Angajatorii din afara se uita cu interes spre tara noastra si cauta candidati printre muncitorii si specialistii romani pentru locurile de munca din Germania, pe care nu reusesc sa le acopere. In general, companiile germane cauta specialisti in meserii cu traditie, precum tamplari, lacatusi sau electricieni, se uita insa si dupa muncitori in domeniul HoReCa, dar si specialisti in domeniul IT. Salariile le depasesc pe cele din tara noastra, singurul inconvenient este cerinta legata de limba germana, necesara macar la nivel conversational.

Germania poate parea o tara atractiva pentru muncitorii romani, daca ne uitam la salarii. De exemplu, un angajat din Germania castiga minimum 9,19 euro pe ora, ceea ce se traduce intr-un salariu minim brut de 1.600 de euro pe luna, la un program de 40 de ore pe saptamana. Din aceasta suma se scad aproximativ 35 de procente pentru impozitul pe venit si contributia la asigurarile sociale, astfel ca suma minima cu care ramana in buzunar un angajat in Germania este de peste 1.000 de euro.

De anul viitor plata pe ora va creste la minimum 9.35 euro, potrivit iamexpat.de.

Cu toate acestea, multi angajati din Germania castiga mult mai mult de atat. Astfel, potrivit Biroului Federal de Statistica din Germania, in 2017 salariul mediu brut incasat de angajati a fost de 3.770 de euro pe luna, adica aproximativ 2.500 de euro net lunar. Trebuie stiut ca remuneratiile variaza mult fata de aceasta cifra, in functie de varsta, senioritate in munca, industrie, experienta, ore lucrate si regiune.

In 2018, potrivit TradingEconimics, salariul mediu brut lunar a fost de aproximativ 3.900 de euro (2.500 net lunar).

Pe langa salariile de baza, unii angajatori germani ofera remuneratii sub forma celui de-al treisprezecelea salariu, prime de vara sau de Craciun, comisioane sau bonusuri de performanta. Intre beneficiile acordate de angajatori se mai poate numara masina de companie, computere sau telefoane mobile.

Mai mult, se pare ca firmele germane pot oferi angajatilor adusi din alte tari o alta serie de beneficii specifice, intre care se numara suportarea costului relocarii, asigurare privata de sanatate, plata chiriei pe o anumita perioada sau achitarea taxelor pentru scolile copiilor expatilor.

Romanii sunt atrasi de joburile din Germania, mai ales ca se gandesc la aceasta tara ca la un loc civilizat, in care pot trai o viata mai buna si din care nu isi mai doresc sa se intoarca.

"Germania este una dintre tarile care atrag in continuare o parte importanta a candidatilor care vor sa lucreze in strainatate. De la inceputul anului si pana acum au fost inregistrate 108.000 de aplicari pentru joburi in Germania. Faptul ca domeniile pentru care se aplica cel mai mult sunt (in ordinea aplicarilor) vanzari, banci, financiar-contabilitate si abia apoi logistica, alimentatie / HoReCa si transport arata ca este o destinatie care atrage preponderent specialisti si angajati din zona white-collar si chiar tineri", a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare eJobs.

In cazul specific al acestora, motivele pentru care pleaca sunt legate de speranta ca vor gasi o calitate a vietii mai buna si o cu totul alta viata, in general. Sunt oameni care, in cea mai mare parte a lor nu vor sa se mai intoarca acasa, odata plecati.

In ceea ce priveste numarul de joburi oferite romanilor de companiile din Germania, eJobs a avut in perioada ianuarie-septembrie 2019 800 de locuri de munca disponibile.

Cele mai bine platite cinci industrii din Germania, potrivit expatica.com, in valori brute, sunt:

  • Finante-banci - 83.400 euro pe an, adica 6.950 euro pe luna
  • Asigurari - 82.500 euro pe an, adica 6.880 euro pe luna
  • Consultanta - 76.000 euro pe an, adica 6.300 euro pe luna
  • Telecomunicatii - 72.600 euro pe an, adica 6.050 euro pe luna
  • IT - 72.600 euro pe an, adica 6.050 euro pe luna.

Ce locuri de munca sunt diponibile in Germania pentru romani

Dupa volume, cele mai multe locuri de munca sunt disponibile pentru meseriasi precum parchetar, lacatus, electrician, zidar, sudor sau tamplar.

De exemplu, potrivit joburilor postate in reteaua EURES, pentru un tamplar care detine calificare profesionala si mai multi ani de experienta in domeniu si cunoaste si limba germana la nivel conversational, angajatorii germani sunt dispusi sa plateasca pana la 2.500 de euro net.

Un lacatus este platit cu 2.300 de euro - 2.500 de euro, un parchetar va castiga intre 2.000 de euro si 2.500 de euro, iar un electrician va castiga un salariu similar. Un zidar va fi platit cu aproximativ 1.600 de euro net pe luna, iar un instalator tot 2.500 de euro pe luna.

Pentru majoritatea posturilor de mai sus sunt acoperite toate asigurarile sociale. De asemenea, se acorda prime de concediu si de Craciun, precum si sporuri pentru orele suplimentare, lucrul in weekend si pe timp de noapte.

In domeniul hotelier, ca si in Romania, salariile sunt mai mici, un receptioner castigand in jur de 1.500 - 1.600 de euro net, desi i se cere sa cunosca si limba engleza si germana, iar un commis de rang mic dejun, adica cel care se ocupa de servirea oaspetilor la micul dejun este remunerat cu 1.300 de euro net.

In domeniul Informaticii, deloc surprinzator, salariile sunt mai mari, astfel ca un consultant IT poate sa bage in buzunar intr-o luna intre 3.000 de euro si 3.500 de euro net, iar angajatorul poate oferi si cursuri de limba germana si sprijin in vederea gasirii unei locuinte, precum si in demersurile de inregistrare la autoritati. Si un dezvoltator de software ajunge la acelasi remuneratii lunare in Germania.

In acest moment sunt disponibile si alte cateva joburi in Germania, intre care se numara cele de conductor tren marfar (pentru distante lungi) - platit cu aproximativ 1.600 de euro net pe luna, ospatar - 1.600 de euro net pe luna sau preparator de inghetata - 1.200 euro net pe luna.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri