Urcarea pe scara ierarhica a companiei este o forma de avans in cariera, insa nu singura. Exista, de altfel, o multime de alte cai prin care poti creste din punct de vedere profesional decat printr-o pozitie mai inalta. Acestea sunt trei dintre cele mai importante moduri in care iti poti mentine cariera pe o traiectorie constanta.

O miscare laterala

O miscare laterala este una dintre cele mai bune moduri in care poti urca in cariera. Este mai usor de obtinut decat o promovare si este o alternativa mai buna pentru propria-ti dezvoltare, scrie Forbes.

Datorita unei "miscari" pe laterala vei putea sa iti extinzi competenta, sa iti expui talentele intr-un rol nou si sa castigi experienta valoroasa.

Important de stiut ca o pozitie nu trebuie sa fie neaparat disponibila, nici macar sa fie creata deja, pentru a face o miscare laterala. Mai exact, daca vezi o oportunitate, prezint-o clar sefului si arata-i ca tu esti persoana potrivita pentru a o ocupa. Vorbeste despre aceasta noua pozitie adaugand detalii despre valoarea pe care ar aduce-o companiei, pentru ca altfel vei da impresia ca propui un post nou, doar ca sa primesti un titlu diferit.

Dezavantajul unei miscari pe orizontala este ca aceasta avansare nu vine neaparat la pachet cu o crestere salariala.

O schimbare totala in cariera

Nu oricine este pregatit pentru o miscare de amploare in cariera, insa, daca esti in situatia in care nu mai poti ramane in pozitia actuala sau manifesti burnout, poate fi o optiune.

Cheia pentru a face o schimbare importanta in cariera este sa gasesti acel job pe care te vezi facandu-l si in urmatorii 5-10 ani. Asta inseamna sa faci cercetare, sa mergi la interviuri, sa afli tot ce poti despre industria in care vrei sa intri, cat si sa constientizezi plusurile si minusurile jobui pe care il tintesti.

Cum incepi sa lucrezi intr-un domeniu nou, de la o noua baza, sigur poti obtine o crestere salariala substantiala.

Mentorat

Mentoratul este un mod foarte bun de a castiga experienta, de a incerca lucruri noi si de a lega relatii cu oameni noi. Gasirea unui mentor poate insemna sansa de a avansa in cariera datorita numarului mare de oportunitati pe care ti le deschide.

Daca vrei sa pasesti intr-o noua cariera, primul pas este sa iti gasesti un mentor. El te poate ajuta sa intelegi sa trebuie sa faci in continuare si sa te ajute sa treci peste obstacolele care iti stau in cale.

De asemenea, sa fii mentor iti deschide o multime de noi oportunitati, ca de exemplu capacitatea de a-i invata si a-i conduce pe ceilalti, abilitati importante daca iti doresti o schimbare catre o pozitie de management sau supervizare.

Nu exista forme corecte sau creste de a inainta in cariera. Atata timp cat inveti, te dezvoltati si cresti, numele postului pe care il ocupi nu prea conteaza. Iar daca doresti sa avansezi, acesti pasi poti constitui treptele care te vor ajuta sa ajungi in varf.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri