Am inceput sa fim cu totii din ce in ce mai dependenti de tehnologie, iar digitalizarea joaca un rol tot mai important in viata noastra de zi cu zi, fie persoanala, fie profesionala.

La fel se intampla si in executive search si recrutare, unde beneficiile digitalizarii sunt tot mai numeroase. Daca in trecut erau necesare 10 telefoane pentru a contacta un candidat si minim o saptamana pentru a primi un CV, acum, datorita digitalizarii, acest lucru poate fi facut aproape instant.

Cu siguranta pe noi, headhunterii, ne ajuta mult, deoarece eficientizeaza procesele de identificare ale candidatului ideal. Reusim sa gasim astfel candidatul ideal in mai putin de jumatate din timpul necesar, spre exemplu, fata de acum 5 ani.

Acum gasim CV-ul complet al candidatului pe internet, pe site-urile specializate sau pe retelele profesionale.

Putem fi eficienti inca din prima etapa a recrutarii, de la contactarea candidatului si interviul initial, care poate fi facut tot online pentru a economisi timp sau daca acesta nu este posibil fata in fata.

Totodata, bazele de date devin din ce in ce mai performante si complexe si ne selecteaza profilele potrivite intr-un minut.

Testele de personalitate, de verificare a competentelor, de asemenea, se fac tot online.

Desi beneficiile digitalizarii sunt concrete, iar in viitor vor schimba tot mai mult procesele de recrutare, consider ca nu trebuie sa pierdem de tot contactul direct cu oamenii. Ceea ce simti si observi cand esti fata in fata cu un candidat, internetul inca nu poate transmite. Chimia, partea emotionala si limbajul corpului, alaturi de experienta profesionala, aptitudinile si contactele dobandite de-a lungul anilor, joaca un rol insemnat in alegerea unui candidat pentru un post important intr-o corporatie.

Cum va decurge recrutarea in viitor?

Sunt convinsa ca digitalizarea va revolutiona tot mai multe domenii, inclusiv recrutarea. Vor aparea alte soft-uri si mai performante, baze de date complexe, iar interviurile probabil vor deveni videoconferinte la care vor putea participa multi intervievatori din toate colturile lumii, iar tehnologia ne va ajuta sa percepem mai bine body language-ul, mimica si sa observam lucruri esentiale in alegerea unui candidat. Etapele recrutarii vor fi si mai rapide, si mai eficiente, iar candidatii vor fi testati mai bine.

Asa cum multe job-uri, mai ales de entry level, vor fi inlocuite de roboti si procese automatizate, probabil si recrutarea va fi facuta in viitor de soft-uri specializate si baze de date centralizate. Cred ca nu va mai fi cazul sa luam referinte de la fostii manageri sau colegi, ci totul va fi transparent, usor accesibil si de verificat cu ajutorul tehnologiei.

Pentru pozitiile entry level sau specialisti probabil va fi mai usor, dar trebuie sa fim atenti la ce facem cu rolurile manageriale. Aici ne trebuie o atentie si o acuratete mai mare, mai ales ca eficienta lor intr-o companie este definitorie.

Ca in orice domeniu, trebuie sa acceptam si sa ne adaptam schimbarilor si evolutiei, de aceea este esential sa invatam in fiecare zi, sa dobandim acele competente necesare noilor tehnologii pentru a putea tine pasul cu cele mai moderne metode de recrutare si sa livram cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp, identificand candidatii potriviti.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri