Nu exista un moment perfect pentru a cauta un job nou, insa sunt multe trenduri si sfaturi de sezon care pot functiona in favoarea ta in anumite industrii din piata muncii. De exemplu, trebuie sa stii ca toamna este o perioada buna pentru a-ti gasi un job nou, statistica aratand ca in acest sezon angajatorii scot pe piata cele mai multe posturi disponibile. Daca iti propui sa iti gasesti un nou loc de munca in aceasta toamna, iata cateva idei utile.

Toamna zile devin din ce in ce mai scurte, temperaturile mari din timpul verii incep sa lase loc zilelor usor mai racoroase, insa, ce e drept, mai aglomerate. De asemenea, oameni lasa, sau ar trebui sa lase deoparte, "letargia" zilelor de vara, sa isi faca un "refresh" si sa tureze la maxim motoarele.

Anotimul toamna este sezonul schimbarilor si, in acelasi timp, cel mai bun moment al anului pentru a pregati o schimbare de job si unul dintre cel mai potrivite pentru a pune in practica o schimbare de cariera.

Consilierii in cariera spun ca cel mai bun moment pentru a-ti schimba locul de munca este atunci cand este pregatit sa o faci. Insa, in realitate, sa faci o schimbare in cariera la momentul potrivit poate reprezenta cheia in evolutia profesionala, scrie Randstad.

Toamna vine in forta cu joburi, dupa linistea din timpul verii

Lunile septembrie si octombrie si chiar si noiembrie sunt pe locul al doilea cand vine vorba despre cele mai bune perioade in care merita sa faci o schimbare in cariera, dupa primele doua luni ale anului. La polul opus, cele mai slabe perioade cand vine vorba despre angajari sunt in lunile de vara, perioadele de la finalul anului sau din vacante.

Insa cand copiii incep sa se reintoarca la scoala si toata lumea revine din vacante si concedii si managerii incep sa faca publice locurile de munca pe care le au disponibile, iar, mai apoi, sa programeze interviuri si sa accelereze procesul de angajare, inainte de sfarsitul anului, potrivit weworkremotely.com.

Un aspect de retinut specific acestei perioade este ca recruiterii trebuie sa foloseasca fondurile ramase in bugetele lor. Recrutarea functioneaza in acelasi ciclu ca si afacerile in sine, astfel ca pentru posturile care nu sunt acoperite in restul anului, angajatorii vor face eforturi pentru a consuma acele bugete, inainte de a le pierde, pe final de an.

Asadar, toamna managerii de recrutare din companii fac ultimele miscari pentru a acoperi posturile libere, inainte de a pierde, pe final de an, bugetele pe care le au la dispozitie.

Mai mult, multi dintre angajatii noi, care intra in companii la inceput de an sau in perioada primaverii, tind sa parasesca firmele in doua etape principale: vara sau in preajma sarbatorilor, asa ca in lunile de toamna sunt o multime de locuri de munca disponibile. Iar, la randul lor, oamenii de HR incearca sa gaseasca oamenii potriviti pentru pozitiile neocupate, cat inca au buget disponibil.

O alta caracteristica a angajarilor de toamna este aceea ca procese de recrutare se deruleaza in general mai rapid, astfel incat procesul de angajare să nu interfereze cu sezonul agitat al vacantelor. Iar acest lucru este o veste grozava pentru cei care urasc sa astepte raspunsul dupa un interviu de angajare.

Ce trebuie sa faci daca vrei sa faci o schimbare in cariera, la inceput de toamna

Pe parcursul verii tot ce poti face sunt cateva cercetari legate de joburile pe care le tintesti, iar aplicarile si intalnirile pentru interviurile de angajare poti incepe sa le programezi odata cu luna septembrie, scrie Forbes.

Pe parcursul lunii septembrie, poti incepe sa intri in contact cu conexiunile relevante pe care le ai si cu care nu ai mai vorbit in ultima vreme si fa cunoscut faptul ca iti cauti serios in loc de munca in aceasta toamna. Poate nu vor "arunca" cu joburi, insa este important sa te tina minte atunci cand nebunia angajarilor va incepe.

Un aspect foarte important este CV-ul. Chiar daca esti in cautarea unui job trebuie sa iti reinnoiesti datele din CV, adaugand intotdeauna realizarile, seminariile si trainingurile la care ai participat, precum si certificarile obtinute. Acesta trebuie personalizat in functie de jobul la care aplici, insa "baza" trebuie actualizata constant. De asemenea, profilul de LinkedIn, instrument preferat de angajatori, trebuie adus la zi.

O idee buna este sa iti faci si o lista cu industriile si companiile pentru care ai vrea sa lucrezi. Poti face o mica cercetare pentru a afla care sunt companii care deruleaza in prezent campanii de angajari, care sunt cele mai frecvente joburi deschise si, daca poti, care sunt abilitatile dupa care se uita.

Cu toate acestea stiute, schimbarea in cariera poate veni mai repede decat te astepti, daca iti doresc cu adevarat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri