Angajatii din Romania isi vor putea lua mai multe tipuri de concedii pe viitor. Astfel, salariti isi vor avea concedii pentru motive familiale, vor putea absenta de la munca in cazuri de forta majora, iar tatii vor avea mai multe zile de concediu paternal. Sunt principalele modificari care fac parte dintr-o Directiva europeana, act care va trebui transpus si in legislatia din Romania pana in august 2022.

Este vorba despre Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.

Recent intrata in vigoare, Directiva are ca obiectiv cresterea gradului de participare pe piata muncii a femeilor, a parintilor si a oricaror categorii de angajati care au in ingrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile si a concediilor pentru motive familiale.

Concediile pentru motive familiale

Un concept nou introdus de Directiva este acela al concediului de ingrijitor. Astfel, salariatii care au rolul de ingrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu platit de 5 zile lucratoare pe an. Legislatia locala va putea stabili si alte perioade de referinta (de exemplu, raportat la numarul de persoane aflate in ingrijire sau la numarul de cazuri) si va putea introduce conditii suplimentare pentru exercitarea acestui drept.

Directiva reglementeaza si dreptul de a absenta de la locul de munca in cazuri de forta majora (de exemplu, urgenta familiala, boala sau accident), cu prezentarea unor documente justificative.

"Desi acest principiu nu este in prezent consacrat la nivel legislativ, in practica, exista deja companii care ofera salariatilor o zi suplimentara de concediu platit, pentru situatii de urgenta sau pentru motive medicale", explica avocatii casei de avocatura Radu si Asociatii.

Se prelungeste concediul de paternitate

Printre noutatile aduse de Directiva se numara si concediile pentru motive familiale. Directiva reglementeaza concediul de paternitate de cel putin 10 zile lucratoare, ce va fi acordat tatalui in jurul datei nasterii unui copil. In prezent, legislatia din Romania contine astfel de reglementari, tatal copilului nou-nascut avand dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare, respectiv 15 zile lucratoare pentru detinatorii de atestat de absolvire a cursului de puericultura.

"Avand in vedere ca Directiva nu conditioneaza acordarea numarului minim de zile de concediu paternal de absolvirea unui curs de specialitate, ne putem astepta in viitor la modificari legislative prin care durata concediului paternal sa creasca de la 5 la 10 zile lucratoare, fara a fi necesara absolvirea unui curs de specialitate. Indiferent de solutia aleasa, noua legislatie nu va putea restrange nivelul actual de protectie acordat acestei categorii", considera avocatii.

Schimbari ale concediului de crestere a copilului

Nu in ultimul rand, Directiva stabileste dreptul individual la patru luni de concediu platit pentru cresterea copilului, dintre care 2 luni netransferabile intre parinti spre deosebire de reglementarea actuala din Romania care prevede un concediu netransferabil de minim 1 luna pentru parintele care nu a solicitat concediul de crestere copil.

In ceea ce priveste durata totala a concediului de crestere copil, legislatia romaneasca este mai favorabila, aceasta fiind reglementata in prezent la 24 luni, respectiv 36 luni in cazul copiilor cu dizabilitati

Desi termenul de transpunere a acestei Directive este 2 august 2022, este recomandabil ca angajatorii romani sa ia in considerare impactul pe care noile reglementari l-ar putea avea asupra activitatilor desfasurate.

Care sunt obligatiile stabilite in sarcina angajatorilor

In prezent, asigurarea unui program de lucru flexibil reprezinta un beneficiu atragator pe care multi dintre angajatorii romani au inceput sa il includa in pachetul de beneficii oferit la angajare.

"Daca, in acest moment, luarea in considerare a unui astfel de beneficiu reprezinta o decizie unilaterala a angajatorilor, odata cu noile reglementari, angajatorii romani vor fi obligati sa ia in considerare orice solicitari de acordare a unor formule flexibile de lucru si de a motiva orice refuz de acordare a acestora", explica avocatii de la Radu si Asociatii.

Indiferent de industria in care isi desfasoara activitatea, angajatorii romani vor trebui sa ia in considerare impactul noilor reglementari, atat din perspectiva organizarii muncii, a mijloacelor de tinere a evidentei timpului de munca cat si a modalitatii in care aceste noi cerinte pot fi transpuse in fiecare organizatie, prin raportare la specificul acestora

In cazul agentilor economici, care au constituite forme de reprezentare colectiva a salariatilor (sindicate, reprezentantii salariatilor etc.), va fi necesara informarea si initierea de consultari cu organismele de reprezentare colectiva, in special atunci cand implementarea unui program de lucru flexibil conduce la modificari importante in organizarea muncii.

Luarea deciziilor si implementarea efectiva a unor masuri va depinde insa, in mare masura, de modalitatea in care legiuitorul roman va reglementa aceste cerinte in actele normative de transpunere a acestei Directive.

In prezent, flexibilitatea programului de lucru este asigurata in Romania prin structuri de tipul telemuncii, acolo unde salariatii desfasoara activitati folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, sau prin specificarea in mod expres in contractele individuale de munca a unui program de munca inegal. Aceste mijloace nu sunt insa adresate in mod specific parintilor sau ingrijitorilor, acestia urmand a beneficia in viitor de protectie suplimentara.

In ceea ce priveste beneficiarii acestor noi reglementari, este important de mentionat ca drepturile instituite de Directiva vor putea fi acordate cu respectarea anumitor conditii sau supuse unor limitari care vor putea fi impuse, atat prin legislatia de transpunere, cat si de catre fiecare angajator in parte, prin intermediul regulamentelor interne, al contractelor colective de munca sau al politicilor si procedurilor aplicabile la nivelul fiecarui angajator.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri