Interesul tinerilor romani pentru studiu in Marea Britanie este in crestere de la an la an, dar si al universitatilor britanice pentru studentii romani. Iesirea Marii Britanii din UE a ridicat multe semne de intrebare legate de schimbarile care ar putea aparea in conditiile de studiu. Ambasadorul Marii Britanii da asigurari ca educatia ramane un element important pentru guvern si cel putin pentru anul de studiu 2020-2021 conditiile raman neschimbate.

"Educatia este deja un aspect absolut esential in legaturile dintre tarile noastre. Grupurile de studenti (romani - n.red) din Marea Britanie numara aproximativ 10.000 de persoane, fiind contingentul care creste cel mai mult dintre nationalitatile prezente in Marea Britanie. Pe de alta parte, peste 1.000 de romani sunt profesori sau cercetatori in cadrul universitatilor britanice", a spus Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii in Romania.

Conditiile pentru studentii care incep studiile in 2020 raman aceleasi, indiferent de conditiile Brexitului. Daca iesim cu un acord conditiile vor fi si mai usoare, pentru ca in perioada de implementare nu se schimba nimic.

In Marea Britanie la universitatile de stat costurile variaza in functie de regiune. In Anglia acestea sunt de 9.250 lire/an pentru studii de licenta, in Tara Galilor taxa este de 9.000 de lire/an, in Scotia de 1.820 lire/an. La universitatile private, costurile variaza intre 7.250 – 16.400 lire/an. Pentru programele de master, studentii platesc intre 4.000 si 30.000 lire/an.

“Mesajul pe care il transmitem din partea universitatilor din Marea Britanie tinerilor care doresc sa studieze aici este unul de incurajare. Sectorul universitar britanic este unul international. Toate institutiile isi pastreaza deschiderea in ceea ce priveste mobilitatea romanilor la studii. De altfel, in acest an avem cea mai masiva participare a institutiilor de invatamant britanice atat la targul din martie, cat si la cel prezent, iar tot mai multi tineri romani sunt interesati de oportunitatile de studiu oferite de universitatile din Marea Britanie”, a declarat Nigel Bellingham, director in cadrul British Council Romania.

Anual, peste 6.000 de tineri pleaca anual la studii universitare in strainatate, iar Marea Britanie este pe primul loc in preferintele acestora, urmata de Olanda, Tarile Nordice, Franta, Germania, Austria, Elvetia, Italia, Spania, SUA, etc.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri