Noul an universitar, 2019-2020 este pe cale sa inceapa, insa auspiciile nu sunt tocmai bune.Tot mai putini tineri intra in invatamantul universitar, cifra celor care urmeaza studii de licenta scazand la mai putin de jumatate in 10 ani, principalul motiv fiind emigrarea. Efectul imediat il resimt angajatorii, care raman fara candidati la joburile pe care le au disponibile.

Numarul de tineri care aleg sa urmeze cursurile unei facultati din Romania s-a redus dramatic, cu aproximativ 500.000 de studenti, in doar zece ani.

Astfel, cele mai recente date ale statisticii nationale (INS), analizate de wall-street.ro, arata ca doar aproximativ 402.700 de absolventi de liceu alegeau sa se inscrie la o facultate in anul scolar 2018-2019, numar considerabil mai mic decat cu zece ani inainte, cand peste 890.000 de tineri optau sa intre in invatamantul superior. Din 2010 (673.000) numarul tinerilor care aleg studiile de licenta este in continua scadere.

"Scade numarul studentilor, in primul rand pentru ca noi scadem ca populatie si creste efortul universitatilor de atragere de studenti, pentru ca de doi-trei ani vedem reclame, promovari, afise, campanii, Facebook Adds, acestea fiind la vanatoare de studenti. In schimb, creste in procentul populatiei care are studii superioare la nivel de tara", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Daniela Visoianu, presedinte al Coalitiei pentru Educatie.

Potrivit unui raport lansat recent de Comisia Europeana continand date legate de sistemul de educatie al statelor membre, in Romania 28% din populatie cu varste intre 30-34 de ani este absolventa de studii superioare, in crestere cu 32% fata de in urma cu 10 ani. Procentul este totusi mic, daca ne uitam la media europeana, care a urcat la 40,7%, in randul persoanelor din aceeasi categorie de varsta.

"Este nevoie ca un procent mai mare din populatie sa aiba studii superioare, dar relevante si sa munceasca in domeniul pe care l-a studiat. Avem inca in Romania o mare provocare pe cercetare-dezvoltare-inovare, unde se produce valoare adaugata mai mare", a adaugat Visoianu.

Nu trebuie sa facem Farmacie doar ca sa formam farmacisti, ar trebui sa avem si laboratoare de cercetare, de dezvoltare si proiecte mai mari de cercetare, atrase de mediul academic.

Ce specializari aleg sa studieze tinerii romani in facultati si ce spun angajatorii

La nivelul anului scolar 2018-2019, din cei 402.700 de studenti, 96.500 au ales sa studieze afaceri, administratie si drept, peste 81.000 au mers la facultati de inginerie, prelucrare si constructii, iar 65.800 de persoane s-au indreptat catre studii superioare in sanatate si asistenta sociala.

La polul opus, cei mai putini s-au indreptat catre facultatile de stiinte naturale, matematica si statistica (15.700 persoane) si stiintele educatiei (12.082 persoane).

In prezent, la mare cautre sunt IT-istii, inginerii si absolventii de limbi straine.

"Pe langa IT, domeniu in care toata lumea cauta candidati, noi avem si foarte multe joburi de limbi straine, locuri de munca foarte bine platite si foarte multe joburi de ingineri si nu gasim, sigur, aici este si problema ca ei au plecat in strainatate. Avem multe joburi pentru ingineri in productie si nu gasim", a declarat, pentru wall-street.ro, Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Angajatorii sustin ca tinerii nu prea tin cont de domeniul studiat cand aleg un job, ci mai degreba de banii pe care ii primesc la sfarsit de luna.

"Candidatii tineri care vin la interviurile noastre nu isi doresc neaparat sa munceasca in domeniul pe care l-au studiat, vin pentru salariu, in general. Indiferent de studiile pe care le au, primul lucru pe care ei il intreaba la telefon este nivelul salarial. (...) Mai departe, procentul de prezenta la interviu este catastrofal", a adaugat Cristina Savuica.

Romania are un numar total de 92 de universitati, cifra care a crescut considerabil comparativ cu anii `90, arata datele Institutului National de Statistica, analizate de wall-street.ro. Astfel, statistica INS porneste din anul 1992 si arata ca la acea data in tara noastra existau 62 de universitati, toate de stat, carora li s-au adaugat peste ani universitatile private.

Cate universitati are Romania

In 2018, cele mai recente date la nivel national, existau 55 de universitati de stat si 37 de institutii private de invatamant superior. Cele mai multe sunt in Bucuresti, in Capitala studentii avand oportunitatea de a alege dintr-un numar de 32 de universitati, dintre care 17 de stat si 15 private.

Judetele cu cele mai multe universitati

Judet

Numar total

universitati

Numar

universitati de stat

Numar

universitati de stat

Bucuresti 32 17 15
Cluj 9 6 3
Timis 7 7 3
Iasi 7 5 2
Constanta 5 3 2
Sibiu 4 2 2
Bihor 4 1 3
Mures 3 2 1
- - - -
- - - -
- - - -
Total 92 55 37

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri