam la unele colaborari si sa legam relatii cu oameni care ne pot ajuta sa trecem la urmatoarea etapa.

Citeste si: Expertii in cariera iti spun de ce ar trebui sa iti schimbi locul de munca, chiar daca iti place jobul tau

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri