Sa presupunem ca esti mama si ai intrat in concediu de crestere a copilului, ai stat acasa cu el, copilul a crescut si vrei sa revii la locul de munca. Acum vine randul tatalui, care poate ramane acasa cu cel mic, imediat dupa ce tu te intorci la munca, indiferent cand o faci, pana cand copilul implineste doi ani. Aici intervine problema, pentru ca mamele nu au cu cine se sfatui cand este mai bine sa revina la locul de munca sau cand sa intre tatal in concediu, nici pe angajatii statului din domeniu nu se pot baza, pentru ca nici acestia nu cunosc bine legislatia si, pe langa asta, isi mai dau si cu parerea, pe modelul “Dar, de ce sa mai intre si tatal in concediu de crestere, mai ales ca mama nu mai ia stimulent in perioada asta?!?”.

Stiu toate acestea pentru ca am trecut de doua ori deja personal prin experienta aceasta si am vorbit de multe ori la telefon si personal cu angajati de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), iar in 2 din 3 conversatii am fost intrebata de ce tatal nu vrea sa renunte perioada de concediu de crestere a copilui.

Spun tatal, pentru ca in general mama este cea care sta mai mult in concediul, iar tatal uneori, rar, as zice, isi mai ia concediu platit de stat pentru lunile pana cand juniorul implineste doi ani.

De 9 ori mai putini barbati, in concediu de crestere a copilului

De exemplu, in luna iunie 2019, peste 7.700 de femei erau concediu de crestere a copilul pentru perioada maxima, in timp ce barbati au fost doar 848.

Legislatia, mai exact prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului cu modificarile si completarile ulterioare, spune ca fiecare dintre parintii copilului pot intra in concediu de crestere, care poate fi efectuat optional, numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.

Asadar, mama sau tatal pot intra ORICAND in concediul de crestere a copilului, dupa concediul maternitate, nu doar pentru o luna, daca in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, a realizat timp de cel putin 12 luni venituri. Astfel, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Cati bani da statul parintilor

Legat de indemnizatie, banii care se acorda din bugetul de stat sub forma de indemnizatie pentru parintii aflati in concediul de crestere al copilului cu varsta de la 0 la 2 ani (3 ani pentru copiii cu handicap) – suma se ridica la 85% din media veniturilor nete pe ultimele.

Dupa aceasta perioada, parintii care se intorc la locul de munca cu minimum 60 de zile inainte ca cel mic sa implineasca doi ani primesc stimulent de insertie in valoare de 650 de lei pana acesta ajunge la varsta de 3 ani (4 ani pentru copiii cu handicap).

Lacune in cunoasterea legislatiei

Aici intervine necunoscuta cu care eu si multi parinti din Romania ne confruntam. Intrebarile care da batai de cap tuturor si chiar si angajatilor de la DGASPC “Cand se poate intoarce mama la serviciu, astfel incat sa primeasca stimulent de insertie, dar si tatal sa poata intra in concediu de crestere pana la finalul perioadei?”.

Lumea are tot felul de variante, iar pe grupurile mame de pe Facebook, citesti o multime de sfaturi, multe gresite, ceea ce arata ca nimeni nu le informeaza pe mame. Si atunci cand dau raspunsuri bune, o fac cu nesiguranta:

“Pentru a primi stimulent pt fiecare luna, reinceperea activitatii trebuie facuta cu cel putin 90 de zile inainte de a implini copilul 2 ani. Daca va reintoarceti doar cu 60 zile inainte, pentru luna tatalui nu veti primi stimulent. Va spun din experienta mea”, spune o mamica.

“Nu stiu daca s-a schimbat ceva, dar eu, la sfarsitul anului am reluat activitatea. M-am intors mai devreme cu 60 si ceva de zile, iar pana a implinit copilul 2 ani, a avut sotul concediu (poate sa ia mai mult de o luna), 2 luni, in care a primit indemnizatie”, adauga o alta mama.

“Stiam ca trebuie sa te intorci cu minim 61 zile pentru a obtine stimulent, platit dupa ce se incheie luna tatalui, si cu minim 90 zile pentru a beneficia de stimulent inclusiv in luna tatalui”, explica alta persoana.

Personal, am sunat la un moment dat la mai multe dintre birourile DGASPC din Bucuresti si am intrebat cand trebuie sa ma intorc la munca pentru a beneficia de stimulent si cand poate intra sotul meu in concediu de crestere. Si am primit mai multe raspunsuri, repet, de la angajati ai DGASPC, adica de la cei la care ajung dosarele noastre pentru indemnizatii, alocatii, stimulente si care or mai fi.

Unul dintre ele suna asa “Pai intoarceti-va si dumneavoastra cu vreo 60-70 de zile, sa fiti sigura ca nu riscati. Sotul trebuie sa intrebe in judetul in care locuieste (noi avand carti de identitate eliberate in judete diferite)”.

Altul era asa: “Intoarceti-va la munca cu vreo doua luni jumatate, sa nu ramaneti fara stimulent. Sotul poate sta si el acasa o luna-doua”.

Al treilea era “Va puteti intoarce cu 90 de zile, dar daca tatal intra in concediu, nu primiti stimulent. Intoarceti-va si dumneavoastra cu 61 de zile”.

Apoi, cand m-am dus la DGASPC sector 4, am intrebat-o si pe angajata care prelua dosarele si m-a ajutat cu ziua in care trebuie sa ma intorc la locul de munca pentru a beneficia de stimulent, insa cand am intrebat-o si de concediul tatalui, cat poate sta el acasa, raspunsul a fost “pai, e vorba de o luna, de ce sa-si mai intrerupa serviciu”. La secunda i-am raspuns “ca sa stea copilul cu unul din parinti cat mai mult timp si pentru ca statul il plateste ca sa STEA ACASA cu copilul”.

Tatii renunta la concediul de crestere a copilului

Cu o astfel de atitudine nu trebuie sa ne miram ca intr-o luna doar 300-500 de persoane intra in concediu de crestere a copilul pentru o perioada de maximum doua luni, acea "perioada a tatalui". Spun maximum doua luni pentru ca acestea sunt datele oficiale, adica DGASP nu dispune de date privind numarul parintilor care intra in concediu de crestere pentru perioada scurta, iar singurele date disponibile au fost cele legate de numarul persoanelor care stau doua sau mai putine luni in concediu de crestere. De obicei mamele intorcand-se la munca la varsta de 1 an si 10 luni, tatilor le mai raman doua luni de concediu de crestere a copilului.

Astfel, in luna iunie 2019, doar 505 persoane erau in concediu de crestere a copilului pentru perioada scurta, de doua luni, respectiv “lunile tatalui”. Diferenta este enorma fata de persoanele care isi alesesera perioada maximala, tot in aceeasi luna acestea numarandu-se la 8.600 de persoane.

Cu birocratie stufoasa, informatii legislative neclare, in lipsa unor persoane care sa dea un sfat clar si cu persoane angajate la stat, dar care sfatuiesc tatii sa renunte la concediul de crestere, nu este de mirare ca multi dintre acestia chiar o fac si nu raman acasa, desi ar primi o suma apropiata de salariul de la serviciu (85% din veniturile nete ale acestuia din ultime 12 luni lucrate). Daca tai daor cheltuielile de transport si de mancare de la locul de munca s-ar putea sa iesi mai bine din punct de vedere financiar stand acasa

Pentru mamele care inca se intreaba cand sa revina la serviciu si cand sa intre tatal in concediu sintetizez:

- te poti intoarce oricand la birou, dupa trei luni sau dupa un an sau un an si 10 luni, insa nu vei primi stimulent daca tatal intra in concediu de crestere pana cand acesta nu se intoarce la munca, adica pana la varsta maxima de doi ani a celui mic;

- al doilea parinte, adica tatal in general, poate intra oricand in concediu de crestere, chiar imediat dupa concediu de materninate, adica la 42 de zile dupa nastere; o luna ii va reveni si mamei;

- pentru a primi stimulent de insertie mama trebuie sa se intoarca la locul de munca cu minimum 60 de zile inainte ca cel mic sa implineasca doi ani;

- daca, de exemplu, tatal intra de la 1 an si 10 luni ale copilului la doi ani ale acestuia in concediu de crestere, mama va primi stimulent de insertie dupa ce juniorul va implini varsta de doi ani, timp de 12 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri