Studii recente arata ca firmele care nu au o politica a spatiului de lucru flexibil risca sa piarda cei mai buni angajati. Cercetarile globale realizate de furnizorul de solutii flexibile de lucru, IWG, arata ca 83% dintre angajati ar alege o slujba care le ofera un program de lucru flexibil, fata de o slujba care nu ofera acest lucru, si aproape o treime (28%) dintre respondenti apreciaza mai mult posibilitatea de a-si alege locul in care sa munceasca, fata de o crestere a primei de vacanta.

Tinand cont de aceste statistici, nu este o surpriza ca aproximativ 75% dintre cei 15.000 de repondenti din 80 de tari diferite considera ca programul de lucru flexibil a devenit noua normalitate. Ca urmare, in ultimii zece ani, 85% dintre firme au introdus o politica a spatiului de lucru flexibil, sau intentioneaza sa adopte o astfel de politica.

60% dintre companiile care au participat la sondaj au afirmat ca schimbarea culturii organizationale este principala bariera in calea implementarii unei politici a spatiului de lucru flexibil, in special in cadrul firmelor cu o abordare inflexibila a modului de munca. Mai mult de o treime (41%) au afirmat ca teama de impactul pe care l-ar putea avea un program de lucru flexibil asupra intregii culturi a firmei este cel mai mare obstacol.

“Anul trecut, sondajul nostru la nivel global privind spatiul de lucru a adus in discutie atingerea unui punct de cotitura, dar ceea ce vedem acum este faptul ca programul de lucru flexibil este considerat de multi a fi noul standard pentru orice firma care priveste cu seriozitate productivitatea, agilitatea si castigarea luptei pentru atragerea de profesionisti. Intr-adevar, jumatate din toti repondentii nostri pretind munca in afara locului lor de munca obisnuit de la birou cel putin jumatate din saptamana. Firmele din intreaga lume se confrunta cu provocari multiple, care includ asigurarea faptului ca afacerile lor sunt suficient de agile pentru a se adapta la schimbari. Cercetarile noastre arata ca firmele care nu au luat inca in considerare beneficiile din punct de vedere financiar si strategic ale spatiului de lucru flexibil trebuie sa faca acest lucru acum. In caz contrar, vor constata ca vor fi coplesite atat de competitori, cat si de cererile fortei de munca moderne referitoare la o zi de munca normala, ceea ce inseamna ca vor pierde cei mai buni profesionisti”, a declarat Mark Dixon, Director Executiv si fondator al IWG.

Conform aceluiasi sondaj, 71% dintre firme cred ca oferirea unui program flexibil de lucru le permite sa isi mareasca echipa de profesionisti. De fapt, multe firme (77%) se adapteaza pentru a imbunatati rata de pastrare a profesionistilor prin introducerea unui program de lucru flexibil. Pe de alta parte, o treime dintre angajati declara ca programul de lucru flexibil este atat de important, incat surclaseaza un rol mai prestigios in cadrul companiei (32%).

Poate ca acest lucru se datoreaza unui accent tot pronuntat pus pe echilibrul munca / viata personala: se considera ca programul de lucru flexibil imbunatateste acest echilibru cu 78%. Constatarile mai arata ca se crede ca spatiul de lucru flexibil incurajeaza un mediu de lucru mai incluziv, cu beneficii pentru parintii care revin la munca, angajatii mai in varsta, persoane care sufera din cauza stresului.

Flexibilitatea nu face doar angajatii mai fericiti si mai sanatosi, ci face si forta de munca mai productiva: 85% dintre firme confirma faptul ca productivitatea lor a crescut datorita unei flexibilitati mai mari. Mai mult chiar, peste 40% dintre intervievati au raportat o imbunatatire cu cel putin 21% a productivitatii datorita programului flexibil de lucru.

„Pentru multi angajatori si angajati, programul de lucru flexibil constituie acum standardul. Jumatate (50%) dintre cei intervievati au afirmat ca acum lucreaza in afara principalei locatii a companiei lor timp de cel putin jumatate din saptamana de lucru sau mai mult, iar pentru 70% dintre persoane, alegerea mediului de lucru este un factor cheie in evaluarea noilor oportunitati de cariera. Programul de lucru flexibil este un model care le ofera angajatorilor oportunitatea de a mari productivitatea, de a atrage profesionisti si de a se adapta la conditiile in schimbare, ceva care prin urmare se va dovedi de nepretuit in perspectiva vremurilor nesigure care vin”, se mai arata in studiul IWG.

Sursa foto: LIGHTITUP / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri