Noile generatii de angajati au schimbat piata fortei de munca prin faptul ca sunt permanent in cautarea unui mediu de lucru dinamic, flexibil, care sa ii ajute sa genereze idei si sa livreze cat mai repede rezultate. In aceasta ecuatie, un rol important il au liderii care trebuie sa-si incurajeze angajatii sa se implice, sa fie autonomi oferindu-le un spatiu de lucru care sa le stimuleze creativitatea, dar si un cadru pentru inovatie.

Cum influenteaza noua generatie de angajati deciziile liderilor in ceea ce priveste crearea de engagement prin design-ul spatiului de lucru?

Andrei Angelescu, Head of Design Department, Corporate Office Solutions: Noua generatie de angajati este una “conectata” si influentata la scara globala prin viteza de dobandire a informatiilor si generarea de idei, precum si rapiditatea de livrare a rezultatelor. Un exemplu este modul de lucru agil, proces ce evolueaza in jurul unei activitati care foloseste flexibilitatea spatiului ca raspuns la flexibilitatea mintii. Astfel, spatiul de lucru devine un peisaj dinamic. Echipele, departamentele, organizatiile sunt alcatuite din oameni care au individualitatea lor, activitatile sunt unice, iar liderii buni incurajeaza angajatii sa se implice, sa fie autonomi oferind un mediu care stimuleaza creativitatea, care le ofera un cadru pentru inovatie, prin siguranta si bunastare.

Madalina Balan, Managing Partner, Hart Consulting: Noua generatie are o nevoie mai mare de feedback, de incurajare, de un leadership umanist. Insa, are nevoie la fel ca si cei mai seniori, de directie, de lideri credibili si competenti, cu o buna judecata de afaceri. Daca stam sa sumarizam datele din amplul studiu realizat de noi (Hart Consulting) impreuna cu partenerii nostri din zona academica (SNSPA – Centrul de Cercetare in Management si Leadership) intre 2016-2019, constatam ca esenta a ceea ce au nevoie tinerii de la liderii lor este aceeasi cu cea a altor generatii. Ingredientele unui bun lider sunt astfel: integritatea, intelegerea businessului/ competenta profesionala, articularea unei viziuni in care oamenii sa creada, o buna judecata in luarea deciziilor si modestie.

Care este legatura dintre spatiul de lucru, angajamentul si productivitatea?

Andrei Angelescu, Head of Design Department, Corporate Office Solutions: Spatiul de lucru este o unealta care, daca este utilizata adecvat, poate influenta productivitatea si satisfactia angajatilor. Tot ceea ce ne inconjoara are un efect asupra noastra, a felului in care ne simtim. Mediul poate modela comportamente si comportamentele, in timp, influenteaza mediul.

Cum poate mediul de lucru sa faciliteze trairea si experimentarea culturii companiei de catre angajati?

Andrei Angelescu, Head of Design Department, Corporate Office Solutions: Cultura unei companii deriva din valorile oamenilor si ale liderilor, care tind sa fie legate de aspiratiile umane normale. Oamenii tind sa isi aleaga angajatorii in functie de valorile pe care le promoveaza, de cultura companiei. Noua generatie tinde sa fie mai sensibila la acest aspect. Mediul de lucru poate promova intr-un mod indirect cultura: nu ti se va spune ce sa faci sau cum sa actionezi, ci te va ghida sa ajungi la starea de spirit dorita. Decat doar sa citesti pe perete sloganul “Gandeste pozitiv!“, este mult mai benefic sa ti se construiasca un mediu care ofera angajatilor contextul pentru a ramane pozitivi.

Cum poate mediul de lucru sa faciliteze creativitatea si colaborarea intr-o organizatie?

Andrei Angelescu, Head of Design Department, Corporate Office Solutions: Creativitatea se refera la abilitatea de a incerca, de a esua si a reincerca, in mod progresiv, generand astfel noi idei sau solutii pentru probleme. Mediul de lucru, precum si leadership-ul companiei, trebuie sa incurajeze acest proces, asigurandu-se ca greselile sunt facute rapid si informatiile sunt stranse la fel de rapid. Astfel rezulta o cultura care stimuleaza prototiparea rapida si colectarea de date. Tehnologia joaca un rol esential, fie ea digitala sau analogica. Spatiul de lucru poate ajuta inovatia, permitand activitati de colaborare, dar si asigurand confidentialitatea atunci cand angajatii au nevoie de acest aspect in activitatile lor.

Care sunt trend-urile in leadership acum comparativ cu cele din ultimii 20 de ani?

Andrei Angelescu, Head of Design Department, Corporate Office Solutions: Liderii au o influenta foarte mare asupra retentiei angajatilor in companie. Daca au o conduita care inspira si performante ridicate, liderii sunt motivul pentru care oamenii se alatura organizatiei. A fi in contact cu propria echipa garanteaza un succes mai rapid, o performanta mai buna, dar mai ales un engagement mai bun. Asa a evoluat managementul in mod natural in ultimii 20 de ani. Liderii, in ziua de azi, sunt parte din echipa, au responsabilitati diferite, dar au coborat de pe piedestalul pe care se aflau in trecut. Daca in trecut, pe o linie de productie, interactiunea umana si schimbul de idei erau irelevante, locurile de munca de astazi depind exclusiv de aceasta interactiune si este natural sa facem acest process cat mai eficient. Asadar, ce alta modalitate ar fi mai buna decat aceea de a creste proximitatea si de a rupe barierele comunicarii dintre lideri si echipele lor? Si in acest sens, construirea spatiului de lucru adecvat poate contribui la stergerea barierelor dintre angajati si liderii lor.

Madalina Balan, Managing Partner, Hart Consulting: Leadership-ul de calitate, masurat prin prisma a cum performeaza angajatii, este compus din ingredient stabile, care nu se schimba odata cu anumite “buzzwords” la moda. Indiferent ca vorbim de acum 20 de ani sau 10 ani sau de prezent, liderii care produc rezultate in business sunt perceputi ca fiind de incredere de catre echipe, dau dovada de competenta profesionala, ghideaza echipa spre o viziune clara si apetisanta pentru viitor si sunt capabili sa o comunice robust cu echipa lor. Liderii buni stiu sa fie in contact cu echipa lor.

Sa luam, de exemplu, cazul Microsoft care si-a schimbat strategia sub bagheta unui nou CEO, Satya Nadella, virand compania din pragul esecului inapoi in top. Ce a facut diferit Nadella? A ascultat ce spun oamenii, a integrat feedback-ul lor, fiind perceput de angajati ca un om de incredere, cu viziune robusta si cu o buna comprehensiune asupra business-ului.

Hart Consulting & Corporate Office Solutions (COS) organizeaza conferinta “Innovate. Lead. Transform. – Leadership in times of digital disruption”, pe 17 octombrie 2019 la Hotel Marriott, Bucuresti.

Evenimentul isi propune sa atinga subiecte de leadership printr-un concept inovator, imbinand studierea ADN-ului psihologic al liderului roman cu elemente de workspace design.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri