Romanii iubesc arta, dar de la distanta. Peste 7 din 10 adulti romani regreta ca nu si-au dezvoltat pasiunile artistice din copilarie, desi considera ca ar fi putut sa le transforme intr-o meserie, conform unui studiu national realizat pe un esantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat sa renunte la pasiunea lor este de natura financiara.

In topul pasiunilor pe care romanii regreta ca nu le-au cultivat in adolescenta se afla:

  • muzica (28%),
  • sportul (27%),
  • dansul (22%),
  • fotografia (21%)
  • pictura (20%).

Principalele motivele care i-au facut sa renunte au fost: lipsa sprijinului financiar pentru pregatire (34,26%) si cea a sprijinului parintilor sau a prietenilor (19,6%). De asemenea, o buna parte dintre respondenti (19,41%) spun ca au fost descurajati si de faptul ca nu au avut suficienta incredere in sine dar nici oportunitatea de a gasi un profesor indrumator capabil sau sa urmeze cursurile unei scoli de arta.

„Arta ne inconjoara, in toate formele ei, iar noua generatie vede lumea digitala ca pe o rampa de lansare, ca pe un portal care ii poate duce oriunde. De aceea, am extins programul de sustinere a tinerilor talentati cu o noua categorie: artele viitorului. Ne dorim sa le oferim sprijin si acelor copii care vor sa isi dezvolte aptitudinea de a crea continut artistic digital, fie prin vloguri, fotografii sau scriere creativa”, spune Florin Balcan, director general Provident.

A fi artist = lipsuri financiare

Majoritatea romanilor crede ca este greu sa devii artist, iar principalul motiv invocat este ca sunt de parere ca nu ar castiga suficienti bani, astfel ca ar fi nevoie de un loc de munca suplimentar, pentru a se intretine. 43% dintre respondenti provin din familii in care li s-a spus ca meseria de artist nu este una de viitor. Cu toate acestea, participantii la studiu sunt de parere ca, pentru a deveni artist, ai nevoie, in special, de: noroc (25%), talent (20%) si suport financiar (16%).

„Acest studiu ne mai arata ca 3 din 10 romani cred ca artistii sunt mai degraba oameni saraci. Este o preconceptie pe care incercam sa o schimbam, deoarece realitatea este ca interesul pentru opere artistice, sub orice forma, este in crestere. Prin proiectul bursele stART, pe care il derulam alaturi de partenerul nostru Provident si cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, ne dorim sa le oferim tinerilor artisti sustinerea si increderea de care au nevoie la inceput de drum, pentru a-si transforma pasiunea intr-o cariera”, declara Dragos Belduganu, social engagement manager, Scoala de Valori.

Pentru a veni in sprijinul tinerilor talentati, care doresc sa-si transforme pasiunea intr-o meserie, Scoala de Valori da startul inscrierilor la cea de-a cincea editie a Burselor stART, un program dezvoltat in parteneriat cu Provident, cu sprijinul Ministerul Educatiei Nationale. In premiera, vor fi oferite burse si pentru tinerii pasionati de ,,artele viitorului’’, adica v-logging, scriere creativa si fotografie.

Valoarea unei burse stART ajunge pana la 6.000 de lei, iar o astfel de bursa poarte fi accesata de elevii de liceu care frecventeaza orice institutie de invatamant din Romania si vor fi acordate de-a lungul unui an, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020. Candidatii trebuie sa-si evidentieze, cu ajutorul unui portofoliu, talentul la desen, pictura, muzica, v-logging, scriere creativa sau fotografie. Dosarele pot fi depuse pana in 10 noiembrie.

Primele 4 editii ale Burselor au ajutat aproape 160 de tineri artisti sa isi dezvolte talentul. Cele 200 de burse, in valoare de 140.000 de euro, au fost investite in materialele, instrumentele si echipamentele de care adolescentii aveau nevoie. De asemenea, acestia au beneficiat de un program de mentorat si au fost sustinuti pentru a participa la concursuri nationale, la expozitii, concerte sau workshop-uri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri