Peisajul global al pietei muncii se schimba galopant, cu profesii noi aparute in fiecare zi, procese de recrutare facute pe repede inainte, in goana dupa candidati, sau cu meserii in pericol sa fie inlocuite in totalitate de roboti. Schimbarile ajung la baza piramidei, adica la forta de munca de maine, copiii de astazi, care spun ca isi doresc sa devina, pe langa profesori sau medici, vloggeri si influenceri pe Youtube.

Un studiu realizat in acest an, pe un esantion de 1.000 de copii, cu varste sub 16 ani, care au fost intrebati ce isi doresc sa devina cand vor creste mari, arata cat de schimbatoare este piata muncii. Astfel, fetele, mai conservatoare, au raspuns ca sunt interesate sa urmeze o cariera in domeniul stiintelor, in timp ce baietii se viseaza staruri YouTube.

Fetele si-au indreptat optiunile in special spre zonele de stiinta si tehnologie, iar in top 10 preferinte au enumerat joburile de profesor, veterinar, medic si asistenta. In acelasi timp, meseria de om de stiinta a intrat pentru prima data pe lista de joburi visate de catre fete, iar pe primul loc s-a clasat profesia de dascal, scrie parent24.

La polul opus, baietii sunt mai atrasi de “lumina reflectoarelor”, visand sa devina fotbalisti, politisti sau vloggeri. Ca semn al schimbarilor din campul muncii, vloggingul a devenit a treia optiune de cariera pentru baieti, multi dintre acestia visand sa devina influenceri pe YouTube. Tot ei se vad muncind ca designer sau tester de jocuri pe calculator.

Ce isi doresc baietii sa devina Ce isi doresc fetele sa devina
Fotbalist Profesor
Polistist Veterinar
Vlogger/YouTuber Medic
Profesor Asistenta
Pompier Actrita
Inginer Om de stiinta
Medic Artista
Pilot Balerina
Veterinar Cantareata
Designer/tester jocuri pe computer Scriitoare

Astronomia inca ii atrage pe cei mici

Un alt studiu realizat de o companie de cercetare arata ca in China peste jumatate dintre copiii interogati au spus ca isi doresc sa devina astronauti, topul fiind completat de meseriile de profesor, muzician, atlet si vlogger/Youtuber.

Copiii din Statele Unite ale Americii si din Regatul Unit al Marii Britanii au plasat pe primul lor raspunsul vlogger/Youtuber atunci cand au fost intrebati ce doresc sa devina cand vor fi adulti, ei enumerand pe locurile urmatoare meseriile de profesor, atlet si muzician.

Mai mult, cand sunt intrebati la ce profesie viseaza, cei mici nu isi limiteaza raspunsurile la variantele de mai sus, ci mai enumera si meseriile de dansator, coregraf, pilot, avocat si chiar detectiv, potrivit The Balance Careers.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri