Compania EGGER este unul dintre cei mai mari angajatori din nord-estul tarii, dar care se confrunta cu toate problemele si provocarile unei piete a fortei de munca afectate de lipsa de personal calificat. Din acest motiv, compania se implica in dezvoltarea profesionala a angajatilor si investeste in pregatirea urmatoarei generatii de specialisti, prin sustinerea invatamantului dual in judetul Suceava.

Grupul austriac EGGER, producator si furnizor de materie prima pe baza de lemn, detine, din 2008, o fabrica in Radauti, judetul Suceava. La inceputul lunii iulie 2019, fabrica avea 840 de angajati, majoritatea in sectorul de productie. In fiecare vara, compania lucreaza cu zeci de studenti care vin in practica. Din 2009 si pana in prezent, in jur de 360 de tineri au facut stagiul de practica la EGGER. Multi dintre ei isi gasesc un loc de munca in fabrica la terminarea studiilor.

"Strategia noastra de recrutare se bazeaza pe utilizarea mai multor canale de comunicare cu potentialii candidati, pentru a integra toate categoriile socio-profesionale. Suntem prezenti la targurile de locuri de munca, am incheiat parteneriate cu Universitatea din Suceava, colaboram cu Universitatea din Iasi, precum si cu alte scoli gimnaziale si licee locale. Ne implicam in mod activ si contribuim la imbunatatirea conditiilor de educatie prin dotarea cu echipamente a laboratoarelor de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, prin donarea de echipamente pentru laboratoarele de fizica a 10 licee din judet sau prin sprijinirea proiectului Cartile copilariei in judetul Suceava, in parteneriat cu Asociatia Curtea Veche din Bucuresti", a declarat, pentru wall-street.ro, Alina Chifan, director comercial EGGER Romania.

Strategia de salarizare a companiei este stabilita pe baza unor studii pe piata muncii. Pe langa salarii, compania ofera si un pachet de beneficii: asigurare medicala, abonamente la terenuri de sport, sali de fitness si piscine, transport gratuit pentru angajati si prime salariale in perioada sarbatorilor traditionale si a concediilor estivale.

In ciuda faptului ca este unul dintre cei mai mari angajatori la nivel local, compania resimte lipsa de specialisti, in speciali angajati cu studii medii si superioare (electricieni, mecanici, operatori masini si stivuitoristi).

In contextul economic actual, piata muncii se confrunta cu o disponibilitate scazuta a fortei de munca, aspect care este in dezavantajul angajatorilor. Exista in continuare o lipsa de specialisti la nivelul intregii industrii, ca urmare a migrarii fortei tinere de munca catre Europa de Vest, dar si a declinului invatamantului profesional si tehnic, lucru care ne afecteaza in mod direct

Alina Chifan, director comercial EGGER Romania

Acesta este motivul pentru care compania si-a luat angajamentul sa se implice in dezvoltarea personalului. Anual, EGGER investeste peste 200.000 de euro in training-uri interne si externe.

"Am creat o platforma de programe de dezvoltare denumita EGGER Campus. Aceasta ofera un spectru variat de oportunitati de invatare si dezvoltare, profesionala si interpersonala, prin programe externe si interne. Programele interne EGGER Kompakt trateaza subiecte precum produsele, materiile prime utilizate, productia, logistica sau marketing-ul si sunt accesibile tuturor angajatilor. Totodata, am dezvoltat programe proprii de pregatire a potentialilor manageri, cum ar fi Startklar. Acest program se desfasoara pe o perioada de 18 luni, timp in care colegii selectati sunt pregatiti la nivel teoretic si practic", a explicat Alina Chifan.

Pregatirea tinerilor prin intermediul invatamantului dual

Un alt obiectiv al companiei este legat de formarea viitorilor angajati, printr-un program de sustinere a invatamantului dual, o oportunitate pentru elevi sa devina specialistii de maine. Prin acest program, compania se implica direct in formarea tinerilor.

"EGGER se implica si investeste in pregatirea urmatoarei generatii de profesionisti prin dezvoltarea de parteneriate privind invatamantul dual cu doua licee din judetul Suceava. Pentru noi, legatura directa cu piata muncii este foarte importanta, iar invatamantul dual are rolul de a intari aceasta relatie. Avem astfel posibilitatea sa ii cunoastem pe elevi, sa ne implicam direct in formarea lor si sa le punem la dispozitie mentori cu experienta care ii vor indruma. Cele doua clase isi vor incepe activitatea din anul scolar 2019-2020", a declarat Alina Chifan.

Pregatirea elevilor se va desfasura pe parcursul a trei ani, timp in care elevii vor primi o bursa lunara de 200 lei din partea companiei EGGER. Instruirea practica se va desfasura la sediul companiei EGGER, sub indrumarea unor mentori cu experienta.

"In afara beneficiilor pe care le oferim elevilor pe parcursul perioadei de practica, acestia vor avea prioritate la angajare dupa absolvire. De asemenea, vor primi o diploma recunoscuta la nivel european si posibilitatea de a-si incepe parcursul profesional intr-o companie multinationala", a adaugat aceasta.

Invatamantul dual presupune imbinarea teoriei cu practica pe parcursul anilor de studiu. In primul an, ponderea teoriei este de 80%, iar in anul trei de studiu ajunge la doar 28%, restul timpului fiind acoperit de partea practica realizata in cadrul companiei EGGER. Pe durata practicii, elevii vor beneficia de echipament de protectie si de transport gratuit catre si de la fabrica, asigurate de compania EGGER.

E nevoie si de sprijin din partea statului

Eforturile companiilor de a acoperi deficitul de personal calificat trebuie insa dublate de o strategie la nivel national, pe care statul roman inca nu o are. Importul de forta de munca poate fi o solutie pe termen scurt, insa pe termen lung trebuie identificate solutii la nivel local, precum sustinerea si promovarea invatamantului dual si adaptarea salarizarii la piata muncii.

Este nevoie de o reformare a invatamantului profesional din Romania, iar in acest demers autoritatile statului au un rol important in identificarea unor solutii aplicate, alaturi de cadrele didactice din scoli si angajatori sau alti actori importanti din mediul public si privat. Este un efort comun de implicare, de asumare a nevoii de schimbare pentru a contribui la formarea profesionistilor, a meseriasilor de care economia romaneasca are tot mai mare nevoie

Alina Chifan, director comercial EGGER Romania

In paralel cu investitia in pregatirea profesionala a tinerilor, compania EGGER desfasoara proiecte de responsabilatate sociala care sustin dezvoltarea comunitatii locale.

"Suntem activi in proiecte mari, precum modernizarea a cinci sali de operatie a Spitalului Municipal din Radauti, modernizarea pistei de atletism a stadionului din Radauti sau proiectul Via Transilvanica, in parteneriat cu Asociatia Tasuleasa Social. De asemenea, am implementat proiecte de implicare sociala prin intermediul Fundatiei EGGER. Membrii Consiliului Consultativ sunt reprezentanti din cadrul comunitatii care lucreaza constant la propuneri si implementare de proiecte. Am dezvoltat un parteneriat strategic impreuna cu Crucea Rosie Suceava in urma cu mai bine de 9 ani, un proiect comun fiind cel al cursurilor de prim ajutor destinate elevilor din judetul Suceava", a conchis Alina Chifan.

Sursa foto: egger.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri