Coachingul a devenit a doua industrie ca si expansiune la nivel mondial datorita necesitatii oamenilor de a se descoperi si dezvolta personal. Tot mai multi oameni aleg sa investeasca in propriile fiinte pentru a intelege propriul mod de functionare, a relatiilor interpersonale, dar si de dezvoltare profesionala. Un coach iti poate raspunde intrebarilor la care cauti raspunsuri si solutii.

Cum te poate ajuta un coach:

- Profesor – te va ajuta sa iti acumulezi propriul sac de cunostinte si informatii care au in prim-plan cresterea stimei de sine, o valoare fundamentala care iti poate schimba viata de zi cu zi. Acesta te poate ajuta sa te autocunosti, sa realizezi care sunt calitatile tale, dar si defectele, deci atat punctele pozitive, cat si cele negative.

- Indrumator - te va antrena sa lupti pentru propriile tale visuri, deci acesta va fi stalpul de sprijin pe care trebuie sa urci, pas cu pas, pentru ati indeplini obiectivele.

- Mediator - te va ajuta sa te raportezi corespunzator la persoanele din jur, dar, totodata sa iti inventariezi si contabilizezi sentimentele si emotiile.

- Avocat - te va ajuta si sustine in atingerea unui echilibru armonios in toate planurile vietii tale, atat la nivel personal, cat si la nivel interpersonal.

- Analist - te va ajuta sa te descoperi si sa iti decodifici propria functionare, axandu-se pe nevoile si pe dorintele tale.

- Terapeut - te va ajuta in momentele de cumpana, cand exista posibilitatea ca o trauma sau un eveniment neplacut sa produca goluri ce vor fi resimtite in viata de zi cu zi.

- Planificator- te ajuta sa iti dai seama ce iti doresti cu adevarat sau sa iti stabilesti un plan concret, pas cu pas, pentru visul tau.

Exista diferite forme de coaching

Un coach este precum un turist ce viziteaza o tara noua, necunoscuta pana in acel moment. Va admira peisajele incantatoare (calitatile), se va pierde printre stradute murdare, dar cu potential (defecte), va incerca sa ajunga in locuri greu inaccesibile (dorinte), insa in cele din urma va deveni ghid pentru acea regiune (va transmite exteriorului tot ceea ce este mai frumos).

Sunt diferite forme de coaching, printre care:

- Spiritual coaching (in cazul in care esti lipsit de speranta sau simti ca nu ai control asupra propriei tale vieti, dar si atunci cand spiritualitatea detine un rol important)

- Life coaching (atunci cand doresti sa iti stabilesti un echilibru in toate planurile, atat cel personal, cat si cel profesional)

- Relationship coaching (atunci cand doresti sa iti imbunatatesti relatiile interpersonale)

- Team coaching (atunci cand faci parte dintr-o noua echipa sau in cadrul echipei au loc anumite conflicte)

- Business coaching (atunci cand doresti sa te focusezi pe cariera si pe viata profesionala)

Preturile privind serviciile de coaching difera de la un Coach la altul, dar si in functie de experienta. In orice caz, pretul minim pentru o ora de coaching incepe de la 50 de euro si poate ajunge la 200 de euro sau chiar mai mult, in functie de experienta Coachului.

Cum poti gasi un coach potrivit pentru tine?

Puteti apela la un coach prin cadrul numeroaselor site-uri online, insa ai grija! Internetul poate avea atat beneficii, cat si dezavantaje. Asadar, analizeaza bine oferta si stabileste o intalnire cu un coach care are capacitatea de a te ajuta si de ati indeplini obiectivele.

La alegerea unui coach verifica, in primul rand, daca acesta are o acreditare ICF(International Coach Federation). Aceasta este cea mai importanta acreditare in domeniu. Alexandru Stoian, Life & Business Coach la compania Pathways Consulting ne-a povestit putin despre acest proces : “Conform standardului ocupational, este obligatoriu sa ai studii superioare pentru a deveni Coach acreditat. In Romania exista mai multe companii care te formeaza in coaching, preturile variind intre 2000 si 8000 de euro, pentru un program acreditat ICF si ANC. In general acestea se intind pe o perioada de la 6 pana la 18 luni. De asemenea va spun sincer ca este bine ca oamenii sa se orienteze catre o persoana cu un oarece trecut profesional. Piata a cam devenit saturata de catre persoane care nu au o formare in Coaching dar nici o cariera socio-profesionala in care sa fi evoluat peste medie. Ori daca tu nu ai evoluat cum poti sa ii ajuti pe altii sa o faca? Ii sfatuiesc pe cititorii dumneavoastra sa nu apeleze la coaching doar pentru ca e la moda, chiar daca multi devin Coachi tocmai din acest motiv.”

Cele mai notabile solutionari cu privire la procesele de coaching fac referire la managementul timpului (vei invata cum sa iti gestionezi timpul si sa actionezi in functie de necesitati), dezvoltarea personala (vei invata sa te descoperi, sa realizezi care este scopul tau in viata), comunicarea (vei invata sa iti dezvolti capacitatea de a relationa cu persoanele din jur), business (vei descoperi metodele de ati creste afacerea eficient), dar si multe altele.

Creeaza-ti drumul, iar persoanele potrivite te vor insoti in aceasta calatorie. Alege cu grija partenerul si, cu siguranta, la capatul cararii vei descoperi raspunsurile intrebarilor tale.

Mai multe informatii despre Life Coaching pe http://www.pathways-consulting.net și http://alexandrustoian.net/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri