Ti-ai depus online CV-ul pentru jobul dorit si tocmai ai fost invitat la o discutie cu directorul de HR. Propunerea te ingrijoreaza pentru ca este foarte din scurt si nu stii cum te vei descurca. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te pregatesti pentru a face o impresie buna la interviul de angajare.

1. Pregateste-te pentru interviu ca pentru un examen
Este important sa faci rost de cat mai multe informatii despre compania pe care o tintesti, date pe care sa le retii. Iar daca jobul de care esti interesat presupune cunostinte intr-un anumit domeniu pune-te la curent cu informatiile cele mai relevante, scrie Entrepreneur.

2. Intocmeste o lista cu intrebarile care ti-ar putea fi adresate
Poti să faci aceasta lista luand in calcul intrebarile pe care tu crezi ca le-ai putea primi, cat si pe cele pe care le-au primit altii.
Ia legatura cu oameni care au lucrat in companii similare si pe posturi ca cel pentru care candidezi tu si intreaba-i despre experientele pe care le-au avut la interviul de angajare.

3. Scrie-ti raspunsurile la toate intrebarile pe care le anticipezi si rosteste-le
Chiar daca nu iti vei mai aminti raspunsurile cuvant cu cuvant, te va ajuta rememorarea unor idei. In acelasi timp, scrie si cateva intrebari pe care intentionezi sa le adresezi tu angajatorilor si fii pregatit sa le spui cu voce tare cand va fi momentul. Intrebarile trebuie sa fie bine nuantate si documentate si ideal este sa nu intrebi ceva ce poate fi gasit printr-o simpla cautare in mediul online.

4. Compara-ti aptitudinile si experienta cu cerintele jobului
Pentru fiecare element care compune descrierea pozitiei, identifica-ti aptitudinile relevante si experienta, si fa o analiza critica legata de modul in care le vei prezenta angajatorului. Daca o anumita aptitudine sau un element de experienta iti lipsesc, trebuie sa fii capabil sa demonstrezi ca te vei descurca si fara.

5. Du-te odihnit si intr-o conditie fizica buna
Un somn bun si niste mese hranitoare iti vor fi de folos in ziua interviului. Daca esti predispus la stari de anxietate, exerseaza cateva tehnici de respiratie sau meditatie inaintea intalnirii cu angajatorul.

6. Imbraca-te pentru succes
Alege o tinuta clasica. In ziua interviului nu este recomandat sa porti haine care distrag atentia angajatorului. Hainele alese trebuie sa aiba calitatea de a te face sa te simti increzator in fortele proprii.

7. Evita incertitudinile in ziua cu interviul
Fa-ti din timp o lista cu actele de care ai nevoie, poate fi vorba si de mai multe copii ale CV-ului, de exemplu, si, eventual, intocmeste mental ruta pe care o sa ajungi la sediul companiei. Asa elimini incertitudinile care nu vrei sa apara intr-o zi atat de importanta.

8. Tine legatura cu cei din companie
Sa tii legatura cu angajatorul chiar si dupa interviu demonstreaza ca iti pasa de jobul respectiv. Asta nu inseamna ca trebuie sa suni in fiecare zi si sa intrebi daca pozitia inca este deschisa, ci poti trimite un email de multumire recrutorului, ceea ce va arata ca esti cu adevarat interesat.

Ce faci daca totusi nu obtii jobul? Anunta-i pe cei din companie daca esti inca interesat sa lucrezi acolo si chiar ii poti intreba ce poti face pentru a deveni un candidat cu sanse mai mari in viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri