Peste un sfert dintre angajati recunosc ca nu le ajung banii din salariu de la o luna la alta si, prin urmare, nu doar ca nu reusesc sa economiseasca nimic, ba chiar trebuie sa se imprumute mai mereu de la familie sau prieteni pana la urmatorul salariu pentru a se putea descurca, arata datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.

Alti 27% dintre respondenti se gasesc si ei deseori in situatia de a nu mai avea bani pana la salariu si de a imprumuta, iar 26%, doar uneori, in conditiile in care jumatate dintre respondenti castiga mai putin de 2.500 de lei pe luna net, aproape un sfert au un salariu de pana la 3.500 de lei pe luna net, iar restul depasesc acest nivel.

Nu ajuta nici ca situatia financiara in ansamblu a angajatilor nu s-a imbunatatit deloc sau chiar s-a deteriorat in ultimul an, desi costul de trai a crescut. Aproape 37% dintre respondenti spun ca au aceeasi situatie financiara ca anul trecut, in timp ce 32% dintre respondenti sustin ca situatia lor financiara s-a inrautatit in decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirma chiar ca a avut un declin major. Doar 20,7% au vazut o imbunatatire a situatiei financiare in ultimul an.

Prin urmare, trei din zece respondenti spun ca peste 45% din salariul lunar se duce, in mod obisnuit, pe datorii. Alti 25% sustin ca dau intre 25% si 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenti platesc cel mult un sfert din salariu in acest sens. Si cu toate ca doar 12% spun ca nu au datorii de achitat, nu toti reusesc sa mai puna bani deoparte de la o luna la alta, in timp ce aceia care reusesc spun ca sumele economisite lunar sunt foarte mici. Mai exact, aproape jumatate dintre respondenti nu pun niciun leu deoparte, o treime economiseste sub 10% din ceea ce castiga lunar si numai 11% dintre respondenti spun ca reusesc sa economiseasca ceva mai mult, de pana la un sfert din salariu.

De unde „taie” romanii ca sa le ajunga banii

Pentru a se incadra in banii pe care ii castiga lunar, romanii taie cel mai mult din bugetul de calatorii (64% dintre respondenti), de haine (57,6% dintre respondenti), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenti). De asemenea, aproape jumatate (47% dintre respondenti) reduc mesele luate in oras. Totodata, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sanatate (12,7%), transport (8,9%), educatie - carti, studii etc. (7,20%), utilitati (gaze, curent, apa, caldura) - 4,61%.

In ciuda ingrijorarilor sau problemelor financiare, romanii nu pot sau nu vor sa renunte la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenti), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), masina personala (23,1%), tigari (15,8%), calatorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%).

Sondajul a fost efectuat in perioada 15 iulie - 5 august 2019, pe un esantion de 922 de utilizatori de internet.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri