Cu cat acumulezi mai multa experienta in piata muncii, cu atat este mai usor sa faci greseala sa crezi ca ai toate abilitatile necesare pentru a reusi in viata. In acel moment, tendinta este sa te concentrezi doar pe finalizarea sarcinilor, crezand ca restul merge de la sine. Insa o astfel de atitudine este gresita.
De fapt, studiile arata ca este important sa continui sa inveti si sa faci lucruri in viitor care iti depasesc capacitatile actuale. Toate acestea iti ofera, in cele din urma, si o mare satisfactie.

Cum timpul unui angajat nu este foarte generos, ideal este sa te dedici invatarii unui set de skill-uri care iti vor aduce cele mai mari beneficii. Iata cateva dintre abilitatile pe care merita sa ti le dezvolti, cu cele mai mari recompense pe termen lung, scrie Quartz.

Inteligenta emotionala - aceasta se regaseste in fiecare dintre noi si nu este tangibilia. Afecteaza modul in care ne comportam si luam decizii personale care aduc rezultate pozitive. Este abilitatea oamenilor de a recunoaste si intelege propriile emotii cat si emotiile celorlalti si capacitaea de a utiliza aceasta constientizare pentru a ne gestiona comportamentul si relatiile. Zeci de ani de cercetari indica Inteligenta Emotionala despre factorul critic, care ii distanteaza pe oamenii performanti de restul. Reprezinta un mod puternic de a-ti concentra energia intr-o singura directie, cu rezultate de exceptie.

Managementul timpului – un element care impiedica modul de gestionare eficienta a timului este tirania urgentelor. Iar aici intra urgentele mici care trebuie rezolvate urgent pentru a te putea apuca si de cele cu adevarat importante. Nu de putine ori, in acest mod, angajatii ajung sa nu se mai ocupe deloc de sarcinile majore. Astfel, invatarea gestionarii eficiente a timpului te ajuta sa iti eliberezi calea pentru a performa la nivel inalt, in fiecare zi de munca.

Invata sa spui nu - o cercetare condusa de Universitatea California a aratat ca cu cat spui mai greu nu, cu atat risti sa ai parte de stres, burn out si chiar depresie. Refuzul este o provocare foarte mare pentru unele persoane, insa “nu” este un cuvant puternic, pe care nu ar trebui sa le fie frica sa il rosteasca. Daca chiar trebuie sa spui nu, este recomandat sa eviti fraze precum “nu cred ca pot” sau “nu sunt sigur”. Refuzand un nou angajament iti dai timp pentru sarcinile existente, asa incat sa le finalizezi cat mai bine. Invatand sa spui nu, te eliberezi de constrangeri inutile si iti eliberezi timpul si energia pentru lucrurile importante din viata.

Invata sa ceri ajutor - poate parea ciudat ca cerutul de ajutor poate reprezenta o abilitate, insa chiar asa este. Iar recunoasterea nevoii de ajutor presupune un nivel ridicat de incredere. Aceasta abilitate este insa esentiala, deoarece ultimul lucru pe care un lider si-l doreste sunt angajatii care continua sa mearga pe un drum gresit, pentru ca le este jena sa ceara ajutor sau sunt prea mandri sa o faca. Capacitatea de a recunoaste cand ai nevoie de ajutor presupune curaj si este o abilitate extrem de valoroasa.

Abilitatea de a lua initiative. Initiativa este o calitate care te poate urca pe scara ierarhica. Teoretic, luarea unei initiative nu este dificila - dorinta de a actiona este mereu prezenta la oameni - dar in realitate o multime de lucruri pot sta in calea initiativei. Este o mare diferenta intre a sti ce sa faci si a fi prea speriat sau prea lenes pentru a actiona. Trebuie sa iti asumi riscuri si sa iesi din zona de confort pentru a lua cu usurinta initiative.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri