Unul dintre cele mai interesante lucruri care s-a intamplat in invatamantul romanesc, in ultimii ani, este implicarea companiilor private, care sustin financiar si nu numai dezvoltarea tinerilor in multe meserii, mare parte dintre ele aproape uitate. Este vorba despre elevii inscrisi in invatamantul dual, iar doua exemple elocvente sunt clasele de electricieni si instalatori sustinute de Enel si Engie.

Electricienii sustinuti de Enel

Cea de-a doua clasa in sistem dual sustinuta de companiile E-Distributie din Romania, a inceput cursurile la Liceul Tehnologic Energetic Dragomir Hurmuzescu din Deva. Programul isi propune sa ofere celor 28 de elevi acces la o pregatire profesionala solida, in acord cu cele mai noi tehnologii implementate de companiile E-Distributie, precum si sa contribuie la diminuarea deficitului de personal specializat prognozat in sectorul energetic.

De asemenea, elevii de la Colegiul Tehnic Energetic din Bucuresti au inceput astazi cel de-al doilea an de pregatire din cadrul programului ”Viitor Electrician”, de invatamant in sistem dual, clasa sustinuta de E-Distributie Muntenia.

Programul contine o importanta componenta de pregatire practica, atat in laboratoarele Liceului Tehnologic cat si in instalatiile E-Distributie Banat. Astfel, in primul an al programului, elevii vor urma cel putin 20% din ore de formare practica in instalatiile E-Distributie Banat, iar aceasta pondere va creste la 60% in al doilea an si la 70% in al treilea an. Pregatirea practica va include ore de mentorat cu specialisti si tutori ai E-Distributie Banat, pregatiti special pentru aceste activitati.

Programul este organizat in sistemul dual de invatamant, ceea ce asigura sprijinul E-Distributie Banat catre Liceul Tehnologic Energetic Dragomir Hurmuzescu pe durata celor 3 ani de studiu. Compania va acorda elevilor o bursa lunara de 200 de lei, care se adauga bursei de 200 de lei acordate in sistemul de invatamant profesional de stat.

In plus, E-Distributie Banat va sustine diverse nevoi ale elevilor, cum ar fi cheltuielile legate de examinarile de medicina a muncii si analize medicale obligatorii, echipamente de lucru si de protectie, masa de pranz in fiecare zi, cheltuielile de transport si cazare pentru elevii din afara Devei, abonamente la transportul intern in Deva, vizite de studiu.

Dupa finalizarea programului de trei ani, absolventii vor deveni Electricieni Exploatare Centrale, Statii si Retele Electrice, astfel ca vor putea lucra ca electricieni de masura pe partea de verificare si recuperare de energie electrica, sau electricieni de medie tensiune sau medie-joasa tensiune in statii electrice.

Viitorii electricieni care vor dori sa devina lider de echipa vor putea urma cursuri de maistri, iar cei care doresc sa continue studiile vor putea participa la examenul de bacalaureat in timp ce sunt angajati. Mai departe, cei care doresc sa devina ingineri vor putea urma o facultate de profil.

Instalatorii sustinuti de Engie

116 de elevi sunt inscrisi in clasele de instalatori in sistem de invatamant profesional dual infiintate de Engie Romania, prin proiectul „Energie pentru meseria mea”.

In baza parteneriatului existent intre companiile Grupului Engie Romania si institutiile de invatamant partenere, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucuresti si Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov, elevii beneficiaza de formare teoretica si practica de la scoala si companie, timp de trei ani, in baza unui contract de pregatire practica. Scoala asigura resurse umane si financiare pentru formarea teoretica, iar compania asigura resursele umane si financiare pentru formarea practica a elevilor care se inscriu in aceasta forma de invatamant.

Astfel, pentru al doilea an consecutiv, grupul, prin companiile sale Distrigaz Sud Retele si Engie Servicii, a luat initiativa infiintarii unei clase cu calificarea „Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze”, in sistem de invatamant profesional dual, la Colegul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucuresti. Cei 30 de elevi inscrisi anul acesta vor prelua stafeta de la cei 56 de colegi mai mari, care au urmat aceeasi forma de invatamant cu an in urma. In paralel, Engie Romania a initiat formarea unei clase de 30 de elevi la Colegiul Tehnic “Mihai Cristea” din Brasov. In total, pentru calificarea celor 116 tineri profesionisti din Bucuresti si Brasov, compania investeste 5 milioane de lei.

Beneficiile acestui program sunt urmatoarele: elevilor li se ofera posibilitatea de a acumula experienta practica in companie, pot dobandi o calificare la absolvirea scolii, iar in cazul in care decid sa isi continue studiile, sunt eligibili pentru a sustine bacalaureatul. De asemenea, cei care se inscriu au posibilitatea de a obtine burse lunar (in valoare de 500 de lei, acordata de companie, suplimentar fata de bursa lunara suportata de statul roman, in valoare de 200 de lei), la care, in functie de rezultatele scolare, se poate adauga bursa de merit de 200 de lei/luna, acordata de companie. In plus, ei pot beneficia de acoperirea cheltuielilor de transport pre-urban, in limita a 150 lei/luna, precum si de asigurarea mesei de pranz pe durata practicii.

La finalul celor trei ani de studii, elevii primesc certificare si au oportunitatea de a se angaja in cadrul grupului. Ca urmare a derularii acestor campanii, 130 de elevi au manifestat interes pentru aceasta forma de invatamant, 1 din 2 elevi fiind admis in ciclul de scolarizare 2019-2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri