Daca esti in cautarea unui loc de munca, trebuie sa stii ca cea mai mare atentie trebuie sa ti-o indrepti asupra CV-ului. Acesta reprezinta elementul prin care angajatorul ajunge sa te cunosca si care il poate convinge sa iti dea jobul. Iata o serie de idei prin care iti poti realiza un CV care sa iti aduca succesul.

Sublinia-ti rezultatele - Angajatorii scot in evidenta faptul ca rezultatele obtinute in cariera sunt cele mai importante in alegerea unui candidat. Scrie-ti CV-ul evidentiind realizarile si rezultatele obtinute la joburile anterioare. Arata impactul pe care l-ai avut in companii si ofera detalii despre productivitate, incluzand detalii referitoarele la veniturile obtinute sau la timpul si banii economisiti. Foloseste cifre cand vorbesti despre aceste realizari. Totodata, enumera produsele, seviciile, procesele sau sistemele pe care le-ai imbunatatit prin munca ta.

Folositi cuvinte cheie - multe companii folosesc un sistem de urmarire a aplicatilor in procesul initial de selectie a CV-urilor pentru un job. Astfel, cuvintele cheie sunt vitale pentru a fi gasit de catre un angajator. Fa o revizuire a joburile pe care le-ai avut si a sarcinilor si noteaza cuvintele cheie relevante pentru industriiile respective si activitatile esentiale derulate. In esenta, cuvintele cheie trebuie sa fie cuvinte care, dintr-o privire, vor arata managerului de recrutare ca este potrivit pentru acel job, scrie Forbes.

Concetrati CV-ul. Este imperativ sa folosesti o denumire de job la obiectivul de cariera care se identifice cu pozitia pentru care aplici. Ideal este sa creezi un CV diferit pentru fiecare job pentru care aplici si sa incluzi doar informatiile relevante pentru acesta. Evita sa aglomerezi CV-ul cu orice informatie redundanta.

Fiti concisi - nu descrie joburile pe lung. Spune scurt exact ce trebuie, folosind cel mai mic numar de cuvinte. Enumera doar calificarile care au legatura cu jobul pentru care vrei sa aplici, deoarece angajatorii spun ca elimina din start orice aplicare facuta "cu bataie lunga" sau orice CV realizat sumar.

Limitati-va CV-ul la doua pagini. Angajatorii spun ca atunci cand se uita intr-un CV sunt interesati doar de joburile din ultimii 5-7 ani, indiferent de nivelul ierarhic al pozitiei pentru care aplica un candidat. Nu uita sa treci in detaliu principalele sarcini de serviciu avute, notand rezultatele obtinute.

Folositi enumerarea de tip bullet. Angajatorii pot aduna mai multe informatii intr-un timp scurt si prefera formatul bullet, in detrimentul celui de tip paragraf.

Adaugati in CV o sectiune care sa contina rezumatul calificarilor. Este primul lucru pe care angatorii il citesc. Comaseaza cele mai vandabile abilitati si experiente profesionale in 4-6 propozitii, asa incat aceasta sectiune sa devina o mini carte de vizita, care detaliaza plusurile pe care poti sa le aduci tu noului angajator.

Notati intai competenta. Analizeaza anunturile de angajare ale companiilor pentru a descoperi responsabilitatile pe care le au joburile lor. Daca ai avut asemenea responsabilitati la locurile de munca anterioare, este bine sa incepi cu ele. Vor atrage atentia oamenilor de recrutare.

Nu ascundeti anii de absolvire. Angajatii cu varste inaintate se tem ca angajatorii ii vor ignora daca par prea batrani. Cu toate acestea, pentru recrutori anul absolvirii este important, pentru ca asa pot verifica daca un candidat spune adevarul. Peste 30% dintre oameni mint in CV, trecand o calificare pe care nu au obtinut-o niciodata. Din acest motiv, tot mai multi angajatori verifica aceste informatii, inainte de a angaja o persoana.

Faceti CV-ul atragator inca de la prima vedere. Realizati un CV usor de citit, clar si profesional. Foloseste un font usor de citit, precum Arial, de preferat cu un font de marimea 12.

Nu mintiti in CV. Un studiu realizat recent de Career Builder, realizat pe baza raspunsurilor a peste 2.500 de manageri de recrutare, arata ca 75% dintre acestia au prins candidatii mintind in CV-uri. Minciuna aduce obligatoriu cu sine eliminarea candidatului. Cele mai frecvente sunt infloririle abilitatilor detinute si ale reponsabilitatilor avute anterior. Altii chiar si-au adaugat in CV companii pentru care nu au lucrat niciodata. Sa nu fii tentat sa minti in CV, deoarece angagatorii fac o multime de verificari ale candidatilor.

Folositi verbe de actiune. Ideal este sa incepi cat mai multe propozitii cu un verb care descrie o actiune, cum ar fi directionat, organizat, stabilit, creat, planificat.

Nu folositi prescurtari sau acronime. Scrieti numele scolilor, al oraselor, termenii de business, abrevierile si titulaturile complet, pentru a nu-l induce in eroare pe angajator.

Evitati tabelele - nu folosi un tabel pentru a enumera competentele, abilitatile sau descrierea postului. Multe dintre programele folosite de angajatori nu le pot citi si le-ai scris degeaba.

Nu folositi semne grafice - intr-un CV trebuie evitate desenele artistice, fonturile colorate, emojiurile sau fotografiile. Cele mai multe programe de citire a CV-urilor nu le pot citi si le elimina.

Nu faceti publicitate informatiilor negative. CV-ul nu este locul pentru a scoate in evidenta ca ai fost concediat, disponibilizat sau ca ai lipsit multa vreme din cauza unei boli. Nu preciza niciodata de ce ai parasit o companie, pur si simplu enumera perioadele in care ai fost angajat.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri